Havelterbergroute


 • Download
2 uur 45 minuten (55,0 km)

De Havelterbergroute is een afwisselende fietstocht door landelijk Drenthe. Je komt door kar…

De Havelterbergroute is een afwisselende fietstocht door landelijk Drenthe. Je komt door karakteristieke dorpen zoals Havelte en Ruinerwold afgewisseld met stille natuurgebieden met een boeiend verleden. Rondom het Natura 2000 gebied ‘Holtingerveld’ zijn twee hunebedden en diverse grafheuvels gevonden. Er graast een kudde van circa 350 schapen in dit prachtige natuurgebied. Brinkdorp Havelte wordt ook wel de “parel van Drenthe’ genoemd. Het dorp ligt langs de Drentse Hoofdvaart. Vanwege die strategische ligging hebben de Duitsers hier in de Tweede Wereldoorlog een groot militair vliegveld gebouwd. Het vliegveld heeft maar zeer kort dienstgedaan, omdat het al snel door de geallieerden gebombardeerd werd.

Meppel verdient absoluut een stop; een stad met een rijke historie. Meppel is een historisch stadje waar het rijke handelsverleden nog zichtbaar is. Verwonder je over de huizen met de bijzondere details.

Deze fietstocht van 54 kilometer leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd.

De route start in bij fietsknooppunt 01. Nabij de startplek is voldoende parkeergelegenheid.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

01
1

Vlinderparadijs "Papiliorama"

Van Helomaweg 14
7971 PX Havelte
Vlinderparadijs "Papiliorama"
2

Holtinger Schaapskudde

Van Helomaweg 16
7971 PX Havelte
Holtinger Schaapskudde
3

Holtingerveld ‘gekneed door ijs en oorlog’

Van Helomaweg 14
7971 PX Havelte
Holtingerveld ‘gekneed door ijs en oorlog’
10
4

Johannes Postkazerne

Johannes Postweg 1
7973 JB Darp
Johannes Postkazerne
Johannes Postkazerne
29 72 31 41 08 52 51 50 06 09 07 28 26
5

Museumboerderij de Karstenhoeve

dokter Larijweg 21
7961 NL Ruinerwold
Museumboerderij de Karstenhoeve
6

Hervormde kerk Ruinerwold

Blijdenstein 3
7961 LH Ruinerwold
Hervormde kerk Ruinerwold
03 02 04 70 49
7

Molen De Vlijt

Sluisgracht 20
7941 BW Meppel
Molen De Vlijt
8

Drukkerijmuseum Meppel

Kleine Oever 11
7941 BK Meppel
Drukkerijmuseum Meppel
9

Stedelijk Museum Meppel

Stedelijk Museum Meppel
Hoofdstraat 22
7941 AG Meppel
Stedelijk Museum Meppel
47 25
10

