5x mooie fietsroutes in Drenthe

Drenthe is een van de mooiste fietsprovincies van Nederland. Wat wil je ook met zo'n uitgestrekt landschap. Lastig kiezen welk pad te fietsen? Deze 5 fietsroutes brengen je naar de mooiste plekjes. Stap op de fiets en geniet van al het moois dat Drenthe te bieden heeft.

1. Fietsroutes Van Gogh in Drenthe

Verkozen tot fietsroute van het jaar 2024!

Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef. Van Gogh hield van de rust en de ruimte in Drenthe en werd geïnspireerd door het pure Drentse landschap en de hardwerkende bevolking.Maak al fietsend kennis met het Drentse oerlandschap van Van Gogh. Rondom Emmen, Hoogeveen en Zweeloo kun je drie verschillende bewegwijzerde routes (van elk 50 km) volgen die elkaar kruisen op enkele punten. Je kunt de route dus ook als één lange tocht fietsen. Langs de route vind je doorkijkpanelen met schetsen en luisterverhalen en kom je langs twee metershoge muurschilderingen.

2. Flintenroute

De Flintenroute is een fietstocht waarbij je zeker ook moet gaan wandelen. Borger is het startpunt van deze fietsroute van 41,5 kilometer. In Borger vind je het grootste hunebed van Nederland en het Hunebedcentrum. Het is dé plek om van alles over de hunebedden in Nederland te weten te komen. Ook spectaculair is de uitkijktoren op de heuvel Poolshoogte, in Boswachterij Odoorn. Maak tijdens de Flintenroute ook een stop bij het Boomkroonpad om op grote hoogte tussen de boomtoppen te wandelen. In De Hondsrug UNESCO Global Geopark kun je op expeditie: je vindt hier het grootste aantal van de Drentse hunebedden.  

3. Havelterbergroute

De Havelterbergroute (54 km) is een afwisselende fietstocht door landelijk Drenthe. Je komt door karakteristieke dorpen zoals Havelte (‘de Parel van Drenthe’) en Ruinerwold, maar ook door stille natuurgebieden. Brinkdorp Havelte ligt langs de Drentse Hoofdvaart. Daar hebben de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een groot militair vliegveld gebouwd, Fliegerhorst. Nu is het een militair oefenterrein. Je fietst ook door Meppel, een gezellig stadje waar het rijke handelsverleden nog goed zichtbaar is. In natuurgebied het Holtingerveld zie je, naast bijzondere planten en dieren, ook hunebedden en grafheuvels.

4. Drentsche Aa

Deze fietstocht (Drentsche Aa) van 39,5 kilometer gaat door het stroomdal van de Drentsche Aa; het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Een oeroud landschap waar de beek ‘Drentsche Aa’ al sinds mensenheugenis door het landschap slingert. Ze brengt je langs de mooiste plekjes in gebied, waaronder de karakteristieke esdorpen, heidevelden en bosvennen. Kom hier lekker tot rust en geniet van dit afwisselende landschap.

5. Ellertsveldroute

Het Ellertsveld was ooit het woeste gebied waar een Drentse sage zich afspeelde. Hier woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. Ellertsveld is een prachtige route van 53 km door de dorpen Sleen, Emmen, Odoorn en Schoonoord. Vanuit boswachterij Sleenerzand fiets je door naar het dorp Sleen en ga je door het Valtherbos. Waar je vanuit Emmen doorfietst naar Schoonoord waar het openluchtmuseum van Ellert en Brammert is gevestigd. Een route met veel afwisseling tussen prachtige natuur, brinkdorpen en leuke plekken onderweg om voor af te stappen.

Meer inspiratie voor jouw bezoek aan Drenthe

5x hotels waar je in de watten wordt gelegd

5x hotels waar je in de watten wordt gelegd Zithoek in een landhotel.

Even weg in eigen land. Tijd voor ontspanning en tijd voor elkaar. In deze vijf hotels met een hoog verwengehalte en op bijzondere locaties kom je helemaal tot rust. Laat alles even voor wat het is en kom genieten in Drenthe.

5x fietsroutes met een verhaal

5x fietsroutes met een verhaal Een stel neemt even pauze tijdens hun fietstocht en zitten samen op een bankje van de natuur te genieten.

Beleef de verhalen van de Oerprovincie tijdens een fietstocht. Kruip in de huid van de oude TT-helden. Bekijk het grootste hunebed van Nederland. Of luister naar het bijzondere verhaal van Philip Freriks over de Koloniën van Weldadigheid. Wij geven je in onze blog 5 tips met thematische fietsroutes in Drenthe.

5x bijkomen in een Bed & Breakfast

5x bijkomen in een Bed & Breakfast Een serre met leren fauteuils en uitzicht op de tuin.

Een gezellige en huiselijke plek. Maar wel met een hoog verwengehalte en in een natuurlijke en rustige omgeving, zodat je de drukte van alle dag even achter je kunt laten. Wij hebben vijf bed & breakfasts voor je geselecteerd waar je in heel korte tijd weer helemaal bijkomt.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!