Drentsche Aa

Voel de rust en de ruimte

Nationaal Park Drentsche Aa is een uniek en goed bewaard beek- en esdorpenlandschap. De beek meandert nog steeds door het oeroude landschap dat wordt afgewisseld met esdorpen, uitgestrekte heidevelden en hooilanden met oude houtwallen. 

Zeker doen: Kymmelsberg

De belvedère op de Kymmelsberg bij Schipborg geeft je een prachtig uitzicht op het Schipborger Diep. In alle seizoenen de moeite waard, maar in het voorjaar is het uitzicht het mooist. De hooilanden staan dan in bloei en je wordt getrakteerd op een uitgebreid kleurenpalet.

Bezoek de Kymmelsberg
Uitzicht op een groen hooiland met een meanderende beek.

De Drentsche Aa in het kort

De meanderende beek is ontstaan in de ijstijd. Door de afvoer van het smeltwater ontstonden de verschillende beekjes in het gebied. Bij ieder dorp krijgt het stroompje een andere naam. Pas richting Groningen praten we over de Drentsche Aa. Het beekdal kent een rijke historie, er wonen al minstens 5000 jaar mensen in dit gebied. Deze sporen zie je op veel plekken terug in het landschap. Hunebedden, grafheuvels, oude boerderijen, overal zie je de geschiedenis.

TIP: het enige archeologisch reservaat van Nederland

Strubben-Kniphorstbosch heeft een rijke historie. Je vindt in dit deel van de Drentsche Aa tientallen grafheuvels, karrensporen en twee hunebedden. Een ander uniek verschijnsel zijn de strubbenbosjes. Strubben bestaan uit lage, grillig gevormde eikenbomen. Ze kregen deze opvallende vorm doordat de schapen aan de takken van de jonge boompjes knaagden. Toen de schapen verdwenen zijn de eiken in grillige vormen opgeschoten.

Wandel door Strubben-Kniphorstbosch
Een boomstronk staat in de ochtendmist fier overeind.

Wandelen en fietsen in de Drentsche Aa

De Drentsche Aa liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Boswachtersweetje!

De Drentsche Aa is een ideaal leefgebied voor bevers vanwege de vele beekjes in dit gebied. Bevers zijn knaagdieren en hun voortanden groeien hun hele leven door! De voortanden van de bevers slijpen langs elkaar. Zo blijven ze vlijmscherp.  -  Boswachter Kees van Son

Een bever zwemt door een Drents beekje.

Ook doen in de Drentsche Aa

 

  • Bezoek het authentieke dorp Anloo. In de middeleeuwen zetelde in de Magnuskerk de rechtbank. Elk jaar wordt hier in augustus een zitting van de Etstoel nagespeeld.
  • Boek een heerlijke seizoensgebonden proeverij bij Herberg de Fazant met producten uit eigen tuin of uit de streek. 
  • Wandel door de Gasterse Duinen, een prachtig heuvelachtig heidelandschap in de Drentsche Aa. Spot jij de hooglanders?
  • Café De Amer is een uniek plekje. Een klein podium in een authentieke bruine kroeg. Laat je verrassen door de intieme concerten met uiteenlopende muziekstijlen.
  • Overnacht midden in de natuur in een huisje voorzien van alle luxe. Op Park de Zeegser Duinen kom je echt tot rust.
Hunebed D10 met een Schotse Hooglander. Dorpsaanzicht met boerderijen en een kerktoren. Stel zit lachend op het terras met een kopje koffie en appelgebak.

Meer over de Drentsche Aa

In het stroomdalgebied leven bijzondere dieren en planten. Je kunt hier onder andere de bever, de otter en de ijsvogel spotten. Ook vind je hier prachtige bloemen en planten, zoals de zwartblauwe rapunzel, zonnedauw en verschillende wilde orchideeën. Vergeet je camera dus niet mee te nemen bij een bezoek aan de Drentsche Aa.

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!