Dwingelderveld

Voel de rust en de ruimte

Dit nationaal park pakt je zeker weten helemaal in. Rond 1850 bestond maar liefst 65% van Drenthe uit heide. Veel daarvan is verdwenen, maar op het Dwingelderveld wandel je met gemak nog uren door het heidelandschap. Naast heide vind je hier ook bos en meer dan 60 vennetjes en veenmoerasje.

Zeker doen: plankenpad

Het Dwingelderveld behoort tot de grootste natte heidegebieden van Europa. Om droge voeten te houden wandel je hier deels over hoger gelegen planken. Van smalle paadjes door het bos tot weidse vergezichten. Bijna sprookjesachtig.

Tip: kom vroeg in de ochtend, dan heb je het pad bijna voor jezelf.

Een man loopt met een camera in zijn hand over het plankenpad in het Dwingelderveld

Beleef het Dwingelderveld

Vogels zingen hier het hoogste lied en je hoort zowel de zwarte, als de grote bonte specht roffelen. Er groeien wel zes soorten orchideeën. Op het ene moment sta je nog in het dichte bos en dan ineens ontvouwt zicht de open stille heide. Het Bezoekerscentrum in Ruinen is de plek waar al je vragen over het Dwingelderveld worden beantwoord en het startpunt van excursies en veel wandel- en fietsroutes. Je vindt er ook een winkeltje, een kleine kruiden- en vlindertuin, een bijenstal en een kleinebeestjestuin.

TIP: Bezoek een schaapskooi

Grote kans dat je een schaapskudde tegenkomt tijdens je bezoek aan het Dwingelderveld. Je vindt er hier nl. twee: in Ruinen (naast het bezoekerscentrum) en in Lhee. Deze levende maaimachines leveren een grote bijdrage aan het beheren van de natuur. Neem een kijkje bij één van de schaapskooien en maak een praatje met de herder. Het is altijd weer een groot spektakel wanneer de kudde terugkeert voor de nacht. 

 

Luchtfoto van een herdershond die de kudde bijeen drijft op een heideveld bij het water. Een lammetje blijft dicht naast haar moeder lopen. Een lammetje staat stil in de Drentse natuur en kijkt in de camera. Haar moeder blijft bij haar in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

Wandelen en fietsen over het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Boswachterweetje!

"In de plassen van het Dwingelderveld komen veel Dodaars voor. Deze kleine fuutjes zijn te herkennen aan een pluizig kontje. Vandaar ook de naam; doddig aarsje. Laat in het broedseizoen zijn de dodaars vaak te spotten met een jong op hun rug."  -  Boswachter Hans Kruk

Lichte mist hang boven de hei terwijl de eerste zonnestralen achter de bomen vandaan komen.

Ook doen bij het Dwingelderveld

  • Bij de Bospub geniet je aan de rand van het bos van lekker eten en drinken en regelmatig ook van live muziek.
  • Bij Tante Ans in Ansen is het zowel binnen als buiten prachtig zitten. De verse pizza's zijn een aanrader.
  • Theehuys Anserdennen vind je midden op het Dwingelderveld. Hier kom je in alle rust bij van een fiets- of wandeltocht.
  • Bezoek het brinkdorp Dwingeloo, vol met gezellige terrasjes en restaurants.
De sterrenwacht in Drenthe met sterrenhemel op achtergrond.

Meer over het Dwingelderveld

Kom sterren kijken!. In de stad zie je in een donkere nacht een stuk of 50 sterren. Midden op het Dwingelderveld zijn dat er zo’n 2.500! Door de schone lucht en de weinige lichtvervuiling is Drenthe een favoriete plek van sterrenkundigen. Aan de rand van dit natuurgebied vind je de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld. Met zijn diameter van 25 meter zul je hem zeker niet missen. Deze telescoop wordt niet meer wetenschappelijk gebruikt, maar je mag er nog wel komen kijken.

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!