Flintenroute


 • Download
(41,5 km)

Borger is het startpunt van deze fietsroute van 41,5 kilometer. In Borger staat het grootste hunebed van Nederland. Het blijft toch bijzonder als je bedenkt hoe mensen 5.000 jaar geleden in staat waren om met zulke grote keien op deze manier een graf te bouwen. Geniet nog even van een kop koffie of thee ergens in de Hoofdstraat van Borger en start de fietsroute daarna bij het Hunebedcentrum, dé plek om van alles over de hunebedden in Nederland te weten te komen.

Parkeren
De route st…

Borger is het startpunt van deze fietsroute van 41,5 kilometer. In Borger staat het grootste hunebed van Nederland. Het blijft toch bijzonder als je bedenkt hoe mensen 5.000 jaar geleden in staat waren om met zulke grote keien op deze manier een graf te bouwen. Geniet nog even van een kop koffie of thee ergens in de Hoofdstraat van Borger en start de fietsroute daarna bij het Hunebedcentrum, dé plek om van alles over de hunebedden in Nederland te weten te komen.

Parkeren
De route start in Borger, bij het Hunebedcentrum. Hier is doorgaans voldoende parkeergelegenheid op de parkeerplek aan de Hunebedstraat. Adres voor de navigatie: Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

41
1
Hunebedcentrum Borger

Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten.

2
Hunebed D27

Dit hunebed is een van de pronkstukken van Drenthe. Het is het allergrootste hunebed van Nederland met een lengte van 22,5 meter.

4
Geopark Expeditiepoort Prehistorie

Begin uw expeditie in het Hunebedcentrum in Borger bij de speciale expositie over IJstijden en Prehistorie. De expositie is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Hunebedcentrum. Wie een kaartje voor het Hunebedcentrum koopt, kan de Geoparkexpo...

5
Mammoetpad

Ooit hebben in Drenthe mammoeten rondgelopen. Opgegraven botten vormen daarvoor de nog tastbare overblijfselen. In Borger is door de gemeente Borger-Odoorn een speciaal fiets-/wandelpad ontworpen die de naam Mammoetpad heeft gekregen.

88
28
23
26
6
Keuterboerderij Exloo

In oorsprong 18e eeuwse keuterboerderij met achterbaander, onder rietgedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak; 28-ruitsschuifvensters en 15-ruits-en 4-ruitsvensters; onder- en bovendeur; staafankers. Achterbaander met onderschoer. Op het erf houten s...

7
Dwarshuisboerderij Exloo

Boerderij van het landherentype van rond 1860, gelegen in de kern van Odoorn, karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur, in een royale landschappelijke tuinaanleg. Op onderdelen gewijzigd (veranda verwijderd, nieuwe goot, pannen en ...

8
Schaapskooi Exloo

In de maanden april t/m oktober grazen de schapen dagelijks op de hei. Elke ochtend vertrekt de herder met de kudde vanuit de kooi naar de hei en komen om 16 uur weer terug bij de kooi.

20
9
Boswachterij Exloo

In boswachterij Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Boswachterij Exloo ligt op de Drentsche Hondsrug. In de boswachterij ligt hunebed D30.

10
Hunebed D31

Dit is een bijzonder hunebed gelegen tussen Exloo en Valthe. Het bestaan van dit hunebed is niet erg bekend en het is ook niet goed verzorgd. Toch is het een leuke belevenis om dit hunebed te gaan bezoeken omdat er een soort prehistorische sfeer hangt.

09
11
Hunebed D36 en D37

Deze hunebedden worden samen ook wel ‘De Valther Tweeling’ genoemd. Ze liggen enkele meters van elkaar vandaan op een royaal terrein met grote fraaie bomen. Het terrein ligt aan de rand van het dalletje de Kampervenen.

12
Hallenhuisboerderij Valthe 1780

Een hallenhuisboerderij met aangebouwde schaapskooi en stookhokken. De boerderij is omstreeks 1780 in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl gebouwd.

39
13
Hunebed D34

Wat opvallend is aan dit hunebed (D34) is dat de stenen erg laag bij de grond liggen. Het is incompleet doordat stenenrovers hun slag hier hebben geslagen.

14
Eppiesbergje

is een grafheuvel ten westen van Valthe in de Nederlandse provincie Drenthe.

15
N.H. Kerk Odoorn

De N.H. Kerk staat in het hart van het prachtige dorp Odoorn. Omringd door gezellige terrasjes en horeca gelegenheden. De kerk met een koor dat stamt uit de 12e eeuw is u bezoek meer dan waard. De kerk is nog in gebruik als kerk om de week wordt er e...

38
16
Hunebed D32

Wanneer u gaat zoeken naar dit hunebed komt u eerst langs een boerderij. Hier staat op een bord aangegeven waar u het hunebed kunt vinden. Als u het zandpad volgt komt u terecht op een perceel met wat bomen waar het oude hunebed ligt.

06
17
Uitkijktoren Boswachterij Odoorn - Poolshoogte

Uitkijktoren de Poolshoogte is gelegen op een heuvel aan de Boswachter Meelkerlaan in boswachterij Odoorn. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP In 1934 werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte gerealiseerd.

De uitkijktoren van een afstand
24
18
Hunebed D30

Aan een kruispunt van bospaden staat dit hunebed. Het is opgegraven in 1918 door de Groningse archeoloog Van Giffen. Hij vond scherven van aardewerk buiten het hunebed, een teken dat de mensen hier vroeger offers brachten of dodenmaaltijden hielden.

