Wandelen met je zintuigen

De Drentse natuur is één grote oase van rust. Ontdek hoe een wandeling in ons afwisselende landschap ervoor zorgt dat je ontspant, geniet van het moment en al je zintuigen worden gevoed: horen, zien, ruiken, voelen en proeven.

 

Horen

Tjilpende vogeltjes, knisperende takjes onder je schoenen, het geroffel van een specht. Het ruisen van de wind door bomen en grassen. Het zijn zomaar wat geluiden die gelijk voor een glimlach op je gezicht zorgen. Ook omdat je op de achtergrond verder niets hoort. Er is alleen maar die rust en stilte, samen met de natuurlijke geluiden van de omgeving. Het gezoem van een ijverige bij die van bloem naar bloem vliegt, een pimpelmees die met zijn gezang een vrouwtje probeert te imponeren. En in de verte het geblaat van een kudde schapen. Je schouders zakken gelijk een paar centimeter.

Beek in een natuurgebied vol groen.

Zien

Zacht sluierende nevel over velden en meren. 50 tinten groen. Oeroude loofbomen die rust en wijsheid uitstralen, de mystieke sfeer van een naaldbos. Onderzoek toont aan dat het kijken naar een natuurfoto al een positief effect heeft op onze gemoedstoestand. Kun je nagaan wat de Drentse natuur live met je doet. Velden vol met gele, rode, blauwe, witte en paarse bloemen. Vlinders en libellen die je tijdens je wandeling begeleiden. Eekhoorntjes die van boom naar boom springen, een groep grazende reeën aan de rand van het bos. En dan is er ook nog die oneindige horizon, waar je wel naar wilt blijven turen. Tot de zon ondergaat.

Een man staat in de verte bij het water waar een laag mist boven hangt.

Ruiken

Adem maar eens heel diep in. Dat zorgt midden in de natuur niet alleen voor heel veel frisse zuurstof, je ruikt ook gelijk of het lente, zomer of herfst is. De geur na een verkoelende onweersbui hartje zomer, is heel anders dan de geur die regendruppels in de herfst achterlaten. Geuren zijn niet alleen sterk aan seizoenen verbonden, maar ook aan herinneringen. De geur van een naaldbos brengt je midden in de zomer toch even terug naar de kerst. Bloemen en planten geuren trouwens niet zonder reden. Ze verleiden er bijen, hommels en vlinders mee hen te bestuiven. Ons brengen de geuren van de natuur vooral ontspanning en kleine geluksmomentjes.

Een bloemenveld vol paarse, gele en witte bloemen.

Voelen

We zijn er vaak niet heel bewust mee bezig, maar voelen doen we de hele dag door. Met ons grootste orgaan, de huid. Elke cm² bevat meer dan 100 aanrakingsreceptoren die signalen sturen naar onze hersenen. Ze reageren vaak tegelijk op een prikkel. Strijk maar eens met je vingers langs een boomstam. Je registreert tegelijkertijd dat deze koel, hard, oneffen en óf droog óf nat is. Met plakkerige deeltjes, scherpe punten, maar ook met fluweelzachte mosplekjes. En je merkt de ronde vorm van de stam op. Maar buiten wandelen betekent ook zon op je huid, wind langs je wangen, of kriebelend gras onder je blote voeten. Voel jij het al?

Close-up van twee bomen in een bos in Drenthe.

Proeven

Weet jij hoe regen proeft? Steek je tong maar eens uit tijdens een regenbui. Welke smaak word jij gewaar? Early birds hebben mazzel, want als vroege ochtendwandelaar zié je niet alleen hoe duizenden fonkelende dauwdruppeltjes zich hechten aan spinnenwebben en planten, je proéft ze ook wanneer je met je tong langs je lippen strijkt. Zet je wekker dus ook eens voor het krieken van de dag. Samen met de natuur ontwaken is sowieso een magisch moment. En wil je leren wat voor eetbaars de natuur ons te bieden heeft? Meld je dan aan voor een wildplukwandeling. Tijdens een excursie ontdek je op een veilige manier en met respect voor de natuur wat lekker is. 

Gouden ochtendgloed in de natuur in Drenthe.

Tips om je op weg te helpen

Ervaren hoe de Drentse natuur jouw zintuigen prikkelt? Wij helpen je op weg met enkele tips:

En tot slot, geniet van alles wat je tegenkomt!

Dit vind je vast ook interessant

5x uitkijktorens

5x uitkijktorens Een man staat bovenop een hoge uitkijktoren en kijkt uit over de bossen van Drenthe.
Doen

Overwin je hoogtevrees en beklim onze uitkijktorens. Eenmaal boven word je beloond met een fenomenaal uitzicht. Je kijkt uit over weidse heidevelden, wuivende bossen en pittoreske brinkdorpjes in de verte.

Sterrenkijken voor beginners

Sterrenkijken voor beginners De sterrenhemel in Drenthe.
Tip

Door de schone lucht en weinig (licht)vervuiling kun je in Drenthe prachtig sterrenkijken. Niet zo gek dus dat juist hier verschillende sterrenwachten en radiotelescopen te vinden zijn. Met deze tips ontdek jij ook veel moois aan de Drentse hemel.

48 uur roadtrip in Drenthe

48 uur roadtrip in Drenthe Een drone shot van 't Nije Hemelriek, een meer in de Drentse bossen.
Blog

Reisfotografen Sjoerd & Cuno reizen de hele wereld over. Deze keer streken ze neer in de Oerprovincie van Nederland. In 48 uur tijd nemen ze je via hun lens mee op roadtrip door Drenthe en bewijzen ze dat je niet naar Scandinavië, de VS of Canada hoeft te reizen voor een onvergetelijke reiservaring.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!