Leuke musea voor kinderen

Drenthe heeft veel voor kinderen te bieden, ook op educatief vlak. De Drentse musea zijn niet alleen leerzaam en interessant, kinderen beleven er een geweldig dagje uit. Het Drents Museum organiseert bijvoorbeeld Familiezondagen met activiteiten voor het hele gezin. In het Hunebedcentrum leren kinderen op een leuke manier meer over de oudste monumenten van Nederland, de hunebedden. In het Veenpark beleef je gegarandeerd nostalgisch dagje uit voor het hele gezin of de familie. En er is nog veel meer!

Drents Museum

Het Drents Museum is een museum met internationale allure dat jong én oud inspireert met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis. Bij alle grote tentoonstellingen wordt er gebruik gemaakt van speciale Familieroutes boordevol kijk-, spel-, doe-, en denkopdrachten voor jong en oud. Daarnaast organiseert het museum drie keer jaar Familiezondagen waarbij het museum bruist met activiteiten voor het hele gezin.

Veenpark

Zien, ontdekken, doen en leren in het grootste museum van Nederland. Van een dorp van plaggenhutten tot het dorpsleven in het veen. Met een leuk tochtje per stoomtrein of turfschip kan je het Veenpark ontdekken. Voor kinderen is er een grote nieuwe speeltuin en voor de hele familie, van groot tot klein, een digitale speurtocht. Met de digitale speurtocht “Speur en scan” kunnen kinderen en volwassenen tijdens een spannende quiz het Veenpark verkennen. 

Nationaal Gevangenismuseum

In het interactieve Gevangenismuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van Veenhuizen. Maar je leert er ook hoe criminelen in Nederland door de eeuwen heen werden gestraft en behandeld. Maak een rondrit in een heuse boevenbus of speel voor rechter. En heb je weleens een cel van binnen gezien? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Gegarandeerd een spannend maar bovenal educatief kinderuitje.   

Speelgoedmuseum Kinderwereld

In Speelgoedmuseum Kinderwereld is veel te zien en te doen voor jong en oud. Van antiek speelgoed als poppen, treinen, auto’s, LEGO tot aan oude speelautomaten. Naast het bekijken van speelgoed zijn er ook veel mogelijkheden om echt te spelen. Zo is er een antieke draaimolen in gebruik en kan iedereen zich uitleven op de buitenspeelplaats. Hier kun je fietsen op oude bijzondere fietsen, spelen met diabolo’s, tollen en nog meer. Een nostalgisch dagje uit!

Planetron

Planetron is een publiekssterrenwacht in Dwingeloo en organiseert regelmatig sterrenkijkavonden, een belevenis voor jong en oud. Kinderen krijgen aan het begin van de sterrenkijkavond een vragenlijst uitgereikt, waarmee ze een sterrenkijkmedaille kunnen verdienen! Ga op zoek naar de Grote Beer of de Poolster. Of misschien spot je de ringen van Saturnus wel! 

Hunebedcentrum

Tijdens een bezoek aan het Hunebedcentrum leer je vanalles over de prehistorie. De expositie laat je ervaren hoe de hunebedbouwers vroeger leefden en woonden. Op het buitenterrein waan je je in de oertijd en maak je letterlijk een reis door de tijd. Tevens ligt het grootste hunebed van Nederland op steenworp afstand van het museum. 

 

Stedelijk Museum Coevorden

Het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal, neemt de bezoeker mee op een ontdekkingsreis langs het verhaal van Coevorden. Kinderen kunnen een speurtocht of verhalenboek meenemen bij de balie van het museum. Het verhalenboek bevat drie verhalen over historische figuren uit de geschiedenis van Coevorden. Aan de hand van hun verhaal, puzzels en raadsels worden kinderen op een leuke manier door de presentatie heen geleid. 

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Het Openluchtmuseum Ellert en Brammert laat het wonen en leven van inwoners van Drenthe op diverse manieren in het verleden zien. Speciaal voor kinderen is een grote speeltuin aanwezig en een kinderboerderij. Bij het schooltje zijn er oude spelletjes te doen zoals steltlopen en ringgooien.

Monumentendorp Orvelte

In het levendige Monumentendorp Orvelte - waar mensen gewoon wonen en werken - beleef je de geschiedenis aan den lijve. Een oude snoepwinkel, een gezellig restaurantje of een kinderboerderij: hier is voor iedereen iets leuks te beleven. Speciaal voor kinderen is er een leuk wandelpad aangelegd, het Houten Pad van Theodoor. Dit is een wandeltocht over houten vlonders en bruggetjes die de kinderen meeneemt in het verhaal van het varkentje Theodoor. Aan de tekentafel in het Jan Kruis Museum kunnen kinderen van de tekenaar zelf leren hoe ze een karakter uit 'Jan, Jans en de Kinderen' als tekening opbouwen.