Bosroute

(85.8 km)

 • Download
 • De Bosroute, gaat door de dorpen Vledder, Boschoord, Boijl, Langedijke, Diever en Oude Willem. Tijdens deze route kom je achter de historie van deze oude dorpen waardoor deze route perfect is voor de historie en cultuur liefhebbers.

  Parkeren
  Parkeren kan bij het Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum (Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum)

  Bewegwijzering
  Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Vledder, Boschoord, Boijl, Langedijke, Diever en Oude Willem.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Grenzeloos Drenthe
  Boijlerstraat 12
  Doldersum
  1

  Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

  Doldersum
  2

  In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.

  Grafheuvels de Generaal & Majoor
  3

  In de jaren half 50 waren er veel meeuwen te vinden bij het addergat (ven verderop). Te vinden op het Bouwersveld en Koelingsveld. Op een gegeven moment zijn ze naar andere ven gegaan. Deze ven wordt daarom meeuwenkolonie genoemd.

  Meeuwenkolonie
  4

  Het Koelingsveld en Bouwersveld vormen een aaneengesloten natuurterrein. Hier ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa uit de late brons- en ijzertijd. Het terrein is in 1937 volledig afgegraven en zijn er meer dan 340 urnen gevonden.

  Urnenveld Koelingsveld/Bouwersveld
  5

  Kunst met een glimlach Is het echt of vals of een knappe kopie? Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het zal je maar overkomen. Het werk van beroemde kunstenaars als Appel, Picasso, Dalí, Matisse en Rodin wordt vaker vervalst dan je denkt.

  Museum Valse Kunst
  6

  Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis.

  Vledder
  7

  Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij

  Boschoord
  8

  In de bossen van Boschoord ligt de vrouwenlaan. Hier draagt ook het voormalige heideveld de bijzondere naam Vrouwenveld. Uiteraard leidt er een Vrouwenlaan vanuit Boschoord naar het Vrouwenveld.

  Vrouwenveld
  9

  Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende...

  Uitkijktoren Doldersummerveld
  10

  De weg waar je langs loopt, heet de Elsloseweg. Het is de oudste route van Doldersum naar het Stellingwerver dorp Elsloo. Verderop heet hij de Reeweg. De naam wijst erop dat de weg ooit gebruikt moet...

  Elsloseweg
  11

  Voormalige heideveld met de bijzondere naam Vrouwenveld. Het verhaal wil dat de naam stamt uit de beginjaren van de Maatschappij van Weldadigheid toen het veld hier door ploegen kolonisten ontgonnen werd.

  Vrouwenwerk op het Vrouwenveld
  12

  Boijl behoort tot de Protestantse Kerk in zuidoost-Friesland. Deze kerk vormt samen met Makkinga en Elsloo de streekgemeente Frieslands End. Het kerkgebouw zonder toren is opgetrokken in 1641. Later is ontdekt dat het uit de 13e eeuw komt.

  Dorpskerk Boijl
  13

  Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelsch en Wateren. De zwemplas heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand,...

  Natuurplas Canadameer
  14

  De uitkijktoren in het Aekingerzand ligt centraal in het gebied 'De Kale duinen', dat onderdeel is van het Drents-Friese Wold. Vanuit de toren heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de veel...

  Uitkijktoren Aekingerzand
  15

  Het Drents- Friese Wold is een bijzonder gebied op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Je wandelt en fietst hier door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland.

  Nationaal Park Drents- Friese Wold
  16

  Terwisscha (Stellingwerfs: Terwissche) is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten westen van Appelscha, waar het officieel onder valt. De buurtschap werd 1565 als Terwisch en Ter wijsga vermeld

  Terwisscha
  17

  Voor een bezoek aan Appelscha en de regio is het praktisch om te weten waar je wat kunt vinden. In Appelscha is een Tourist Info gevestigd aan de Boerestreek. De vriendelijke medewerkers helpen...

  Tourist Info Punt Appelscha
  18

  Uitkijktoren Belvedere (Appelscha)
  19

  Op particulier Landgoed De Heezeberg te Diever in Drenthe staan twee vakantiehuizen. Het landgoed is bekend om haar fraaie natuurschoon, de bijzondere fauna en archeologische vondsten. Het bezit is...

  Landgoed Heezeberghuis
  20

  Diever, aan de rand van het Drents-Friese Wold, staat bekend als het dorp van Shakespeare. Het esdorp, gelegen in het westen van Drenthe ten noordwesten van Dwingeloo, telt ongeveer 2.650 inwoners (2019)...

  Diever
  21

  Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op landgoed Berkenheuvel, bevindt zich het Onderduikershol Diever. Deze ondergrondse boshut van beton wordt gestut door palen en heeft een stenen gedenksteen...

