"Mooi is het hier alles, waar men ook gaat"

Ontdek Drenthe door de ogen van Van Gogh

In 1883 vertrekt Vincent van Gogh naar Drenthe. Voor een drietal maanden. Hij hoopt hier rust en inspiratie te vinden en is onder de indruk van het Drenthe dat hij leert kennen. 

Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek hoe "onuitsprekelijk mooi" het hier nog steeds is. Want die oneindige natuur en die oeroude landschappen, die vind je hier nog altijd.

Van Gogh Huis Drenthe

Vernieuwde expositie

Zijn kamer ziet er nog net zo uit als toen. Het bed, het houtkacheltje, de schildersezel; je hebt niet veel inbeeldingsvermogen nodig om hem hier te zien staan. In de vernieuwde expositie komt de Drentse periode van Vincent van Gogh en zijn zoektocht naar zichzelf als kunstenaar weer tot leven.

Plan je bezoek
De kamer waar Van Gogh gewoond en gewerkt heeft in Drenthe met het bed, stoelen, een wastafel en schildersgerei.

Fiets of wandel door het landschap van Van Gogh

Maak fietsend of te voet kennis met het oerlandschap van Van Gogh. Via drie bewegwijzerde fietsroutes en vier nieuwe wandelroutes bezoek je o.a. de plekken waar Vincent verbleef, schilderde en tekende.

"Drenthe is zoo mooi. Het is onbeschrijflijk schoon." - Vincent van Gogh in zijn brief aan zijn broer Theo

 

Plekken om in te lijsten

Van Gogh bezocht het Zuidoosten van Drenthe. Maar er zijn hier veel meer bijzondere natuurgebieden die zich lenen voor een schilderij van zijn hand. Plekken waar je weer even op adem en tot rust komt en waar je nieuwe indrukken opdoet. Wij nemen je mee naar vijf schilderachtige natuurgebieden, voor jou om te ontdekken.

"Ik ben zeer blijde dat ik hier ben want kerel, het is hier rijk." - Vincent van Gogh in zijn brief aan zijn broer Theo

 

De Drentse werken van Van Gogh

Van Gogh zit nog in zijn beginjaren als kunstenaar wanneer hij in 1883 op zoek gaat naar het ongerepte landschap waar andere kunstenaars hem over hebben verteld. Nieuwsgierig naar de werken die hij hier creëerde? Wij laten ze graag aan je zien.

Bekijk zijn Drentse werken
Het schilderij 'De turfschuit' van Vincent van Gogh, olieverf op doek, olieverf op doek.

Dit vind je vast ook interessant

Luister naar de podcast aflevering over Van Gogh

Luister naar de podcast aflevering over Van Gogh
Podcast

Ellen ten Damme neemt je mee naar de plekken die Van Gogh in Drenthe bezocht. We gaan o.a. in gesprek met Annemiek Rens; hoofdconservator van het Drents Museum en Albert Metselaar; historisch publicist.

Galerieën en beeldentuinen

Galerieën en beeldentuinen
Kunsttip

Nieuwsgierig naar de werken van andere kunstenaars? En naast schilderijen ook geïnteresseerd in keramiek en beeldhouwkunst? Breng een bezoek aan onze galerieën en beeldentuinen. Je vindt ze in één van onze gezellige dorpjes of midden in de natuur.

College Toer | Van Gogh in Drenthe

College Toer | Van Gogh in Drenthe Iemand zit aan en tafeltje te schilderen in de kamer van Van Gogh
Blog

Duik wat dieper de geschiedenis in! In dit blog leiden we je langs Vincents omzwervingen in Drenthe. Een belangrijke periode in zijn bestaan als kunstenaar.

Het Veenpark

Het Veenpark Twee mensen lopen langs ene oude plaggenhut in het Veenpark.
Doen

Neem een kijkje in het leven van de bewoners van de vroegere veendorpen, die Van Gogh zo inspireerde. In dit openluchtmuseum ontdek je de geschiedenis van Zuidoost Drenthe en leer je hoe men hier rondom het veen en het turf een bestaan opbouwde.

Het erfgoed van Drenthe

Het erfgoed van Drenthe Een hunebed in het gras met een bos op de achtergrond.
Tip

Het (werelds) erfgoed van Drenthe is uitzonderlijk. De collecties in het Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid, de hunebedden en de Hondsrug UNESCO Global Geopark, ze zijn alle onvervangbaar. Kom kijken en je begrijpt waarom.

Top 6 Drentse Musea

Top 6 Drentse Musea
Kunsttip

In Drenthe struikel je over de historie en bijzondere verhalen. Ontdek het rijke culturele verleden van Drenthe en bezoek één van onze musea. Bekijk onze top 6 en plan je bezoek.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!