De Ster van Dwingeloo - Route 5 Anserdennen / Ruinen

(21.4 km)

 • Download
 • De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  B…

  De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  Bij deze route 5: Anserdennen / Ruinen, loop je zo het Nationale Park Dwingelderveld in. Dwars door het bos richting het grote heidegebied. Je komt langs de voet van de enorme radiotelescoop en de schaapkooi van Ruinen met uitkijktoren. Ook Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een bezoekje waard. 

  Parkeren en OV

  De route start bij Tourist Info Dwingeloo. Langparkeren kan gratis bij de langparkeerplaatsen aan de Bruges en de Weijert. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte 'Brink' in Dwingeloo. Plan hier je OV-reis. 

  Bewegwijzering

  Alle 5 de routes staan beschreven in een handig routeboekje in zakformaat met interessante tips over de natuur, de cultuur, leuke bezienswaardigheden en leuke pauzeadressen die je onderweg tegenkomt. Ook vind je er interessante plekken om te overnachten in of nabij de bossen van Dwingeloo. Dit boekje kost € 2,95 en kun je bestellen via e-mail (+verzendkosten). Meer informatie en verkoopadressen zijn te vinden op Facebook: Wandeldestervandwingeloo.

  Honden

  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Eten en drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Genoeg mogelijkheden in Dwingeloo!

  De andere routes

  Route 1 - Uffelte / Brandeveen
  Route 2 - Diever / Onderduikershol
  Route 3 - Leggelderveld / Blauwe Meer
  Route 4 - Spier / Dwingelderveld

  Dit ga je zien

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo
  1

  Met stevige stap of trap over oude paden door het bos, langs de bosrand en over de essen naar het Drentse dorp Dwingeloo. In de nabijheid van de lommerrijke brink vindt u de fraaie in 1853 gebouwde boerderij met daarin gevestigd restaurant-café "Onde...

  Restaurant Onder de Eiken
  2

  Authentiek Restaurant in hartje Dwingeloo. Kindvriendelijk, gemoedelijk en gezellig.

  't Hof van Dwingeloo
  3

  Tussen de romantische Drentse brinkdorpen, maar ver weg van de dagelijkse drukte ligt RCN Vakantiepark de Noordster. Het vakantiepark bevindt zich middenin Nationaal Park Dwingelderveld en is onderdeel...

  RCN Vakantiepark de Noordster
  4

  De Dwingeloo Radiotelescoop, geopend in 1956, is sinds 2009 rijksmonument en is een van de oudste en internationaal beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije...

  Radiotelescoop Dwingeloo
  5

  Via een talud komen belangstellenden op de uitzichtheuvel die drie meter boven het maaiveld ligt. De uitzichtheuvel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, buggy's, kinderwagens en ander vervoer...

  Uitkijktoren Ruiner schaapskooi
  6

  Het bezoekerscentrum Dwingelderveld ligt aan de poort van het Nationale Park. Het ligt aan de zuidwest-kant even buiten het gezellige dorp Ruinen.

  Bezoekerscentrum Dwingelderveld
  7

  Een aantal jaren geleden werd de Zaandplatte na een enquête verkozen tot de mooiste molen van Drenthe. Het is een maalvaardige molen die frequent draait en waar tweedehandsboeken en meel verkocht worden. Vanwege...

  Korenmolen De Zaandplatte
  8

  Geniet van de schitterende ruimte in Dwingeloo Wil je er even tussenuit?

  B&B de Ster van Dwingeloo
  9

  Vanuit ons Restaurant heeft u een prachtig uitzicht over de befaamde Brink van Dwingeloo. In de zomer kunt u ook op ons terras genieten van een uitstekende maaltijd. ’s Winters hebben we het terras omgetoverd tot een ware Ski-hut waar u zich onder he...

  Café Restaurant De Riete
  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Extra info

  Op deze route loop je via de historische Brink van dwingeloo,over de drift zo het Nationale Park Dwingelderveld in. Dwars door het bos brengt de route je naar het grote heidegebied. je komt langs de voet van de enorme radiotelescoop waarme twee sterrenstelsels zijn ontdekt. Dwars over de uitgestrekte heide loop je naar de anderekant van het Dwingelderveld. Hier kom je langs de schaapskooi van Ruinen met de uitkijk toren waarop je uitkijkt over de grote stille heide. een eindje verderop zit Bezoekerscentrum Dwingelderveld dat zeker een bezoekje waard is.

  Het gezellige dorp Ruinen is het verste punt op de route. Hier kun je even een terrasje pakken of wat winkeltjes bezoeken voor je je weg terug naar Dwingeloo vervolgt.

  Via de landerijen en langs de molen loop je door de Anserdennen, een glooiend gebied met grote dennen en heidevennetjes. Door de bossen van het Dwingelderzand en de es van Dwingeloo- met prachtig uitzicht op het dorp met haar 'Siepeltoren'- kom je terug in de bebouwde kom van Dwingeloo. 

  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!