Emmen

Emmen – Maak het mee

Wist je dat Emmen één van de groenste steden in Nederland is? Het ligt in het oosten van Drenthe, midden tussen de bossen, veen en open landschappen. Ook de stad zelf (56.000 inwoners in 2019) is open gebouwd, zodat je de natuur altijd binnen handbereik hebt. Tegelijkertijd is Emmen ook zeer stads, met topsportclubs, het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Nederland en natuurlijk WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Er is voor iedereen iets leuks te zien en te doen. Kom het meemaken!

In Emmen wonen al heel lang mensen, in ieder geval sinds de prehistorie. Uit die tijd zijn er nog 10 hunebedden, en bijvoorbeeld ook grafheuvels. Het ligt op de rand van de Hondsrug en was vroeger een esdorp. Ook een aantal essen en brinken is bewaard gebleven. Het oudste gebouw in de stad is de Grote Kerk, waarvan de Romaanse toren uit de 12e eeuw stamt.

Bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden zijn de Pauluskerk (1949), de synagoge (1878), het kantongerecht, de Emmerschans (een voormalig verdedigingsbolwerk), twee intacte molens en vele Saksische boerderijen. Recenter is het Atlas Theater (twee theaterzalen en een congrescentrum). Even buiten de stad ligt het Veenpark, een openluchtmuseum. Maak een stadswandeling, dan zie je alles. 

Van Gogh Huis

Vincent van Gogh was in 1883 al in Emmen. Hij verbleef eerst in Hoogeveen en daarna in Nieuw Amsterdam/Veenoord, zo’n tien kilometer ten zuiden van Emmen. Hij vindt het gebied van een 'onbeschrijfelijke schoonheid' en maakt er veel landschapsschilderijen, zoals Landschap in Drenthe. Ook legde hij boeren vast, zoals te zien is in zijn schilderijen Boer die onkruid verbrandt en Boer met stok en spade. Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijke pand in Nederland waarin Van Gogh woonde en werkte.

Emmerdennen

De Emmerdennen is een bosgebied van ruim 250 hectare, tussen de woonwijken in. Het is het Central Park van de Emmenaren, maar dan een met een hunebed (D45). Volgens de overlevering is de deuk in een van de dekstenen veroorzaakt door koning Lodewijk Napoleon. Het zou gebeurd zijn toen hij, tijdens zijn bezoek aan Drenthe in 1809, met paard en al bovenop dit hunebed ging staan. 

Rensenpark

Een ander aantrekkelijk park is het Rensenpark. Dit is een stadspark in het centrum van de stad, op de plaats waar vroeger de dierentuin (Dierenpark Emmen) zat. In alle leeggekomen gebouwen en hokken zitten nu creatieve ondernemers, culturele instellingen, kunstenaars en galeries. Voor kinderen zijn er een kinderboerderij en speeltuin. Het hele jaar door vinden hier bijzondere evenementen plaats. In september bijvoorbeeld een Stadsbarbeque en in december de Dickens Walk.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

Een bijzonder park is attractie- en dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen. Wildlands is opgedeeld in drie verschillende klimaatzones: de jungle, de savanne en het poolgebied. En het heeft de grootste tropische (dierentuin)kas ter wereld heeft. Behalve de zones met dieren valt hier nog veel meer te beleven. Er is een overdekte speeltuin van meer dan 4.500 vierkante meter, een super spannende achtbaan en een 4D testvlucht in een onderzoeksvliegtuig. Een dagje uit dat kinderen zich nog lang zullen herinneren.

Winkelcentrum de Weiert en weekmarkt

Waar ook een hoop te doen is, is winkelcentrum de Weiert, tegenover Wildlands. In de vele passages zitten vrijwel alle landelijke ketens en veel speciaalzaken. En het is dus volledig overdekt. Ben je trouwens op zoek naar lokale winkels en bijzondere boetieks? Die vind je in het noordelijke gedeelte van het centrum, in het historische deel van Emmen.

Een andere gezellige plek om te shoppen is de weekmarkt op vrijdag. Deze wordt gehouden op het Marktplein, tussen 8.00 en 14.00 uur. Er zijn meer dan 100 kramen met enorm veel verschillende producten, zowel food als non food. Behalve alle kraampjes zijn er ook veel activiteiten, zoals palingroken, haring proeven, kaasmeisjes en muziekoptredens.

Evenementen

In Emmen zijn nog talloze andere evenementen, bijna te veel om op te noemen. We noemen er een paar, de rest kun je bekijken op de UITagenda van Emmen. In de maanden juli en augustus heb je elke dinsdag de Vlindermarkt, een combinatie van braderie en vlooienmarkt.

Het straattheaterfestival C'est la vie en de Uitmarkt zijn bekend, net als de muziekfestivals, Hello Festival en Gooi maar in mijn pet-festival. Bij kinderen zijn Alles Kids in Drenthe en het Vliegerfestival populair, voor de culinairen onder ons het Barrel Food Truck Fest en MM Culinair. Wielercriterium de Gouden Pijl is een must voor wielerfans.

Je merkt het: in Emmen is enorm veel te doen en te beleven, het hele jaar door. Maak het mee!

Slapen in Emmen

Overal even kijken? Dan heb je ook een slaapplaats nodig. Parc Sandur is een comfortabele uitvalsbasis voor het hele gezin. Kunstzinnig overnachten doe je bij Hotel Ten Cate. Comfort en gezelligheid vind je bij bed and breakfasts De Drentse Es en Villa Emmen. Is Wildlands het doel van je bezoek? Van der Valk en Fletcher hebben speciale Wildlands-arrangementen.

Leuk om te (w)eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!