Ellertsveldroute


 • Download
2 uur 39 minuten (53,0 km)

Het Ellertsveld was ooit het woeste gebied waar een Drentse sage zich afspeelde. Hier woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. Ook waterpret en hunebedden komen aan bod tijdens deze afwisselende fietsroute. Daarmee is de route interessant voor jong en oud. Je start de route in Emmen, dat vooral bekend staat om het indrukwekkende WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

In het Valtherbos duik je meteen d…

Het Ellertsveld was ooit het woeste gebied waar een Drentse sage zich afspeelde. Hier woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. Ook waterpret en hunebedden komen aan bod tijdens deze afwisselende fietsroute. Daarmee is de route interessant voor jong en oud. Je start de route in Emmen, dat vooral bekend staat om het indrukwekkende WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

In het Valtherbos duik je meteen de natuur in. Er liggen hier talloze grafheuvels en 3 hunebedden. Als je goed kijkt, is er zelfs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. In de dorpen Valthe en Odoorn fiets je langs prachtige Saksische boerderijen. In Schoonoord is een bezoek aan het openluchtmuseum Ellert en Brammert absoluut de moeite waard. Hier komt de Drentse geschiedenis tot leven.

Een van de mooiste stukjes van de route zijn de bossen van de Boswachterij Sleenerzand. Vennetjes en heide wisselen elkaar af. Na het bos doemt in de verte de kerktoren van Sleen op. Wist je dat dit de hoogste kerktoren van Drenthe is? De idyllische esdorpen Sleen en Noord-Sleen nodigen uit tot het nuttigen van een kopje koffie op het terras.

Parkeren
De route start bij het station in Emmen op de kruising Stationsstraat – Stationsplein bij knooppunt 21. Bij het station kun je gratis parkeren (Stationsplein 27, 7811 GB Emmen), maar de parkeercapaciteit is beperkt. Op andere parkeerplaatsen geldt betaald parkeren.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

Startpunt: Stationsplein
7811 GB Emmen
1

Museum Ergens in Nederland 1939-1945

Weerdingerhaag 8
7815 LZ Emmen
Museum Ergens in Nederland 1939-1945
2

Valtherbos

Valtherbospad
7814 XB Emmen
Valtherbos
3

Boswachterij Emmen

7821 Emmen
Boswachterij Emmen
41 37
4

Hunebed D35

7871 Valthe
Hunebed D35
5

Onderduikershol Valtherbos

Westerweg
Valthe
Onderduikershol Valtherbos
6

Hallenhuisboerderij Valthe 1780

Schaapskuilweg 2
7872 PG Valthe
Hallenhuisboerderij Valthe 1780
7

De Eikengaarde

Schoolstraat 8
7872 PC Valthe
De Eikengaarde
39
8

Hunebed D34

7872 Valthe
Hunebed D34
9

Eppiesbergje

Odoorn
Eppiesbergje
10

N.H. Kerk Odoorn

Valtherweg 1
7873 AB Odoorn
N.H. Kerk Odoorn
38 36 76 59 77 75 73
11

Hunebed D49

7848 Schoonoord
Hunebed D49
12

Kibbelkoele

Slenerweg 114
7846 Noord-Sleen
Kibbelkoele
33 07
13

Tolhuis annex Keuterij Noord Sleen

Zweeloërstraat 22
7846 TG Noord-Sleen
Tolhuis annex Keuterij Noord Sleen
74
14

Hervormde kerk Sleen

Brink 7
Sleen
Hervormde kerk Sleen
15

De Galgenberg

Sleen
De Galgenberg
08 28 27
16

Recreatiepark Ermerstrand

Steenbakkersweg 3
7843 RM Erm
Recreatiepark Ermerstrand
32 16
17

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Raadhuisplein 99
7811 AP Emmen
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen
21
Eindpunt: Stationsplein
7811 GB Emmen

