Herfstknutsels maken van eikels, bladeren en kastanjes

Als in de herfst de bladeren vallen, breekt de tijd aan van knutselen met de natuur. Eikels, mos, bladeren, kastanjes, dennenappels en andere natuurlijke materialen zijn hier namelijk perfect voor. En het is superleuk om samen met je (klein)kinderen te knutselen. Dit zijn een paar leuke herfstknutsels om te maken.

Natuurlijke materialen

Zeker in de herfst is de natuur schitterend. Alles verandert in een prachtig kleurenpalet, en als je ook naar de grond kijkt vind je fantastische materialen om mee te knutselen. In het bos of park zie je van alles liggen. Ook voor kinderen is dit een leuke activiteit, als ze dingen kunnen verzamelen voor thuis. Neem een mand of zak mee om de kastanjes, bladeren en eikels in te doen. Bladeren kun je bij thuiskomst het beste meteen laten drogen tussen twee keukenpapiertjes. Leg daar iets zwaars op, anders trekken ze krom.

Andere materialen

Voor je herfstknutsels kun je trouwens ook materialen gebruiken die je niet in het bos of park vindt. Denk daarbij aan:

  • Lucifers
  • Satéprikkers
  • Wc-rollen
  • Vouwblaadjes
  • Gekleurd papier

Ook kun je (afwasbare) plakaatverf gebruiken of waterverf. Jij bent de baas en om te knutselen met kinderen maken de materialen eigenlijk niet veel uit. Leuk is het toch wel!

Kastanjes

Van kastanjes en lucifers maak je grappige poppetjes en dieren. Je kunt ook een poppetje maken door te

knutselen met eikels, het dopje van de eikel is dan de hoed. Een spinnenweb is ook leuk om van kastanjes te maken. Prik daarvoor zes satéprikkers of cocktailprikkers in de kastanje en weef er een touwtje omheen. Tip: draai het draadje om de stokjes, dan blijft het goed zitten. Het spinnenweb is een van de favoriete herfstknutsels voor kinderen.

Bladeren

Herfstbladeren hebben prachtige kleuren, daar kun je dus een fraai mozaïek of collage mee maken bijvoorbeeld. Je kunt ook op een blad tekenen of er met een kwastje op schilderen. Als je een kleur mengt met witte verf, geeft dat een mooi effect. Een blad overtrekken op papier kan ook, of ermee stempelen. Dat doe je door een laag verf op het blad aan te brengen en dat blad dan op een vel papier te leggen. Als je daarop een tissue legt en voorzichtig drukt, heb je een artistieke afdruk. Haal het blad er trouwens ook voorzichtig weer vanaf.

Creatief

Zoals je ziet valt er ook genoeg van de natuur te genieten als het buiten kouder wordt. Je haalt de natuur gewoon naar binnen en hebt uren plezier met het maken van je herfstknutsels. Maak een lampion van een pompoen, beschilder dennenappels voor in je kerstboom: er valt zoveel te knutselen met de natuur. Trek je warme jas aan en laat je creativiteit de vrije loop!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!