Gotische Kerk

Dorpsstraat 58
Nijenveen
Gotische Kerk
48 40 17 11
01

Beschrijving

01
 • De route start op de Havelterberg: een plek waar nog veel sporen uit het verleden zichtbaar zijn. Het gebied staat niet voor niets bekend als een natuur ‘gekneed door ijs en oorlog’. Hier vind je onder andere grafheuvels en hunebedden. Het gebied tussen Havelterberg en Holtinge kent ook een rijk oorlogsverleden.De Duitsers probeerden o.a. een ‘groots project’ te realiseren, namelijk een vliegveld. Fliegerhorst Havelte is uiteindelijk nooit gerealiseerd. Dankzij vele bombardementen van de geallieerden werd de realisatie van het vliegveld door de Duitsers onmogelijk gemaakt. Je vindt in het gebied ook nog diepe bomkraters, waar nu water in staat en salamanders en kikkers zich helemaal thuis voelen.
 • De Johannes Postkazerne is een van de laatste grote kazernes die nog in bedrijf zijn sinds het einde van de Koude Oorlog en het afschaffen van de opkomstplicht voor dienstplichtigen. Johannes Post (1904-1944) was een vooraanstaand verzetsstrijder, in Drenthe, en later nog op veel andere plekken in Nederland waaronder Den haag, Breda en Amsterdam. Na zijn arrestatie in Amsterdam werd hij gefusilleerd.
 • Via Wapserveen fiets je richting Holtinge naar Uffelte. Holtinge ligt in één van de oudste bewoonde gebieden van West-Europa. Hier zijn diverse sporen gevonden van de periode zo’n 50.000 voor Christus. In het gebied Holtingerveld (tussen Holtinge en Havelterberg) liggen nog circa 12 grafheuvels.
 • Uffelte is een esdorp met veel karakteristieke Saksische boerderijen. De marke van Uffelte kenmerkt zich door essen, maar vooals door bos-, heide,- veen en stuifzandgebieden. Het Ooster- en Westerzand ten noorden van het dorp, vormden een landgoed dat uit bos, heide en veen (Uffelterzand) bestaat. Het Uffelterzand was onderdeel van de zogenaamde marke, waar veel schaapskudden graasden. Schapen waren zo essentieel voor de bemesting van de essen dat de begrazingsdruk op de marken veel te groot werd. Ook plaggensteken droeg ertoe bij dat de bodem bloot kwam te liggen en dat het zand ging stuiven. Toen, in de 19e eeuw was dat een ramp. Tegenwoordig vinden natuurbeschermers het juist leuk voor de biodiversiteit en de aanblik van het landschap.
 • Brinkdorp Havelte, ook wel de ‘Parel van Drenthe’ genoemd, ligt langs de Drentse Hoofdvaart. Vanwege die strategische ligging wilden de Duitsers hier in de Tweede Wereldoorlog o.a. het vliegveld ‘Fliegerhorst’ realiseren.
 • Via Eursinge en Haveltermade vervolg je de fietsroute naar Ruinerwold. Dit dorp telt maar liefst 29 rijksmonumenten, waarvan 14 provinciale monumenten. Twee monumentale boerderijen zijn ingericht als museumboerderij: De Karstenhoeve (uit de zeventiende eeuw). Het andere museum heet ‘Van Bovendijk’, een nog in gebruik zijnde klassieke boerderij. De hervormde kerk die buiten het dorp staat, dateert uit de vijftiende eeuw. Wanneer je de ‘Havelterbergroute’ in april fietst biedt de Dokter de Larijweg een bijzondere aanblik. Hier staan dan ongeveer 1400 bloeiende perenbomen langs de oude route.
 • De route vervolgt richting Blijdenstein naar het prachtige stadje Meppel. Hier is volop cultuurhistorie te beleven. En wat veel mensen niet weten, is dat Meppel een havenstad is. De naam Meppel komt van Möppel, Oudnederlands voor monding. Hier kwamen een paar kleine stromen bij samen in het Meppelerdiep dat bij Genemuiden weer uitkwam in de Zuiderzee. Toen einde 19e eeuw de veenwinning in Zuidoost-Drenthe op gang kwam groeide Meppel snel op als op- en overslagpunt. Meppel is nu een verzameling van bijzondere monumenten. Het lieflijke stadje is absoluut een korte stop waard. Verwonder je over de vele Rijksmonumenten en huizen met bijzondere details en strijk neer bij één van de vele gezellige horecapanden in het hartje van de stad.
 • In het Reestdal, een beekdal op de grens met Overijssel, komen bijzondere planten en dieren voor. Dankzij de overgangen tussen hoge en lage landen, tussen droog en nat, vind je hier onder andere grote zeggesoorten, stijf struisriet en grote pimpernel. De graslanden bestaan vaak uit beemdgras en raaigras. De vochtige open, graslandgebieden zijn bijvoorbeeld prettig voor weidevogels. Die nestelen dan ook graag in een beekdal. Het gebied is dan ook bekend om de vele ooievaars die in de zomer met honderden tegelijk in het Reestdal zitten.
 • Nijenveen wordt voor het eerst genoemd in 1310, echter niet als Nijenveen maar als Hesselerveen. Het veen behorende bij Hesselte in de buurt van Havelte. De Gotische kerk staat buiten het dorp en is nog in vrijwel originele staat met een offertafel uit 1477.
 • Darp lijkt op het eerste oog niet een dorp waar je opslag van kernwapens verwacht. Toch was hier in de periode van 1961-1992 wel sprake van. Ze lagen in het bos, in een comlex dat werd bewaakt door een binnenring en een concentrische buitenring. Binnen liepen Amerikaanse militairen, buiten Nederlandse dienstplichtigen. Een wachtoren (De Site) herinnert aan de opslag. Het is overigens nooit officieel bevestigd dat er kernwapens opgeslagen hebben gelegen.
01
01
10
29
72
31
41
08
52
51
50
06
09
07
28
26
03
02
04
70
49
47
25
48
40
17
11
01

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!