Drents-Friese Wold

Voel de rust en de ruimte

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een van de grootste natuurgebieden van Nederland, het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Hier word je omringd door oernatuur. Uitgestrekte bossen, heide, moeras en stuifzand wisselen elkaar af. In dit Nationaal Park kun je eindeloos dwalen en steeds weer iets nieuws tegenkomen.

Zeker doen: Vollemaanwandeling

Een wandeling over het Aekingerzand is extra bijzonder tijdens volle maan. Iedere maand neemt een gids van Staatsbosbeheer je mee voor een mystieke avond. 

Meer informatie
De grote gele volle maan schuift net langs een tak in de Drentse natuur.

Beleef het Drents-Friese Wold

De geschiedenis van het Drents-Friese Wold gaat helemaal terug tot in de IJstijd. Vanaf de Bronstijd kwam de mens om de hoek kijken. Zij hebben ervoor gezorgd dat het gebied er door de eeuwen heen steeds weer anders uit kwam te zien. Grafheuvels, stuifzanden, esdorpen en bossen. Vandaag de dag zie je hun sporen nog terug in het landschap. Maar liefst 32 gemarkeerde routes leiden jou langs deze en andere mooie plekken van dit Nationaal Park.

TIP: beklim een uitkijktoren

Benieuwd hoe het Drents-Friese Wold er op grote hoogte uitziet? In het gebied zijn verschillende uitkijktorens. Zo kijkt de toren bij  Aekingerzand uit over de eindeloze zandverstuiving, geniet je vanaf de 'Poolse' uitkijktoren op het Doldersummerveld van prachtige heidevelden en sta je op de Bosbergtoren midden tussen de boomtoppen. 

Een uitkijktoren in de natuur in Drenthe.

Fietsen en wandelen in het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Boswachtersweetje!

Het Drents-Friese Wold is het huis van de grootste specht van Europa. Hij is bijna een halve meter groot. Het zal je dan ook niet verbazen dat zijn ovaal uitgehakte holtes alleen in dikste bomen zijn te vinden. Dit gaat natuurlijk over de zwarte specht! - Lysander van Oossanen

Een zwarte specht aan een boom in de natuur.

Ook doen in het Drents-Friese Wold

Een stel is bezig met het bereiden van eten voor hun tent tijdens hun kampeervakantie in Drenthe.

Meer over het Drents-Friese Wold

Bij het Drents-Friese Wold denk je al snel aan bos, heide en stuifzand. Maar in het Nationaal Park ligt ook het beekdal van de Vledder Aa. Deze beek was door de mens veranderd in een brede, rechte sloot om water af te voeren. Vandaag de dag mag het water gelukkig weer haar eigen weg vinden. Hierdoor is de waterstand verhoogd en daar reageren vogels, amfibieën en zeldzame planten goed op.

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!