Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

5x uitdagende mountainbikeroutes in Drenthe

In Drenthe is het fantastisch mountainbiken. Door de heuvels en enorme ruimte kun je bij ons alle kanten op crossen en springen op één van de vele mountainbikeroutes. Pak je mtb alvast maar, want hier komen vijf uitdagende parcoursen.

1. Mtb Gieten-Gasselte

Voor de 35 kilometer lange mtb-route moet je sportief zijn. De tocht leidt je over de Drentse Hondsrug, een eeuwenoude natuurlijke verhoging die is ontstaan rond de IJstijd. Deze mountainbikeroute langs ’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld is ontzettend afwisselend. Dit zijn de kenmerken:

  • Technisch
  • Veel hoogteverschillen
  • Mooie kombochten
  • Singletracks
  • Verschillende ondergronden

Deze route vereist dus verschillende technieken en dat maakt ‘m erg uitdagend. De route is dan ook geschikt voor de gevorderde mtb'er. 

 

2. Mtb Havelte-West

Deze MBT-route van 15,5 kilometer voert over de terreinen van o.a. Defensie en Staatsbosbeheer. Na enkele honderden meters over het asfalt, duik je een smalle singletrack op. Na een stukje langs de weilanden, voert de route je kilometers lang slingerend in het verlengde van een tankbaan. Je fietst grote delen over militair oefenterrein, wijk dus niet van de route af. De singletrack is behoorlijk technisch en vraagt dus om goede stuurvaardigheden. Korte bochten worden afgewisseld met korte steile klimmetjes vragen. In het laatste deel van het traject zijn nog enkele pittige klimmetjes te vinden. De route is met een verbindingsroute gekoppeld aan de volgende routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. 

 

3. VAM-berg

Steile kiezelklimmen, loslopende schapen, rondcirkelde roofvogels, spannende s-bochten, rock gardens en fantastische vergezichten: met een beetje fantasie waan je je op de Col du VAM in het buitenland. Sinds 2019 kruipt en sluipt een pittige mtb-parcours van 6,1 km over deze 4800 centimeter hoge berg in de buurt van Wijster heen. Ooit was dit een van de stortbulten van de voormalige Vuil Afvoer Maatschappij. Nu is het een waanzinnig walhalla voor bikers die niet vies zijn van het betere klim- en afdaalwerk.

4. Mtb Sleen

Deze 32 kilometer lange mountainbikeroute tussen Sleen, Aalden en Schoonoord loopt grotendeels langs de rand van het bos en heeft weinig hoogteverschillen. Wel kom je na een paar kilometer mountainbiken een echte buckel-piste tegen en scheur je over een paar afwateringsgeulen. Het is een enorm afwisselende mtb-route. Je rijdt over:

  • Uitdagende singletracks
  • Bultjes
  • Kombochten
  • Rechte stukken
  • Keien

 

5. Mtb Diever-Hoogersmilde

Deze zware route (op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland) loopt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland met ruim 6.000 hectare bos, heide en stuifzand. De 23 kilometer lange route is speciaal gemaakt voor mountainbikers en je vindt dan ook vooral singletracks. Ondanks dat je hier in een vrij vlak gebied racet, vind je in de route verrassend veel hoogteverschil. Er zitten lange technische stukken in met pittige klimmetjes en afdalingen. Voor de mtb Diever-Hoogersmilde moet je dan ook erg sportief zijn.

 

Meer MTB in Drenthe

5 redenen om te mountainbiken in Drenthe

5 redenen om te mountainbiken in Drenthe Man pauzeert tijdens mountainbike tocht door Drentse natuur.

Ben je op zoek naar de ultieme plek voor een mountainbiketocht? Dan is Drenthe jouw bestemming. Wij geven je 5 redenen waarom Drenthe voor MTB-en is gemaakt.

Mountainbike routes in Drenthe

Mountainbike routes in Drenthe

Met modderspetters op je gezicht en adrenaline in je lijf lekker je hoofd leeg maken tijdens een mooie mountainbiketocht.Kies een route, spring op je mountainbike en geniet! Bekijk hier alle routes!

Meer over mountainbiken in Drenthe

Meer over mountainbiken in Drenthe Mannen mountainbiken door het bos.

Slinger over de beste singletracks, maak snelheid in de bossen en trotseer menig heideheuvel. De Oerprovincie van Nederland is voor de mountainbike gemaakt. Lees hier meer over MTB-en in Drenthe

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!