Beschrijving

Startpunt: Stationsplein
7811 GB Emmen
 • Emmen is gelegen op de Hondsrug, een geologisch bijzonder gebied. Grote gletsjers uit de voorlaatste ijstijd hebben hier het landschap gevormd. Het schuivende landijs boetseerde de lijnrechte Hondsrug van Emmen tot Groningen. Vanaf september 2013 heeft het Hondsruggebied van UNESCO de status van Europees Geopark gekregen. Het is hiermee het eerste UNESCO Global Geopark in Nederland.
 • Het gebied was lang geleden al in trek als vestigingsplaats. Dat zien we terug aan de archeologische historie. De aanwezigheid van mysterieuze hunebedden en grafheuvels uit de prehistorie (5.000 jaar oud), zijn de duidelijkste kenmerken van vroege bewoning.
 • Emmen wordt ook wel de ‘open, groene stad’ genoemd. De nieuwbouwwijken zijn op afstand van de kern gebouwd om de natuurlijke gebieden in de stad te behouden. WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft de stad wereldfaam en de bijnaam ‘Vlinderstad’ bezorgd. Fiets Emmen aan de hand van de bewegwijzering, in noordelijke richting uit.
 • Net buiten de stad duik je meteen de natuur in. Het Valtherbos is rond 1930 aangeplant op een heideveld. Het bosgebied is rijk aan roofvogels zoals havik, torenvalk en buizerd. Ook is het een waar archeologisch paradijs. In het Valtherbos liggen talloze grafheuvels. In de prehistorie begroeven de bewoners van Drenthe hun doden in deze heuvels. In dit bos liggen nog meer mysterieuze objecten uit het prehistorische verleden. Op een open plek in het bos, spot je maar liefst 3 hunebedden. Ook dit zijn oude graven die gemaakt zijn van granieten zwerfkeien. Het Trechterbekervolk genoemd naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten, bouwde ze. Van veel recentere datum is het onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Via het dorp Valthe fiets je richting Odoorn. Een heerlijke plek langs deze weg om even uit te rusten is het ‘Eppiesbergje’. Dit is ook een grafheuvel. Een informatiebord beeldt de geschiedenis van deze plek uit. Geniet van het prachtige weidse uitzicht vanaf het bergje.
 • Odoorn wordt voor het eerst vermeld in 1327 en is ontstaan langs één van de oude verbindingswegen van Coevorden naar Groningen. In Odoorn zie je prachtige Saksische boerderijen. Ook de hervormde kerk is een bezoek waard. Het 12e-eeuwse koor is tot ongeveer 3 meter hoogte bekleed met zwerfstenen en de muur is ruim 1 meter dik. De rest van de kerk stamt uit 1856. Na een rustpauze met een Drentse lekkernij stap je weer op de fiets richting Schoonoord. Je fietst langs de Boswachterij Odoorn, een gevarieerd terrein met bos en heide.
 • In Schoonoord zet je de tijd een eeuw terug in het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’. Het museum laat het wonen en leven van de inwoners van Drenthe in het verleden op diverse manieren zien. In het schooltje wordt de sage verteld van de reuzen ‘Ellert en Brammert’, die aan de ingang van het openluchtmuseum staan. Speciaal voor kinderen is er een grote speeltuin en een kinderboerderij aanwezig.
 • Spring op de fiets om de rust weer op te zoeken. In de Boswachterij Sleenerzand is het stil. In het bos leven hier tientallen vogelsoorten. Het zuidelijke deel is een oud stuifzandgebied, met hier en daar grillig gevormde jeneverbessen. Op sommige plaatsen doemt opeens een heideveldje of een onverwacht vennetje tussen het zand op. De boswachterij ligt op de Rolderrug en wordt omgeven door landbouwgronden die iets lager liggen. Het Sleenerzand kent een rijke geschiedenis. Het herbergt een mega-hunebed genaamd ‘De Papeloze Kerk’. Het heeft een deksteen van 25.000 kilo. Bijzonder is ook de Galgenberg, waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Hij kreeg zijn gouden oorsieraden, bronzen bijl en pijlen mee. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden.
 • Neem je de routeverkorting bij knooppunt 33, dan passeer je recreatieplas de Kibbelkoele. Hier pootje baden of een frisse duik nemen is heerlijk verkoelend.
 • De oorspronkelijke route weer oppakkend, doemt de kerktoren van Sleen op. Het is de hoogste van Drenthe. Het idyllische brinkdorp nodigt uit om even af te stappen. Bekijk de hervormde kerk van dichtbij. Hij dateert uit het begin van de 15e-eeuw. De toren is 59 meter hoog.
 • Weer op het ijzeren ros geklommen, komt een verkoelende mogelijkheid in zicht. Bij Erm neem je een duik in de recreatieplas Ermerstrand. Ook kun je hier waterskiën en wakeboarden.
 • Na zoveel belevenissen wordt het tijd de pret te beëindigen. Je fietst het bruisende stadsleven van Emmen tegemoet.
Eindpunt: Stationsplein
7811 GB Emmen
41
37
39
38
36
76
59
77
75
73
33
07
74
08
28
27
32
16
21

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!