  Onderduikershol De Wigwam - Diever
  22

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Beschrijving

  Startpunt: Grenzeloos Drenthe
  Boijlerstraat 12
  Doldersum
  • De Bosroute, start bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. Je kan je auto op de parkeerplaats zetten en vanaf hier de route starten. Binnen in het bezoekerscentrum vind je nog informatie over de nabije omgeving, meer fiets - en wandelroutes en kan je eventuele vragen stellen.
  • Het start punt ligt in het dorp Doldersum. Doldersum is een esdorp in de gemeente Westerveld, in de provincie Drenthe. Het dorp telt circa 120 inwoners. Doldersum is gelegen ten noordwesten van Dwingeloo en ten noordoosten van Vledder. Doldersum grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Vledder Aa, de beek bij Doldersum en het Doldersummerveld, een heideterrein in beheer bij de stichting Het Drentse Landschap, maken deel uit van dat park. De bovenloop van de Vledder Aa is in de jaren 2002 en 2003 opnieuw ingericht. De in het begin van de jaren zestig gekanaliseerde beek heeft zijn oude loop weer teruggekregen. De rijke bovengrond is afgeplagd. Nu moet de natuur in het terrein tussen Doldersum en Wateren zich weer ontwikkelen.
  • Tijdens deze route is de eerste bezienswaardigheid die je tegen komt het Urnenveld. Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurterreinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek. Vanaf het fietspad langs de rand is het gebied echter goed te overzien. In het Koelingsveld ligt een urnenveld met grafheuvels uit de late Bronstijd. Net buiten het terrein liggen twee grafheuvels, die plaatselijk bekend zijn als "de Generaal en "de Majoor". Verspreid in het terrein zijn vondsten gedaan van vuurstenen.
  • Het tweede dorp waar je doorheen komt is Vledder. Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe.
   Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis. In de omgeving van Vledder zijn diverse grafheuvels en urnenvelden gevonden uit de nieuwe steentijd. Er zijn diverse prehistorische vondsten gedaan zoals stenen bijlen, barnsteen en urnen. 
   De naam Vledder duidt op een natte plaats. Het dorp heeft twee brinken, die in de volksmond de grote en de kleine brink genoemd worden.
  • Daarna kom je aan bij Boschoord. Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum.
   Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Boschoord was de laatste van de 7 door de Maatschappij van Weldadigheid gestichte werkkoloniën. Deze maatschappij werd op initiatief van Johannes van de bosch, onder bescherming van Willem I en medewerking van prins Frederik, in 1818 opgericht met het doel paupers, bedelaars, landlopers, vondelingen en wezen op te voeden tot 'zedelijkheid en eerlijk zelfbestaan', door hen onder te brengen op landbouwkolonies op te ontginnen gronden (de andere kolonies waren Frederiksoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wilhelminaoord en Willemsoord.
   De landbouwkolonie in 'Kolonie nr. 7', zoals het plaatsje oorspronkelijk heette, kwam niet goed van de grond als gevolg van de beperkte mogelijkheden op de ontvruchtbare grond. Uiteindelijk is dit gebied met bos ingeplant en kreeg de nederzetting de naam Boschoord.
  • In Boschoord staat Hoeve Boschoord, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, die om diverse redenen zijn vastgelopen in de maatschappij. Hoeve Boschoord is waarschijnlijk ontstaan uit een ontginningsschuur voor het Doldersummerveld. In 1896 is het voor het eerst benoemd als 'Boerderij Kolonie VII'. Het gebouw werd onder het bewind van de Maatschappij van Weldadigheid in gebruik genomen als verpleeginrichting voor 'jeugdige en asociale debielen'. Hoeve boschoord is inmiddels uitgegroeid tot een uniek en vooraanstaand behandelcentrum.
  • Ook kom je nog door Boijl. Boijl is een streekdorp van vermoedelijk laatmiddeleeuwse oorsprong. Het is gelegen in de uiterste oostelijke punt van Weststellingwerf. Het bezit tussen de dorpen Oldeberkoop en Nijeberkoop in het noorden en Drenthe in het zuiden een vrij uitgestrekt dorpsgebied, waarin de buurschappen Boekelte en Rijsberkampen liggen. Ook buiten de vrij dichtbebouwde kern staat aan weerszijden van de Boijlerweg vrij veel bebouwing van boerderijen en woningen.
  • Het dorp ligt aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het gebied wordt ten noorden ervan begrensd door het riviertje de Linde. In het dorp staat een Saksische boerderij, zijn er diverse zandwegen en petgaten. De landerijen en kavels worden omgeven door natuurlijke houtwallen en het huidige agrarische gebruik is met name melkveehouderij, akkerbouw en lelieteelt.
