De Ster van Dwingeloo - Route 2 Diever Onderduikershol

(23.4 km)

 • Download
 • De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  B…

  De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  Bij deze route 2: Diever Onderduikershol, staan de haven bij de Drentse Hoofdvaart, het Drents-Friese Wold en het dorp Diever centraal. 

  Parkeren en OV

  De route start bij Tourist Info Dwingeloo. Langparkeren kan gratis bij de langparkeerplaatsen aan de Bruges en de Weijert. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte 'Brink' in Dwingeloo. Plan hier je OV-reis. 

  Bewegwijzering

  Alle 5 de routes staan beschreven in een handig routeboekje in zakformaat met interessante tips over de natuur, de cultuur, leuke bezienswaardigheden en leuke pauzeadressen die je onderweg tegenkomt. Ook vind je er interessante plekken om te overnachten in of nabij de bossen van Dwingeloo. Dit boekje kost € 2,95 en kun je bestellen via e-mail (+verzendkosten). Meer informatie en verkoopadressen zijn te vinden op Facebook: Wandeldestervandwingeloo.

  Honden

  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Eten en drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Genoeg mogelijkheden in Dwingeloo!

  De andere routes

  Route 1 - Uffelte / Brandeveen
  Route 3 - Leggelderveld / Blauwe Meer
  Route 4 - Spier / Dwingelderveld
  Route 5 - Anserdennen / Ruinen

  Dit ga je zien

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo
  1

  Diever bezit over een middelgroot hunebed die veel restauratie heeft ondergaan. Het ligt er nu weer vrijwel compleet bij en goed verzorgd.

  Hunebed D52
  2

  Grenzend aan Nationaal Park “Drents Friese Wold” bevindt zich het gastvrije Landhotel Diever. Een mooi startpunt voor wandel- en fietsactiviteiten. Het hotel, vroeger een Armenwerkhuis, beschikt over...

  Landhotel Diever
  3

  Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op landgoed Berkenheuvel, bevindt zich het Onderduikershol Diever. Deze ondergrondse boshut van beton wordt gestut door palen en heeft een stenen gedenksteen...

  Onderduikershol De Wigwam - Diever
  4

  Schilderijen met acryl en olieverf, geschilderd op papier,hout en doek. Ze heeft zowel grote schilderijen 120x120 als kleine schilderijen 10x10 in kleurige en warme composities. Schilderles en workshops tevens kunt u bij haar terecht voor Kunstuitleen.

  Atelier Jenny Nes
  5

  Op 22 mei 1858 werd de pel- en runmolen ‘De Vlijt’ door brand verwoest. Nog in hetzelfde jaar van de brand werd met de herbouw begonnen, maar het werd nu een schors- en korenmolen. Het pellen van gort...

  Molen De Vlijt
  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Extra info

  Dieversluis
  In het buitengebied tussen Dwingeloo en Diever is het heerlijk doorstappen tussen akkers en weilanden. Bij de Dieversluis kan je even pauzeren. Fijn bootjes kijken, de sluiswachter in actie zien en even snuisteren bij de ateliers en winkeltjes voor je je route weer vervolgt. Net buiten Diever kom je langs een hunebed, een bijzonder plekje.

  Onderduikershol
  Je duikt het Drents-Friese Wold in, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Geen wonder dat het hier heerlijk stil wordt, zodra je wat dieper de bossen in loopt. Diep in het bos kom je langs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is het verste punt van de route.

  Molen de Vlijt
  Weer uit het bos maak je kennis met het dorp Diever. Tijd voor een pauze voor een hapje en een drankje misschien? Aan de rand van Diever passeer je molen De Vlijt, misschien is de molenaar juist meel aan het maken. Door de landerijen en langs de Drentse Hoofdvaart loop je vervolgens terug naar Dwingeloo.

  Sint-Nicolaaskerk
  Via het kerkpad loop je langs de markante Sint-Nicolaaskerk. Werp even een blik op de bijzondere torenspits en lees het verhaal van de Juffer van Dwingel bij het beeld.

  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!