48 uur roadtrip door Drenthe


Hi! Wij zijn Cuno en Sjoerd, reisfotografen uit Utrecht. Voor verschillende bestemmingen doen wij opdrachten en reizen daarvoor de hele wereld over. We mochten het Instagram-account van Drenthe 48 uur overnemen tijdens een roadtrip langs diverse highlights. Reis met ons mee en zie Drenthe door onze ogen... uh lens!

Zaterdag

Verheugd laden wij onze backpack in de kofferbak, klaar voor een roadtrip naar Drenthe. Ondanks alle gave bestemmingen die we al eens hebben mogen bezoeken voor ons werk hebben we ontzettend veel zin in deze trip! Even weg van alle hectiek en ontsnappen aan de drukte van de stad.

Zodra we de provincie binnen rijden genieten we van de ruimte en de natuur die ineens overal om ons heen lijkt te zijn. We rijden door dorpjes met prachtige oude boerderijen afgewisseld door bossen en vrij uitzicht over de landerijen met her en der een kudde koeien of schapen. Aangekomen bij eerste stop bij rivier de Hunze in Gasselternijveen, wacht onze gids Tim Horneman ons al op. We gaan met hem op excursie in een kano over de Hunze en leren de alles over de wildernis van Drenthe. Onderweg maken we een kampvuur en krijgen we uitleg over eetbare planten. Tim leert ons over het kampvuur maken in de wildernis en hoe je dit zorgvuldig kan doen zonder dat het gevaarlijk is voor de omgeving. We krijgen een omelet voorgeschoteld, gemixt met de eetbare planten. Een heerlijk geheel met verrassende smaken! Tof om te leren over de natuur op deze manier en een echte aanrader om een keer met Tim Horneman op stap te gaan.

We nemen afscheid van Tim en vervolgen onze weg naar Exloo waar we op pad gaan met Eko-Tours. Een tocht met elektrische voertuigen door het landschap van de Hondsrug. Doordat de auto’s zo geruisloos zijn, mag je op plekken rijden waar je anders nooit zou komen. Er ging een gids mee die de weg weet in het bos en interessante informatie vertelt over de natuur, geschiedenis en bezienswaardigheden in het gebied. Onderweg kwamen we de bijzondere mammoetbomen tegen, deze kunnen wel over de 100 meter hoog worden. We reden over de Hondsrug, langs hunebedden en de schaapskooi. Naast dat het rijden in zo’n elektrische auto heel leuk is om te doen, is het ook een hele efficiënte en milieuvriendelijke manier om het landschap te ontdekken.

Het is inmiddels alweer avond, dus het wordt tijd dat we gaan inchecken bij onze overnachtingslocatie, Camping Buitenland. Eenmaal gearriveerd, onder de roze slagboom door, opent zich een andere wereld. Een eigenzinnige, creatieve camping met verschillende zelfgemaakte accommodaties en ruime kampeerplekken. Een heerlijke, relaxte plek voor echte levensgenieters! Hier, in ‘het Buitenland’, ben je echt even los van alles. Onder het genot van een vers gemaakte pizza en een streekbiertje bij de BuitenBar editen we de beelden die we op deze eerste dag in Drenthe hebben gemaakt. De BuitenBar is een heerlijke plek en heeft een echte festival vibe. Verschillende optredens van muzikanten en een dichter kwamen hier dan ook voorbij. We overnachten in een beltent die voorzien is van stroom en een klein koelkastje zodat je je drankjes koud kan houden. Aan het einde van de avond praten we nog even na met onze overburen bij de beltent, gezelligheid alom op de ze camping!

Zondag

Na een frisse nacht vertrekken we voor dag en dauw naar het Gasselterveld. Een plek waar we al veel over gehoord hebben, dus willen dit graag vastleggen op het meest fotogenieke moment van de dag! Het Gasselterveld is een mooi gevarieerd natuurgebied met als grote middelpunt de prachtige plas, een mooie plek waar je kan zwemmen, suppen, op het strand kan liggen of lekker wandelen. We hadden met zonsopgang prachtige omstandigheden met wat dauw over het water wat tot dromerige foto’s resulteerde.