  • Boijl kan zijn naam aan verschillende zaken hebben ontleed. Het is daarom moeilijk, omdat het op oude kaarten geschreven wordt als Buil, Beul en als Beuil. Terwijl het in de voorlopige banbrief van bisschop Guydo van Utrecht in de veertiende eeuw zelfs Boylo wordt genoemd.
   Mogelijk heeft men het Beul genoemd naar beulen: hard werken. Harder dan normaal, omdat de grond moeilijker dan elders was te bewerken. Toch neigt deze verklaring naar volksetymologie.
   Het kan ook buil zijn (zoals de bewoners het nu nog noemen): beult, wanneer het zoals nu nog de kerk, hoger dan de omgeving lag. Niet zo vreemd, want gezien de vele overstromingen vestigde men zich liever iets hoger.
   Het kan ook afkomstig zijn van het Oudfriese beile, het Friese bule of Nederlandse buil dat ronding, zwelling betekent. Dat het in bosrijk gebied lag duidt het lo (bos uit het genoemde Boylo) aan.
  • Tijdens de route kom je verder nog door het prachtige dorp Langedijke. Langedijke is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp is ontstaan langs een weg waaraan diverse boerderijen dichtbij elkaar stonden. De naam (letterlijk "lange weg") verwijst hier nog naar. Er staat ook een van de Klokkenstoelen in Friesland. Er hangt een klok in uit 1300; vermoedelijk oudste klok van Noord-Europa. De klok komt mogelijk van een afgelegen klooster dat bij Langedijke heeft gestaan. De plaats zelf wordt voor het eerst vermeld in 1408 als Langedijc. In 1500 als Laigedick en is het een eigen parochie. In 1640 is er sprake van 12 boerderijen die stemgerechtigd waren om recht te kunnen spreken in het dorpsgebied.
  • Naast het dorp bestond het ook uit de buurtschappen Klokhuis en De Dijk maar deze worden niet meer als zelfstandige plaatsen gezien. Klokhuis lag aan de Steenmaatsdijk en de noordelijke punt van de Klokhuisdijk die overloopt in de buurtschap Laaagduurswoude. En De Dijk was de bewoning aan de Iegepoeldijk, dat in het zuidelijke verlengde ligt van het dorp en overgaat in de buurtschappen De Bult en Terwisscha.
  • Daarna kom je aan bij het Canadameer. Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren, in een boomrijke omgeving. De plas is vrij diep, in het midden ongeveer 4 meter. Er is geen drijflijn aanwezig, maar kinderen kunnen dichtbij de rand prima in het water spelen. Het heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand, maar er zijn geen toiletten en douches aanwezig. Het gebied rondom het zwemstrand is vooral in gebruik als natuur- en recreatiegebied. Op ongeveer 150 meter afstand liggen twee campings. Tussen 1 mei en 1 oktober zijn honden niet toegestaan bij de speelvijver.
  • Tijdens de route kom je ook door Diever. Aan de rand van het Drents-Friese Wold ligt Diever. Dit esdorp staat bekend als het dorp van Shakespeare. Diever ligt in het westen van Drenthe, ten noordwesten van Dwingeloo. In 2019 woonden er in Diever en de directe omgeving ongeveer 2.650 mensen. Het dorp is gesticht in de vroege middeleeuwen. Het gebied wordt echter al veel langer bewoond; dat zie je aan Hunebed D52. Dat werd al meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk.
  • Ook voor natuurliefhebbers is Diever een trekpleister. Het Drents-Friese Wold is niet voor niets een Nationaal Park: met zijn 6.000 hectare is dit na de Veluwe het grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland. Hier kun je lekker ontspannen, eindeloos fietsen, wandelen, mountainbiken of paardrijden. Diever is een goed startpunt voor het verkennen van het Drents-Friese Wold.
  • Het laatste dorp waar je doorheen komt is Oude Willem. Oude Willem is een buurtschap in de gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincies Drenthe en Friesland. Het ligt tussen Diever en Appelscha in. De plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij "Het Oude Willemsveld", die het gebied in de eerste helft van de 20e eeuw heeft ontgonnen. De naam Oude Willem zou afkomstig zijn van een herder met de naam Oude Willem, die in de 19e eeuw in dit gebied zijn schapen zou hebben laten grazen. 
  • Oude Willem ligt midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het heeft een agrarische functie en een toeristische functie. In de toekomst moet deze plaats maken voor nieuwe natuur. Dit ook om de oorspronkelijke watervoorziening van Vledder Aa te herstellen. 
  • In de bossen nabij Oude Willem bevindt zich een gedenkteken voor de bemanning van een Canadees vliegtuig, dat op die plek op 22 november 1943 is neergestort. Het vliegtuig maakte deel uit van een groep van 776 bommenwerpers, waarvan 764 Berlijn als doel hadden en 12 Leverkussen.
  • Daarna kom je weer terug bij Grenzeloos en kan je nog kijkje nemen in het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum voor nog meer informatie.
  22

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!