De Ster van Dwingeloo - Route 1 Uffelte / Brandeveen

(23.1 km)

 • Download
 • De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  D…

  De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  Deze route 1: Uffelte/ Brandeveen, brengt je vanuit Dwingeloo via de landerijen rondom Dwingeloo naar het Natura-2000 gebied het Holtingerveld. Onderweg kom je de restanten tegen van 2 verdwenen havezates.

  Parkeren en OV

  De route start bij Tourist Info Dwingeloo. Langparkeren kan gratis bij de langparkeerplaatsen aan de Bruges en de Weijert. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte 'Brink' in Dwingeloo. Plan hier je OV-reis. 

  Bewegwijzering

  Alle 5 de routes staan beschreven in een handig routeboekje in zakformaat met interessante tips over de natuur, de cultuur, leuke bezienswaardigheden en leuke pauzeadressen die je onderweg tegenkomt. Ook vind je er interessante plekken om te overnachten in of nabij de bossen van Dwingeloo. Dit boekje kost € 2,95 en kun je bestellen via e-mail (+verzendkosten). Meer informatie en verkoopadressen zijn te vinden op Facebook: Wandeldestervandwingeloo.

  Honden

  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Eten en drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Genoeg mogelijkheden in Dwingeloo!

  De andere routes

  Route 2 - Diever / Onderduikershol
  Route 3 - Leggelderveld / Blauwe Meer
  Route 4 - Spier / Dwingelderveld
  Route 5 - Anserdennen / Ruinen

  Dit ga je zien

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo
  1

  Vanuit ons Restaurant heeft u een prachtig uitzicht over de befaamde Brink van Dwingeloo. In de zomer kunt u ook op ons terras genieten van een uitstekende maaltijd. ’s Winters hebben we het terras omgetoverd tot een ware Ski-hut waar u zich onder he...

  Café Restaurant De Riete
  2

  Authentiek Restaurant in hartje Dwingeloo. Kindvriendelijk, gemoedelijk en gezellig.

  't Hof van Dwingeloo
  3

  Met stevige stap of trap over oude paden door het bos, langs de bosrand en over de essen naar het Drentse dorp Dwingeloo. In de nabijheid van de lommerrijke brink vindt u de fraaie in 1853 gebouwde boerderij met daarin gevestigd restaurant-café "Onde...

  Restaurant Onder de Eiken
  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Extra info

  Havezates
  Net uit het dorp gelopen, is er aandacht voor de twee verdwenen havezates van Dwingeloo waarvan overblijfselen nog zichtbaar zijn in het landschap. Een belangrijk stukje historie van het dorp waar eens vijf havezates stonden. Vervolgens loop je door de landerijen. Zie hoe de boeren inspelen op de seizoenen, er is altijd wel iets te doen.

  Drentse Hoofdvaart
  Je steekt in Wittelte de Drentse Hoofdvaart over. ‘s Zomers moet je misschien even wachten op het voorbijkomend scheepvaartverkeer. Geen straf om te kijken naar de voorbij komende pleziervaart. En bijzonder: de brug wordt ’s zomers nog met de hand bediend, waarbij de brugwachter van de ene brug naar de volgende fietst.

  Brandeveen
  Het verste punt in de route is het prachtige Brandeveen in het Ooster- en Westerzand. Dit gebied maakt deel uit van het uitgestrekte Natura-2000 gebied Het Holtingerveld. Bijzonder zijn de zichtbare restanten van de turfwinnning. Geniet van de afwisselende natuur met bospaadjes, kleine heideveldjes met stuifzanden en vennen.

  Nationaal Park Dwingelderveld
  Op de terugweg brengt de route je langs de Drentse Hoofvaart en langs het westelijke puntje van het Nationaal Park Dwingelderveld terug naar Dwingeloo.

  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!