5x waarom natuur goed voor je is

De natuur heeft een bijzonder effect op ons. In Drenthe, met haar uitgestrekte bossen, heidevelden en prachtige landschappen, ben je op de perfecte plek om dat te ervaren. Kom tot rust, laad je batterij op en ontdek de gezonde effecten van de natuur op lichaam en geest. In dit blog onthullen we de geheimen van de natuur en hoe jij hier optimaal van profiteert.

1. Minder stress

Wanneer je omringd bent door de natuur en dit laat inwerken op je zintuigen, gaat je hartslag omlaag en daalt je bloeddruk. Dat geldt ook voor het stresshormoon cortisol. Het gelukshormoon oxytocine gaat daarentegen juist omhoog. Kom je een bankje tegen in het bos? Ga rustig zitten en wees bewust van wat er om je heen te zien, te horen en te ruiken is.

Een man staat in de deuropening van een vakantiehuisje midden in de natuur.

2. Verbeterde mentale gezondheid

Wanneer je twinting minuten per dag in de natuur doorbrengt, heeft dit al een positief effect op je mentale gezondheid. Gevoelens van geluk, tevredenheid en optimisme gaan omhoog en je mentale rust neemt toe. Kilometers wandelen is dus niet altijd nodig. Gezellig samen picknicken op de hei heeft hetzelfde effect.

Voor het hunebed zit een stel te picknicken.

3. Cognitieve voordelen

Op zoek naar inspiratie? Ga eens een dagje werken in een groene omgeving. Dat stimuleert je hersenen en geeft je creativiteit een impuls. Ook je geheugen en concentratie profiteren mee. Drenthe is de perfecte plek voor een workation. Loop je na het werk meteen de natuur in voor een mooie avondwandeling!

Een man loopt richting een vakantiehuisje in Drenthe.

4. Fysieke voordelen

De natuur nodigt uit om te bewegen. Je bent minder bezig met de tijd en houdt het daardoor langer vol. Door beweging neemt de kans op overgewicht af, word je minder snel ziek door een versterkt immuunsysteem en maak je ook nog eens vitamine D aan waardoor je 's nachts beter slaapt. In Drenthe is er veel ruimte om actief te zijn in de natuur. Wandelen, fietsen, suppen, kanoën. En dat allemaal in de frisse buitenlucht.

Luchtfoto van een kano in de natuur in Drenthe.

5. Sociale voordelen

Wandelen, kamperen, picknicken. Je kunt het prima in je eentje doen, maar samen is vaak nóg leuker. Of het nou een goed gesprek is tijdens een boswandeling of gezellig bijkletsen en ontspannen in een natuurhuisje. Het zorgt voor verbondenheid met je dierbaren en het levert mooie herinneringen op, waar je later met een fijn gevoel op terug kan kijken.

Een man en een vrouw zitten lachend op hun stoel voor een vakantiehuisje.

Eropuit in de Drentse natuur

Overtuigd van het positieve effect dat de natuur op je heeft? Met deze tips ervaar je op gemakkelijke wijze de weldaad van de Drentse natuur:

 

Dit vind je vast ook interessant

5x uitdagende mtb-parcoursen

5x uitdagende mtb-parcoursen Twee mannen op een zonnige dag aan het mountainbiken door de natuur.

In Drenthe kun je fantastisch mountainbiken. Lekker je hoofd leegmaken terwijl je over heuvels en door de plassen crosst. 

5x meerdaagse wandelingen

5x meerdaagse wandelingen Een stel wandelt door een natuurgebied.

Doorkruis de Oerprovincie van Nederland te voet en daag jezelf uit met een meerdaagse wandeling. Wij lichten er vijf voor je uit.

5x campings

5x campings Een vrouw staat bij een tent in de natuur op een camping in Drenthe.

Campings midden in de natuur, waar fluitende vogels je wekker zijn en ontspannen vanzelf gaat. Op deze vijf plekken kom je zeker tot rust.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!