22
40
19
Hervormde Willibrordkerk

Hervormde Willibrordkerk

20
Villa in eclectische stijl

Villa, thans als kantoor (architectenbureau Cor Kalfsbeek) in gebruik, gebouwd in eclectische trant rond 1900 gebouwd. Vanaf 1956 tot 1964 is het pand in gebruik geweest als ambtswoning voor de burgemeester. Bij de verbouwing daartoe is de serre verw...

21
Schaapskooi Borger

De schaapskooi in Borger is mogelijk oorspronkelijk in de 18e eeuw gebouwd.

42
22
Drouwenerzand Attractiepark

Drouwenerzand is het voordeligste Attractiepark van Europa! Het bijzondere aan Drouwenerzand Attractiepark is dat je na binnenkomst onbeperkt gebruik kunt genieten van vers fruit, belegde broodjes, soep, frites, snacks, koffie, thee, limonade en softijs.

Voor de echte durfals; de Freak Out gaat echt superhoog!!
23
Hunebed D21 en D22

Bij het plaatsje Bronneger ten noorden van Borger kunt u maar liefst vijf hunebedden vinden. Hunebed D21 is het mooiste hunebed van de vijf omdat het zeer compleet is en omdat er de meeste archeologische vondsten zijn gedaan.

24
Hunebed D23, D24 en D25

Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, Emmen en Bronneger. Deze hunebedden vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.

43
41

Beschrijving

41
 • Beleef Drenthe vanaf grote hoogtes en beklim de uitkijktoren op de heuvel Poolshoogte in Boswachterij Odoorn. In UNESCO Geopark De Hondsrug kun je op expeditie. En wist je dat er 52 hunebedden in Drenthe zijn? De meest indrukwekkende exemplaren kom je tegen op de Hondsrug. Voor de fascinerende historie over de hunebedden stap je graag van je fiets bij het Hunebedcentrum in Borger. 
 • Een interessant startpunt voor deze route is Borger. In en om de plaats zijn maar liefst elf hunebedden te vinden. Borger wordt dan ook wel dan ‘hunebedhoofdstad’ van Nederland genoemd. Aan de Bronnegerstraat ligt het grootste hunebed van Nederland: drieëntwintig draagstenen torsen het gewicht van negen dekstenen, waarvan sommige meer dan 20.000 kilo zwaar zijn. 
 • Vanuit Borger fiets je richting Drouwen. Het landschap is afwisselend weids en bosrijk. Onderweg naar het dorp Drouwen kom je nabij het plaatsje Bronneger vijf hunebedden bij elkaar tegen. Eén van de hunebedden (de meest westelijke), is misschien wel het meest gefotografeerde exemplaar, omdat een eikenboom zich in hunebed genesteld heeft.
 • Het dorp Drouwen bestaat uit prachtige ‘lieflijke’ boerderijen. Ten noorden van het dorpje ligt het Drouwenerzand. Honderdvijftig jaar geleden was dit een woeste zandverstuiving die het dorpje dreigde onder te stuiven. Om dit tegen te gaan werden er begin 20e eeuw dennenbossen geplant. (Er is overigens een klein stukje stuifzand overgebleven). 
 • De geschiedenis van de Drentse boeren komt vaker tot uitdrukking op de zogenaamde ‘Flintenroute’. In het dorp Borger herinneren in het moderne dorpscentrum nog enkele boerderijen aan het agrarische verleden. Op het restant van de kerkbrink heeft de markante middeleeuwse kerktoren tussen de nieuwbouw stand weten te houden.
 • De uitgestrekte bossen in de omgeving Exloo en Odoorn hebben ook zo hun geschiedenis. Aan het begin van de 20e eeuw werden werkloze veenarbeiders en arme boeren aan het werk gezet om deze voormalige heidevelden te ontginnen en met bomen te beplanten. Inmiddels ligt in de boswachterij Odoorn het schapenpark Odoorn, waar honderden schapen grazen. In het park probeert men door de schapenbegrazing de heide terug te krijgen. Vergeet ook niet om een stop te maken bij de uitkijktoren op de heuvel Poolshoogte.
 • Een heerlijke plek om even uit te rusten is de ‘Eppiesbergje’. deze grafheuvel uit de steentijd ligt aan de weg Odoorn-Valthe. de geschiedenis van deze plek wordt ter plaatse op een informatiebord uitgebeeld. Vanaf hier beleef je een prachtig wijds uitzicht over het landschap.
 • Aan de hoofdstraat in Exloo staat een mooie schaapskooi. Elke dag trekt de herder met zijn kudde naar het heideterrein Molenveld.
 • Voor de (klein)kinderen is Kabouterland een heerlijke plek voor een fietsstop! In dit reusachtige ‘konijnenhol’ kunnen de jongsten in het schemerduister het leven van kabouters en levende diertjes bespieden. 
 • Vanuit Exloo leidt de fietstocht weer terug naar Borger. Hoge zandgronden met esdorpjes en bossen, weidse veenkoloniën: de Flintenroute biedt een mooie, gevarieerde fietsroute door de Hondsrug en Hunzevallei!  
41
 • 41
 • 88
 • 28
 • 23
 • 26
 • 20
 • 09
 • 39
 • 38
 • 06
 • 24
 • 22
 • 40
 • 42
 • 43
 • 41

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!