"Mooi is het hier alles, waar men ook gaat"

Ontdek Drenthe door de ogen van Van Gogh

In 1883 vertrekt Vincent van Gogh naar Drenthe. Voor een drietal maanden. Hij hoopt hier rust en inspiratie te vinden en is onder de indruk van het Drenthe dat hij leert kennen. 

Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek hoe "onuitsprekelijk mooi" het hier nog steeds is. Want die oneindige natuur en die oeroude landschappen, die vind je hier nog altijd.

"Ik geloof dat ik mijn landje heb gevonden hoor." - Vincent van Gogh in zijn brief aan zijn broer Theo

 

NIEUW | Van Gogh fietsroutes

Maak al fietsend kennis met het oerlandschap van Van Gogh. Drie verschillende bewegwijzerde routes nemen je nemen je mee naar de plekken die Vincent bezocht. Onderweg kom je huizenhoge muurschilderingen en doorkijkpanelen met luisterverhalen tegen. Fiets ze afzonderlijk of als één lange route.

Bekijk de routes
Een man en een vrouw zijn in het Bargerveen even van de fiets afgestapt om van het veenlandschap te genieten.

"Drenthe is zoo mooi. Het is onbeschrijflijk schoon." - Vincent van Gogh in zijn brief aan zijn broer Theo

 

Plekken om in te lijsten

Van Gogh bezocht het Zuidoosten van Drenthe. Maar er zijn hier veel meer bijzondere natuurgebieden die zich lenen voor een schilderij van zijn hand. Plekken waar je weer even op adem en tot rust komt en waar je nieuwe indrukken opdoet. Wij nemen je mee naar vijf schilderachtige natuurgebieden, voor jou om te ontdekken.

Van Gogh expositie Drents Museum

Op 11 september 1883 stapte Van Gogh uit de trein in Hoogeveen. Precies 140 jaar later, op 11 september 2023, start de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe. Niet eerder was Vincents Drentse periode onderwerp van een grote tentoonstelling. Een must see voor al zijn bewonderaars. 

Van 11 september 2023 t/m 7 januari 2024
 
Meer informatie
Een man en een vrouw lopen over het plein naar de ingang van het Drents Museum. Een man en vrouw lopen de grote houten trap op in de hal met bogen en mozaïek tegels in het Drents Museum.

De Drentse werken van Van Gogh

Van Gogh zit nog in zijn beginjaren als kunstenaar in 1883. In Drenthe gaat hij op zoek naar het ongerepte landschap waar andere kunstenaars hem over hebben verteld. Nieuwsgierig naar de werken die hij hier creëerde? Wij laten ze graag aan je zien.

Bekijk van Goghs Drentse werken
Het schilderij 'De turfschuit' van Vincent van Gogh, olieverf op doek, olieverf op doek.

"Ik ben zeer blijde dat ik hier ben want kerel, het is hier rijk." - Vincent van Gogh in zijn brief aan zijn broer Theo

 

 

Van Gogh Huis Drenthe

Zijn kamer ziet er nog net zo uit als toen. Het bed, de wastafel, de schildersezel; je hebt niet veel inbeeldingsvermogen nodig om hem hier te zien staan. Twee maanden lang verbleef hij hier in Nieuw Amsterdam. Deze zomer heropent het Van Gogh Huis haar deuren, met een nieuwe interactieve tentoonstelling.

Heropening in september 2023
 
Meer informatie
Een man bekijkt een schilderij van Van Gogh dat op een schildersezel in de kamer van Van Gogh in het Van Gogh huis staat. De kamer waar Van Gogh gewoond en gewerkt heeft in Drenthe met het bed, stoelen, een wastafel en schildersgerei.

Dit vind je vast ook interessant

Luister naar de podcast aflevering over Van Gogh

Luister naar de podcast aflevering over Van Gogh
Podcast

Ellen ten Damme neemt je mee naar de plekken die Van Gogh in Drenthe bezocht. We gaan o.a. in gesprek met Annemiek Rens; hoofdconservator van het Drents Museum en Albert Metselaar; historisch publicist.

Galerieën en beeldentuinen

Galerieën en beeldentuinen
Kunsttip

Nieuwsgierig naar de werken van andere kunstenaars? En naast schilderijen ook geïnteresseerd in keramiek en beeldhouwkunst? Breng een bezoek aan onze galerieën en beeldentuinen. Je vindt ze in één van onze gezellige dorpjes of midden in de natuur.

College Toer | Van Gogh in Drenthe

College Toer | Van Gogh in Drenthe Iemand zit aan en tafeltje te schilderen in de kamer van Van Gogh
Blog

Duik wat dieper de geschiedenis in! In dit blog leiden we je langs Vincents omzwervingen in Drenthe. Een belangrijke periode in zijn bestaan als kunstenaar.

Het Veenpark

Het Veenpark Twee mensen lopen langs ene oude plaggenhut in het Veenpark.
Doen

Neem een kijkje in het leven van de bewoners van de vroegere veendorpen, die Van Gogh zo inspireerde. In dit openluchtmuseum ontdek je de geschiedenis van Zuidoost Drenthe en leer je hoe men hier rondom het veen en het turf een bestaan opbouwde.

Into Nature

Into Nature Hoge bruine grassprieten in een gouden zonnenregen.
Kunsttip

Dit jaar strijkt de buitententoonstelling Into Nature neer in de gemeente Borger-Odoorn, van 29 juli t/m 29 oktober. Verschillende wandel- en fietsroutes brengen je naar de werken van internationaal vooraanstaande kunstenaars, midden in de Drentse natuur. 

Top 6 Drentse Musea

Top 6 Drentse Musea
Kunsttip

Ontdek het rijke culturele verleden van Drenthe en bezoek één van onze musea. Bekijk onze top 6 en plan je bezoek.

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee