5x hooglanders spotten

Ze zijn stoer en aandoenlijk tegelijk, met hun grote horens en weelderige, roodbruine haardos. Schotse Hooglanders komen op veel plekken in Drenthe voor, maar waar loop je de meeste kans deze grote grazers in het wild tegen te komen? Bekijk hieronder onze 5 tips!

Hooglanders zijn imposante verschijningen. Niet voor niets staan er bij het binnentreden van gebieden met grote grazers waarschuwingsborden. Houd je daarom altijd aan de volgende regels als je grote grazers tegenkomt tijdens je wandeling:

  • Bewaar voldoende afstand, min 25 meter.
  • Raak de dieren niet aan.
  • Ga niet schreeuwen of dreigende bewegingen maken.
  • Blijf op de paden.
  • Voer de dieren niet.

1. Orvelterzand

Het Orvelterzand is één van de eerste natuurgebieden in Drenthe die begraasd werden met Schotse hooglanders. Al in 1987 liepen hier de eerste koeien. Er lopen hier geen schapen. De winterharde Hooglanders laten in tegenstel­ling tot heide­schapen de bomen meestal ongemoeid. Het parkachtig karakter, gekenmerkt door verspreid staande bomen, blijft hierdoor behouden.

2. Gasterse Duinen

De Gasterse Duinen is één van de mooiste heide en stuifzandgebieden van Drenthe. De heide wordt het hele jaar begraasd door een kudde Schoonebeker heideschapen en een aantal Schotse hooglanders. Zij houden de begroeiing kort. Dat de mensheid hier al meer dan vijfduizend jaar haar sporen nalaat, is te zien aan de eeuwenoude karrensporen, de grafheuvels en hunebed D10. Rond augustus, september, wanneer de heide in bloei staat, is het veld op zijn mooist.

3. Hijkerveld

Het Hijkerveld is een prachtig natuurgebied midden in Drenthe tussen Hooghalen en Smilde. Het wordt beheerd door het Drents Landschap. Een schitterend heideveld met mooie vennen, vogelkijkhut, een vogelkijkwand en een informatiecentrum met schaapskooi. Hier en daar grazen Schotse hooglanders. Zij doen al grazend nuttig werk voor de natuur op het Hijkerveld. Want het is een misverstand te denken dat je op een heideveld de natuur gewoon haar gang kan laten gaan. Zonder beheer zou de heide langzaam in bos veranderen.

4. Boswachterij Gees/ Geeserstroom

Boswachterij Gees is een gemengd bosgebied met veel vennetjes en een aantal heidegebieden, waarvan De Hooge Stoep de grootste is. De natte graslanden rondom de Geeserstroom worden begraasd door tientallen Schotse Hooglanders die regelmatig het meer in het beekdal oversteken of er verkoeling in zoeken. Een bijzonder gezicht! Tip: Boek ook eens een jeepsafari bij Avontuurlijk Gees en geniet van de diversiteit aan flora en fauna in dit gebied.

5. Scharreveld

Het uitgestrekte heidegebied Scharreveld leent zich goed voor een verkenning per fiets, bijvoorbeeld vanuit Westerbork of Beilen. Het terrein wordt begraasd met runderen en Schoonebeker heideschapen. Vanaf de uitkijkheuvel heb je een mooi uitzicht over een groot deel van het Scharreveld.

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

Door de lens van Karin Broekhuijsen

Door de lens van Karin Broekhuijsen Hunebed D10 met een Schotse Hooglander.

Fotograaf Karin Broekhuijsen is een trotse Drent en deelt graag haar drie meest bijzondere plekken van haar geliefde provincie!

5x fotogenieke plekken in Drenthe

5x fotogenieke plekken in Drenthe

De diversiteit aan ongerepte natuur maakt Drenthe een walhalla voor fotografen en Instagrammers. Upgrade jouw timeline met oer-Drentse beelden en laat je inspireren door deze 5 beeldschone locaties.

48 uur back tot basic in een cabiner

48 uur back tot basic in een cabiner

Een plek die de avonturier in je losmaakt en die je laat voelen wat de grootsheid van de natuur met je doet. Ervaar het tijdens een micro-get away in een zelfvoorzienende cabiner, midden in de Drentse natuur.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!