48 uur herfstsnuiven met het hele gezin

Een lekker lang weekend samen

Yes! Het is zover! Een weekendje weg, met het hele gezin. Geen verplichtingen, geen gemoet, maar lekker relaxen en tijd voor elkaar. De weekendtassen staan in de auto, de kinderen zitten in de gordel, rijden maar, op weg naar Drenthe!

Vrijdag

Het is eigenlijk ook maar een stukje van niets. Met anderhalf uur rijden ben je er al. In een heel andere wereld. Werk, school, sport, alles lijkt hier meteen ver weg. Eigenlijk moet je dit vaker doen.

Het was best lastig kiezen, veel gave plekken om te overnachten, maar uiteindelijk heb je een plekje bij Vakantiepark Landal Het Land van Bartje geboekt. Het gemak en ook het comfort van een huisje. Dus ook 100% vakantie voor moeders. Het huisje ligt heerlijk vrij, midden in het groen. De dennenappels liggen hier voor het oprapen. Het krijgt dan ook meteen de goedkeuring van de kids. En slapen in een stapelbed blijft natuurlijk ook een feestje.

En nu het ’s avonds weer vroeger donker is, is het heel gauw lekker knus. Nadat de tassen op hun plek staan steek je gelijk de kaarsjes aan en zet je het meegenomen wijntje alvast in de koelkast. Voor straks, wanneer de kinderen op bed liggen. Het eten bestaat uit soep en broodjes vanavond, lekker makkelijk. Bovendien hebben de snoepjes onderweg de grootste trek ook wel gestild.
Na het eten leggen de kinderen Carcassonne op tafel. Één potje, dan is het mooi geweest voor vandaag. Bedtijd. Als je de trap weer afloopt hoor je net hoe er al een flesje ontkurkt wordt.

Zaterdag

Zaterdagochtend. En wat een rust! Niet alleen buiten, maar ook in je hoofd. Geen gevlieg naar voetbal- en hockeyveld of andere verplichtingen vandaag. Alle tijd om gezellig samen te ontbijten. De ene helft van het gezin is al broodjes halen bij de bakker. Samen met je zoontje dek jij alvast de tafel. Met goed gevulde buiken beginnen jullie aan de dag.

Het is heerlijk weer voor de tijd voor het jaar. Dat komt goed uit, want jullie vertrekken richting het Dwingelderveld. Dit Nationale Park kun je namelijk heel goed ontdekken met een spel op een tablet, The Nature Game. Perfect voor de kinderen. Terwijl zij helemaal opgaan in de opdrachtjes, raadsels en filmpjes, genieten jij en je partner vooral van de mooie omgeving. De kleuren van de herfst zijn prachtig. En wat een ruimte en weidsheid.

Buitenspelen maakt hongerig. Voor een late lunch stoppen jullie dan ook bij de Bospub, aan de rand van het park, waar het kacheltje heerlijk staat te branden. De kinderen bestellen warme chocomelk en pannenkoeken. En ach, jullie ook. Lekker!

Alternatieve uitjes, voor als het weer wat slechter is

Zaterdag (vervolg)

Na de lunch rijden jullie terug naar het huisje. Jij laat je overhalen en gaat mee zwemmen met de rest, in het overdekte zwembad. Na alle waterpret willen de kinderen zoveel mogelijk dennenappels, beukenootjes, eikels en bijzondere blaadjes rondom het huisje vinden. Die moeten mee terug naar huis, om daar dan een herfsttafel en andere knutsels mee te maken.
Pappa heeft z’n mountainbike niet voor niets op de auto gesjord. Hij gaat de Drentse natuur een uurtje vanaf de fiets verkennen. Er ligt een mooie route vlakbij. Jij ziet dat er nog net één glaasje wijn in de fles van gisteravond zit. Al nippend help jij de kinderen bij de selectie van de mooiste vondsten.

