De Ster van Dwingeloo - Route 4 Spier / Dwingelderveld

(21.0 km)

 • Download
 • De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  B…

  De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  Bij deze route 4: Spier / Dwingelderveld, staat het Dwingelderveld centraal. Via de esgronden loop je richting het pittoreske dorpje Lhee, dat eens een grotere plaats was dan Dwingeloo!

  Parkeren en OV

  De route start bij Tourist Info Dwingeloo. Langparkeren kan gratis bij de langparkeerplaatsen aan de Bruges en de Weijert. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte 'Brink' in Dwingeloo. Plan hier je OV-reis. 

  Bewegwijzering

  Alle 5 de routes staan beschreven in een handig routeboekje in zakformaat met interessante tips over de natuur, de cultuur, leuke bezienswaardigheden en leuke pauzeadressen die je onderweg tegenkomt. Ook vind je er interessante plekken om te overnachten in of nabij de bossen van Dwingeloo. Dit boekje kost € 2,95 en kun je bestellen via e-mail (+verzendkosten). Meer informatie en verkoopadressen zijn te vinden op Facebook: Wandeldestervandwingeloo.

  Honden

  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Eten en drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Genoeg mogelijkheden in Dwingeloo!

  De andere routes

  Route 1 - Uffelte / Brandeveen
  Route 2 - Diever / Onderduikershol
  Route 3 - Leggelderveld / Blauwe Meer
  Route 5 - Anserdennen / Ruinen

  Dit ga je zien

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo
  1

  Vakantie op Natuurcamping "De Olde Bârgen" is genieten van Drenthe / het Dwingelderveld en Dwingeloo. De camping beschikt over uitstekende verwarmde en schone sanitaire voorzieningen. Een camping, waar ruimte is voor rust en ..... stilte!

  Natuurcamping De Olde Bârgen
  2

  Het uitzichtpunt de Schapenkop is gebouwd op de geluidswal in de Holtveenslenk. Het uitzichtpunt heeft hetzelfde beeldmerk gekregen als het Nationaal Park (het Drentse heideschaap). Het bouwwerk is ca. vijf meter hoog, en biedt uitzicht over het gebied.

  Uitzichtpunt Schapenkop 'De Keep'
  3

  In 2014 is het Familiepad aangelegd, dat begint - en eindigt - bij de schaapskooi aan het Achter 't Zaand. Dit verharde pad is ongeveer drie kilometer (pdf, 149 kB) lang en kan halverwege 'ingekort' worden. Langs de route zijn enkele picknickbankjes ...

  Familiepad vanaf schaapskooi Achter 't Zaand
  4

  De Dwingeloo Radiotelescoop, geopend in 1956, is sinds 2009 rijksmonument en is een van de oudste en internationaal beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije...

  Radiotelescoop Dwingeloo
  5

  Op een prachtige plek in het Nationaal park Dwingelderveld ligt aan de rand van het bos, Bospub de Boerdennen. Je kunt je auto hier gratis parkeren en een frisse neus halen met de prachtige wandel-...

  De Bospub
  6

  Authentiek Restaurant in hartje Dwingeloo. Kindvriendelijk, gemoedelijk en gezellig.

  't Hof van Dwingeloo
  7

  Met stevige stap of trap over oude paden door het bos, langs de bosrand en over de essen naar het Drentse dorp Dwingeloo. In de nabijheid van de lommerrijke brink vindt u de fraaie in 1853 gebouwde boerderij met daarin gevestigd restaurant-café "Onde...

  Restaurant Onder de Eiken
  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Extra info

  Nationaal Park Dwingelderveld
  De route gaat grotendeels door het Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je treft hier een mix van natte heide, bos en veel vennetjes. Op het verste punt van deze route passeer je pleisterplaats Natuurpoort Spier waar je een drankje kunt drinken of een hapje kunt eten. Ook vind je er interessante informatie over de omgeving.

  Flora en fauna
  Het Nationaal Park maakt grote ontwikkelingen door waarmee flora en fauna betere kansen krijgen. Onderweg kun je de eerste resultaten daarvan al goed zien.

  Drentse heideschapen
  Als je geluk hebt kom je de schaapherder tegen met zijn Drentse heideschapen. Of je passeert schapen van een vrij lopende kudde.

  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!