48 uur back to basic in een cabiner

Even helemaal weg van de bewoonde wereld. De behoefte om even de boel de boel te laten, de natuur in te trekken en weer tot jezelf komen. Het klinkt als iets wat je in Scandinavië of Canada doet. Maar dat kan ook in Nederland, in Drenthe. De minst bevolkte provincie van ons land. In Drenthe staan 8 unieke zelfvoorzienende cabins midden in de natuur, kilometers van elkaar vandaan. Je kunt kiezen voor 1 of meer nachten in 1 cabin of een meerdaagse trektocht langs verschillende cabins.

Vrijdag

In alle vroegte in de auto, op naar Drenthe! Aangekomen op de plaats van de bestemming trekken we onze wandelschoenen aan, want de cabins zijn enkel ter voet bereikbaar. Het avontuur begint al bij de parkeerplaats. De auto parkeer je bij de boswachter, die de kaart voor je in een apart hokje heeft geplaatst. Op veel plekken heb je geen bereik, dus oldskool kaartlezen it is! Op onze rug een rugzak met daarin voldoende eten en drinken voor een lekker ontbijtje, lunch en diner, een slaapzak, wat schone kleren, toiletspullen en natuurlijk een camera. Vanaf de boswachter kom je elke keer in een ander stukje Drentse natuur. Soms loop je in dichtbegroeid bos, 5 minuten later over een uitgestrekt heideveld. Dit alles met alleen je eigen krakende voetstappen en het geruis van de bomen om je heen, heerlijk! De eerste Cabiner staat op een prachtige open plek verscholen in het bos, die we kunnen openen via een sleutelkastje. Binnen heeft de cabin een knusse en huiselijke sfeer. Prominent in de cabin staat een houtkachel. Om het echte oergevoel te versterken, kan je zelf hout verzamelen en klein hakken met een bijl. De cabiner is volledig zelfvoorzienend. Stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak en je gebruikt een droog toilet. Zodra de kachel brand, is het even tijd voor ontspanning. Veel tijd om te ontspannen is er niet, want er moet nog gekookt worden, met het pakket dat klaar stond bij het kantoor van de boswachter. We zijn moe van de wandeling en duiken kort na het eten onze slaapzakken in.

Zaterdag

Met het opkomen van de zon worden we vroeg wakker. Het is mooi om te zien hoe de natuur ontwaakt. Snel het kacheltje aan om koffie te zetten in de perculator. Na een warme douche en het ontbijt ruimen we de cabin op en nemen het vuil mee om de hut netjes achter te laten voor de volgende gasten. Op naar de volgende cabiner! Ook nu is de wandelroute weer heerlijk afwisselend. Bossen, velden, heide en meertjes wisselen elkaar af. De ene keer lopen we een stuk over een fietspad, om iets later weer een breed zandpad te volgen of en smal paadje over de heide.Dan ineens zien we het silhouet van de Cabiner. We zijn er! We besluiten om ons avondeten aan te vullen met planten uit de omgeving. Het bos is dé plek om wild te plukken om te gebruiken in je salade, pasta of thee. Zo maakten we brandnetelthee en gebruikten we kruiden in onze pasta. Na het eten doen we de lampen uit. Vanuit het bed zien we door de ramen de heldere sterrenhemel. Dit is ook één van de beste plekken van Nederland om sterren te kijken, geweldig! Morgen lopen we weer terug naar ons normale leven, de hectiek van de dag. Maar nu genieten we nog even van de stilte...

Zondag

De volgende ochtend worden we weer gewekt door de fluitende vogels en het zonlicht dat door het grote raam naar binnen schijnt. De laatste dag van de micro-get away is alweer aangebroken. Na het ontbijt op de veranda stippelen we eerst nog een route uit die via een omweg – want het is hier te mooi om de kortste weg te nemen – weer naar het kantoor van de boswachter gaat. Even later trekken we voor het laatst de deur van de cabiner achter ons dicht. De route terug naar de auto is weer prachtig. Op een bankje genieten we even van de rust. Hier laat de Drentse natuur zich echt van zijn beste kant zien. Een houten vlonderpad loopt dwars door het Grolloërveen. Het moerasachtige veengebied is vol leven. Een libelle schiet voor ons langs en een felgroene kikker plonst het water in. Halverwege de middag arriveren we weer bij de parkeerplaats en vertrekken we huiswaarts. Vol frisse energie, helemaal opgeladen en een bijzondere ervaring rijker!

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

Retoertje: In de wildernis

Retoertje: In de wildernis Enkel te gebruiken door Marketing Drenthe, niet door derden

Ontdek de avonturier in jezelf. Tijdens dit retoertje dwaal je eindeloos door ruige bossen en overnacht je compleet off-grid in de Drentse wildernis. Weg van de dagelijkse beslommeringen.

Aflevering 3 Op Reis | overnachten in de cabiner

Aflevering 3 Op Reis | overnachten in de cabiner 3op reis loopt een dag mee met de herder en haar schaapskudde.

Drenthe is de dunstbevolkte provincie van Nederland. Met haar hunebedden en oudste bos van het land, kunnen Drenthe met trots onze ‘oerprovincie’ noemen. Wil je in Nederland ergens nog de wildernis induiken, dan doe je dat hier. Voor Maurice van 3 Op Reis reden om hier het oergevoel na te jagen, ver weg van alles en iedereen.

5x fotogenieke hotspots

5x fotogenieke hotspots

De diversiteit aan ongerepte natuur maakt Drenthe een walhalla voor fotografen en Instagrammers. Upgrade jouw timeline met oer-Drentse beelden en laat je inspireren door deze 5 beeldschone locaties. 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!