Gouden Gids: Ger Blijham

Ger Blijham groeit op in Groningen-Zuid, bovenop de Hondsrug. En toen al was hij gefascineerd door wat de grond in de tuin hem vertelde over de geschiedenis van het gebied. Nu is hij zelf wandelgids in het gebied en vertelt hij je enthousiast over de ijstijden, grafheuvels, esdorpen en kasseienwegen. Hoe meer vragen je stelt, hoe blijer hij wordt!

 

Goed om te weten:

  • Tour: Wandeling over de Hondsrug
  • Locatie: Exloo
  • Start: om 10:00 uur vanaf de Guesthouse in Familieresort Puur Exloo
  • Afstand: 4,5 km
  • Duur: 2,5 tot 2 uur
  • Te boeken: maandelijks, in de zomer vaker. Bekijk beschikbare data op de website.
  • Prijs: € 5,-
  • Website: www.puurexloo.nl

De wandeling gaat deels over onverharde paden en wegen. Daardoor is deze route niet geschikt voor rolstoel of kinderwagen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meelopen en zijn van harte welkom! Ger maakt zijn verhaal ook voor kinderen erg leuk. Honden mogen mee, mits aangelijnd. 


Wat ontdek je tijdens deze tour?

Alles over het ontstaan van de Hondsrug! Over de ijstijd, het Trechterbekervolk, de hunebedden en grafheuvels. Maar ook over de prachtige esdorpen en bijvoorbeeld de aanleg van productiebossen. Tijdens deze wandeling ervaar je hoe bijzonder de geschiedenis van het Hondsruggebied eigenlijk is en waarom het tot de UNESCO Geoparken behoort. 

 

Wie moet deze tour vooral boeken?

Eigenlijk iedereen die geinteresseerd is in natuur en geschiedenis. De natuur vertelt je zó veel over de geschiedenis van het gebied. Je moet alleen even weten waar je precies naar moet kijken. 

De meest favoriete plek van Ger zelf:

“Het droogdal tegen het Hunzebos aan. Je ziet dat dit door smeltwater is gevormd. Nu is het een groene vallei. Vanaf de es heb je er een mooi uitzicht, prachtig!”

Wanneer is deze wandeling het leukst

Ger: “Ik hou ervan wanneer mensen vragen stellen. En dat kan van alles zijn hè, geen vraag is 'dom'. Ik ken het gebied zo goed, dat ik soms vergeet dat veel mensen de geschiedenis erachter niet zo goed kennen. Ik vind het heel leuk om mijn kennis te delen met enthousiaste wandelaars. Ook de vragen van kinderen vind ik erg leuk en soms verrassend!"

Welke plek moet je na afloop van de tour zeker nog even bezoeken?

"Mensen die meer willen weten over de ijstijden en prehistorie, verwijs ik altijd door naar het Hunebedcentrum. Daar is veel te bekijken en te leren. Maar tijdens de wandeling vertel ik ook over het ontstaan van esdorpen. Ik raad de mensen dan ook aan om er eens een paar te bezoeken en goed om zich heen te kijken. Kun je meteen een drankje op het terras doen!"

Meer tips in het Hondsruggebied

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!