Later in de ochtend huurden we een sup bij DX Adventurepark en hebben we deze bijzondere plek ontdekt vanaf het water. Suppen hadden we beide nog niet eerder gedaan dus het was in het begin even onze balans vinden. Maar na eenmaal onze fysieke balans te hebben gevonden, komen we ook tot een innerlijk balans. Het heldere, blauwe water, het uitzicht en de omringende natuur zorgen voor een bijna tropische ervaring.

 

De volgende locatie van onze trip is het Bargerveen, in het zuidoosten van Drenthe. Het natuurgebied behoort tot één van de laatste nog ongerepte hoogveengebieden van Europa. We ploffen eerst even neer op het terras van restaurant Wollegras voor een heerlijke lunch. Het restaurant ligt aan de rand van het Bargerveen, naast de grootste schaapskooi van Nederland. Doordat het restaurant grotendeels voorzien is van glas, kun je ook binnen in het restaurant genieten van het weidse landschap. Wanneer de schapen en runderen terugkeren naar de schaapskooi, zit je dus echt op de eerste rang.

Met nieuwe energie trekken we het natuurgebied in. De stilte is oorverdovend, de leegte bijna on-Nederlands. We komen langs moeras, grasland, heide, bos en water. Door deze afwisseling aan landschapen leven er ruim 220 vogelsoorten, 25 soorten vlinders, meer dan 30 soorten libellen, reeën, hermelijnen, adders en hagedissen. Geen zin om te lopen of te fietsen? Huur dan een milieuvriendelijke e-chopper en ontdek op een ontspannen manier het uitgestrekte natuurgebied.

Aan het einde van middag besluiten we naar de laatste locatie van deze roadtrip te rijden. We gaan naar één van de mooiste wandelgebieden in Drenthe, de Geeserstroom. Dit beekmoeras ligt ten noordoosten van het authentieke esdorp Gees. Tijdens een tocht door dit gebied kom je een landschap tegen met oude houtwallen, pingo’s, veengaten, beekjes, heide, bossen, moerasjes en Schotse Hooglanders! De route wordt aangegeven als een laarzenpad en dat is niet zonder reden. Het kan soms erg nat zijn.

Drenthe heeft ons op meerdere vlakken verrast. Het is een prachtige variërende omgeving met de één van de mooiste natuurgebieden op Nederlands grondgebied. Grote bossen, het Gasselterveld en de buitengewone plekken die je tegenkomt rondom dit gebied. Kanoën in de wildernis en daarna je eten klaarmaken in de middle of nowhere met geplukte planten, hoe tof is dat? Je hebt echt even het gevoel dat je eruit geweest bent. Een walhalla voor natuurliefhebbers, fotografen en ook zeker voor dat buitenland gevoel binnen Nederland. Wij komen sowieso terug!

Meer zien van Sjoerd & Cuno?

Bekijk de takover bij de hoogtepunten op het Instagramaccount van Drenthe:
@oerdrenthe

Of volg ze op Instagram:
@sjoerdbracke     //    @cunodebruin

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

48 uur back to basic in een cabiner

Blog

Even helemaal weg van de bewoonde wereld. De behoefte om even de boel de boel te laten, de natuur in te trekken en weer tot jezelf komen. Dat kan in Drenthe, in een van de 8 unieke zelfvoorzienende cabins.

5x fotogenieke hotspots

Tips

Drenthe is een walhalla voor fotografen en Instagrammers. Upgrade jouw timeline met oer-Drentse beelden en laat je inspireren door deze 5 beeldschone locaties.

5x Hooglanders spotten

Een Schotse hooglander graast ongestoord in de Drentse natuur. Het is nog erg vroeg. De dauw hangt nog in de lage begroeiing en er hangt nog wat nevel.
Tips

Schotse Hooglanders komen op veel plekken in Drenthe voor, maar waar loop je de meeste kans ze tegen te komen? Hier vind je vijf gebieden waar deze grote grazers rondlopen. 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!