MTB Exloo

(37.0 km)

 • Download
 • De route van Exloo ligt op de Drentse Hondsrug in de boswachterij Exloo. De boswachterij bestaat uit productiebos en 'stormbos'. Langs de route vind je vele prehistorische grafheuvels. De route is geschikt voor de gevorderde MTB'er.

  Parkeren
  Parkeren kan bij Buinerweg 8 9536 PG Ees. Verder zijn er parkeer mogelijkheden bij:

  Bewegwijzering
  De route wordt bewegwijzerd aan de hand van witte bordjes met groene opdruk van het internationale MTB-teken (driehoek met twee rondjes).

  Verbindingsroutes
  Verbindingsroutes naar andere MTB-routes worden veelal met een zwarte opdruk aangegeven en soms met een twee kleuren opdruk. Klik hier voor alle informatie over MTB routes. 

  • MTB Exloo routebordje

  • Verbindings routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Buinerweg 8
  9536 PG Ees
  1

  In boswachterij Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Boswachterij Exloo ligt op de Drentsche Hondsrug. In de boswachterij ligt hunebed D30.

  Boswachterij Exloo
  2

  Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje.

  Landal Het Land van Bartje
  3

  Dit is een bijzonder hunebed gelegen tussen Exloo en Valthe. Het bestaan van dit hunebed is niet erg bekend en het is ook niet goed verzorgd. Toch is het een leuke belevenis om dit hunebed te gaan bezoeken omdat er een soort prehistorische sfeer hangt.

  Hunebed D31
  4

  Grafheuvel

  Grafheuvel Hunzebos
  Eindpunt: Buinerweg 8
  9536 PG Ees

  Beschrijving

  Startpunt: Buinerweg 8
  9536 PG Ees
  • De route van Exloo ligt op de Drentse Hondsrug in de boswachterij Exloo. De boswachterij bestaat uit productiebos en stormbos. Dit bos wordt zo genoemd omdat van de omgewaaide bomen de wortels nog gedeeltelijk in de grond vastzitten en hieruit de takken weer uitgroeien tot nieuwe bomen. Langs de route vind je vele prehistorische grafheuvels. Deze heuvels zijn beschermde archeologische monumenten. De route is geschikt voor de gevorderde MTB'er.  
  • De route begint bij een hunebed, na een lus rij je terug en kun je kiezen tussen een zandweg of fietspad. Verder kom je langs een smal pad naar open landschap, een oud motorcircuit, landbouwpaden en een zandhelling. Op sommige stukken kun je je stuurtechniek flink oefenen. bij het oude motorcircuit kun via de verkortingsroute terugkeren naar het startpunt. 
  • De route is met een 2 km lange verbindingsroute verbonden met de route in het Hunzebos (5 kilometer). Een kleine maar aantrekkelijke route. De route begint met twee klimmetjes en een kleine downhill. Daar gaat de route verder over een steil spoor naar het riviertje de Hunze. Door het veengebied blijft het water hier langer liggen dan op het zand van de noordelijke lus. 
  Eindpunt: Buinerweg 8
  9536 PG Ees

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!