Ontdek de verhalen van Drenthe


Dé Oerprovincie van Nederland barst van de bijzondere verhalen. Vaak zichtbaar en soms verborgen, in de eindeloze en ongerepte natuur. Drenthe is dan ook dé plek om er nog even tussenuit te gaan dit najaar. Zet de wereld even op pauze en laat je verwonderen. Dichtbij huis en toch het gevoel even helemaal weg te zijn. 

Verhalen uit de Oertijd

In Drenthe ligt de prehistorie letterlijk aan de oppervlakte. IJstijden creëerden een uniek landschap en brachten enorme keien mee, waar later de hunebedden van werden gebouwd. Je vindt er maar liefst 52 in Drenthe. Maar deze bouwwerken zijn niet de enige sporen uit de ijstijd en oertijd die hier nog steeds zichtbaar zijn. Kom ze ontdekken op de Hondsrug!

Tips op de Hondsrug:

Verhalen uit de Koloniën van Weldadigheid

200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht. Er vertrokken meer dan 100.000 armen, wezen en bedelaars uit de grote steden naar o.a. Drenthe. Eerst naar proefkolonie Frederiksoord, later ook naar dwangkolonie Veenhuizen. Een bijzonder verhaal dat vorig jaar is beloond met een UNESCO Werelderfgoed status.

Tips in de Koloniën van Weldadigheid:

Verhalen uit het veen

Drenthe bestond vroeger uit uitgestrekte veengebieden. Al vroeg ontdekten de Drenten dat gedroogd veen een uitstekende brandstof is en zorgde het voor werkgelegenheid in de arme gebieden. Het leven van de deze Drentse veenarbeiders inspireerde Vincent van Gogh. Hij maakte hier meerdere werken. Daarnaast zorgde het veen, door de hoge zuurgraad, dat er bijzondere vondsten werden gedaan.

Tips in het veengebied:

Boek je overnachting in Drenthe

Vakantiehuisje, hotel, bed & breakfast of boomhut. Wat je ook zoekt, in Drenthe vind je altijd een heerlijke slaapplek.

Meer inspiratie voor een bezoek aan Drenthe

Podcast: Verhalen van Drenthe

Podcast: Verhalen van Drenthe
Tip

De Oerprovincie van Nederland barst van de bijzondere verhalen. Vaak zichtbaar en soms verborgen in het Drentse landschap. Ontdek deze verhalen en beluister de podcastreeks 'Verhalen van Drenthe' op Spotify.

Drentse musea

Drentse musea Pleintje met de ingang van het Drents Museum.
Tip

Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. Ontdek het culturele verleden van Drenthe tijdens een bezoek aan één van onze vele musea.

5x Brinkdorpen

5x Brinkdorpen
Blog

Drenthe staat bekend om haar mooie brinkdorpen. Op de brink werden vroeger zowel 's ochtends als 's avonds de koeien en de schapen verzameld. Tegenwoordig zijn het vaak open grasvelden die met restaurants en winkeltjes een gezellige dorpskern vormen. Wij hebben vijf brinkdorpen uitgelicht die je zeker eens moet bezoeken.

Nationale Parken van Drenthe

Nationale Parken van Drenthe Luchtfoto van een kronkelende beek.
Tip

Drenthe telt maar liefst drie Nationale Parken. Alle ruimte om te genieten en elk een eigen karakter. Hier zet je de wereld even op pauze en en maak je je hoofd leeg. Maak kennis met het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa.

Gouden Gids: Ger Blijham op de Hondsrug

Gouden Gids: Ger Blijham op de Hondsrug
Blog

Ger Blijham is wandelgids op de Hondsrug en vertelt je alles over de ijstijd, het Trechterbekervolk, de hunebedden en grafheuvels. Tijdens deze excursie ervaar je hoe bijzonder de geschiedenis van dit gebied is.

5x wandeling met een verhaal

5x wandeling met een verhaal
Blog

Op zoek naar een wandeling met een verhaal? Wij geven je in onze blog 5 tips met thematische wandelingen in Drenthe.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!