Tijd om te eten. Niemand heeft zin om te koken, dus dat doen jullie buiten de deur, bij Restaurant Poolshoogte, midden in de natuur. Een plek waar er voor iedereen wat lekkers op de kaart staat. Voor jullie aan tafel plaatsnemen wordt eerst nog de Brandtoren beklommen, een uitkijktoren die jullie een prachtig uitzicht over de Drentse bossen geeft. Op weg terug naar het huisjes zijn de kinderen opvallend rustig op de achterbank. Helemaal uitgeteld na een hele dag buitenspelen en ravotten. Terug in het huisje is het dan ook pyama aan, nog wat drinken en naar bed. Die dromen heerlijk vannacht. Heeft er iemand nog zin in een wijntje?

Zondag

Tijdens het ontbijt komen jullie erachter dat geen van jullie ooit een hunebed in het echt heeft gezien. Met z'n allen wordt dan ook besloten dat jullie Drenthe niet kunnen verlaten zonder er één gespot te hebben. En dan willen jullie natuurlijk ook gelijk naar de allergrootste. Die blijkt pal naast het Hunebedcentrum te staan, dus daar nemen jullie straks dan ook meteen een kijkje. Maar niet voordat de kinderen samen met pappa een laatste duik in het zwembad hebben genomen. Jij begint alvast met het verzamelen van de spullen, zodat jullie straks gemakkelijk en snel kunnen uitchecken.

Na het bezoek aan het Hunebedcentrum hebben de kinderen nog wat energie over. Lunchen doen jullie daarom bij Joytime. De kinderen doen daar nog een rondje klimbaan terwijl jij en je partner in de herfstzon van een tweede (en een derde :)) kopje koffie genieten.

Het wordt helaas tijd om zo langzamerhand weer richting huis te rijden. Ook een fijne plek, maar zo nu en dan even weg van alle drukte en tijd voor elkaar, wat ongelooflijk heerlijk is dat!

Meer herfsttips in Drenthe:

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe:

5x lekker warm binnenspelen

5x lekker warm binnenspelen Een jongen een een meisje staan op een vlot en trekken zichzelf met behulp van touw naar de overkant

Omdat het ook wel eens een keertje regent in de herfst. Gelukkig kun je in de stoerste speeltuin van Nederland ook heel goed binnenspelen.

Kabouters spotten in Drenthe

Kabouters spotten in Drenthe Paddenstoelen, rood met witte stippen, in de Drentse natuur

In Drenthe vind je overal kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje. Ze zijn een beetje schuw en laten zich niet heel gemakkelijk zien. Maar in Drenthe is de kans om een kaboutertje te spotten wel het allergrootst.

Iedereen de boom in

Iedereen de boom in Broertje en zusje spelen in het bos tussen de herfstkleurige bomen.

Geen last van hoogtevrees? Dat komt goed uit. Want iedereen kan in Drenthe de boom in. We hebben boomhutten, klimparken, speelbossen en nog veel meer. Kijk maar eens naar al onze belevenissen op grote hoogte.

5x leuke kinderroutes

5x leuke kinderroutes Drie kinderen lopen en balanceren op een stapel boomstammen in het bos.

In de herfst kan het nog prachtig weer zijn. En dan is het heerlijk om de jassen aan te trekken en er samen met de kinderen opuit te gaan. Wij hebben de 5 leukste routes voor je geselecteerd. 

Musea voor kinderen

Musea voor kinderen Een meisje ontdekt een nieuwe wereld in het Drents museum. Ze heeft een grote groene plastic bril op dit hoort bij dit interactieve deel van de kindertentoonstelling.

Met de kinderen naar het museum? Doen! Veel musea hebben speciale activiteiten voor kinderen. Beleven ze niet alleen een leuke middag, maar leren ze ondertussen ook nog van alles.

Topadresjes voor pannenkoeken

Topadresjes voor pannenkoeken 2 overheerlijke pannenkoeken met poedersuiker, klaar om op te eten.

De beste afsluiter van een dagje weg is een echte Drentse pannenkoek. Op deze plekken eet je de allerlekkerste. Eet smakelijk!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!