Verhalen van Drenthe

De Oerprovincie van Nederland barst van de bijzondere verhalen. Soms best een beetje spannend, soms een tikkeltje mysterieus. Lang, lang geleden liepen hier mammoeten rond en werden er hunebedden gebouwd met loodzware keien. Wist je dat we hier heel veel bijzondere schatten hebben gevonden in het veen? Of ken je het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid? Ontdek onze belevenissen en avonturen voor het hele gezin en kom naar Drenthe!

De verhalen van de Oertijd

Weet je wat de oudste monumenten van Nederland zijn? Hunebedden. Je vindt er maar liefst 52 in Drenthe. Ze zijn gemaakt van stenen van wel 20.000 kg. IJstijden brachten deze loodzware stenen naar Drenthe. Maar dat zijn natuurlijk niet de enige sporen uit de oertijd die je terugvindt in de Oerprovincie van Nederland. Kom jij ze ontdekken?

Onze tips voor de Oertijd

Ontdek het mysterie van de hunebedden

Wie bouwden de hunebedden? Hoe zijn ze gemaakt en waarom? We delen graag een paar weetjes over deze bijzondere monumenten met je.

Kom alles te weten
Hunebed D30 met prachtige lichtstralen tussen de bomen door.

De verhalen van het veen

Drenthe bestond vroeger uit uitgestrekte veengebieden. Dit veen bracht welvaart naar Drenthe en het leven van de veenarbeiders zorgde voor inspiratie bij schilders als Vincent van Gogh. Doordat het veen een speciale zuurgraad heeft, zijn er ook veel bijzondere schatten bewaard gebleven. Oeroude vondsten waarvan we het échte verhaal nooit helemaal zullen achterhalen.....

Onze tips voor het veen

Overnacht in een plaggenhut

Wonen in een plaggenhut was echt geen pretje. Maar tegenwoordig zijn deze typische Drentse hutten van alle gemakken voorzien of zelfs super de luxe. Een bijzondere belevenis is gegarandeerd.

Boek een plaggenhut
Een Drentse plaggenhut omringd door groen.

De verhalen van de Koloniën van Weldadigheid

200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht om de armoede in Nederland te bestrijden. Arme gezinnen werden naar het Drentse platteland gezonden en in ruil voor werk kregen zij een huisje. Er vertrokken meer dan 100.000 mensen naar Drenthe. Eerst vrijwillig, maar later onder dwang. En twee van deze koloniedorpen zien er nog steeds anders uit dan welk dorp in Nederland ook:

Onze tips voor de Koloniën van Weldadigheid

Slapen of eten bij Bitter & Zoet

Een bijzondere plek om te overnachten. Deze oude dienstwoning herbergt tegenwoordig 14 unieke hotelkamers. Enkel een hapje eten? Geniet hier van een heerlijke lunch of reserveer een tafeltje voor een diner.

Reserveer je plekje
Een historisch gebouw dat nu dient als hotel.

De verhalen van de natuur

Zo’n 150.000 jaar geleden was Drenthe bedekt met gletsjers en ijs. Daar vind je nog veel sporen van terug. Door het smeltwater ontstonden er beken en rivieren. Je vindt hier ook uitgestrekte heidevelden. Daar lopen herders met hun schaapskuddes over karresporen uit de middeleeuwen. En in onze eroude bossen kun je heerlijk struinen of spelen. Kortom, van alles te beleven. Voor jong en oud!

Onze tips voor de natuur

Slapen midden in de natuur

De nacht doorbrengen in de Drentse natuur en volop genieten van de rust, de ruimte en de stilte? Op deze plekken slaap je als een roosje en geniet je van ontelbaar veel sterren.

Boek je huisje in de natuur
Een jongetje speelt met bladeren voor een Tiny House in het bos.

Overnachten in de Oerprovincie - Moe geworden van alle verhalen? Blijf een nachtje slapen en boek één van onze accommodaties.

Meer Drentse verhalen om te ontdekken

Ontdek sporen uit de IJstijd

Ontdek sporen uit de IJstijd Zandverstuiving met een verhoging waarop een boom in bloei staat. Op de achtergrond zie je een Drents Oerbos.

Denk je aan Drenthe, dan denk je ook snel aan hunebedden. Maar in de Oerprovincie vind je nog veel oudere sporen, uit eerder ijstijden. Een prachtig landschap. Maar ontdek je de verhalen achter wat je ziet, dan wordt je beleving alleen maar mooier.

Mythes en mysteries

Mythes en mysteries Een bos van bovenaf met boomtoppen in herfstkleuren.

Houd je wel van een spannend verhaal? Dan zit je goed in Drenthe. In zo'n oerroude provincie, met afgelegen venen en bossen, blijft veel verborgen. Maar soms komen deze mysterieuze zaken toch naar de oppervlakte......

De mammoet | koning van de IJstijd

De mammoet | koning van de IJstijd Een mammoet.

Je kunt het je nu maar lastig voorstellen, maar zo'n 450.000 jaar geleden liepen er hier gewoon mammoeten rond. Treed in nun voetsporen en ontdek hoe de toenmalige bewoners samen met deze indrukwekkende dieren leefden.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!