De Ster van Dwingeloo - Route 3 Leggelderveld / Blauwe Meer

(23.4 km)

 • Download
 • De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  B…

  De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

  Bij deze route 3: Leggelderveld/ Blauwe Meer, maak je kennis met het landelijk gebied ten noorden van Dwingeloo. Vanaf de brink kom je langs enkele negentiende-eeuwse boerderijen en het voormalig Schultehuis. Vervolgens loop je op autoluwe weggetjes tussen uitgestrekte akkers en weilanden naar het natuurgebied Leggelderveld.

  Parkeren en OV

  De route start bij Tourist Info Dwingeloo. Langparkeren kan gratis bij de langparkeerplaatsen aan de Bruges en de Weijert. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte 'Brink' in Dwingeloo. Plan hier je OV-reis. 

  Bewegwijzering

  Alle 5 de routes staan beschreven in een handig routeboekje in zakformaat met interessante tips over de natuur, de cultuur, leuke bezienswaardigheden en leuke pauzeadressen die je onderweg tegenkomt. Ook vind je er interessante plekken om te overnachten in of nabij de bossen van Dwingeloo. Dit boekje kost € 2,95 en kun je bestellen via e-mail (+verzendkosten). Meer informatie en verkoopadressen zijn te vinden op Facebook: Wandeldestervandwingeloo.

  Honden

  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Eten en drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Genoeg mogelijkheden in Dwingeloo!

  De andere routes

  Route 1 - Uffelte / Brandeveen
  Route 2 - Diever / Onderduikershol
  Route 4 - Spier / Dwingelderveld
  Route 5 - Anserdennen / Ruinen

  Dit ga je zien

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo
  1

  Het Leggelderveld, genoemd naar Leggeloo ten zuiden van Hoogersmilde, was oorspronkelijk onderdeel van het esdorpenlandschap met Leggeloo en Eemster. Natuurmonumenten kocht hier in 1957 zijn eerste...

  Leggelderveld
  2

  Recreatieplas Het Blauwe Meer, ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld, ten zuid oosten van het dorp Hoogersmilde. Het meer is omringd door bomen, en is onstaan door zand-zuig werkzaamheden. De oprichter...

  Recreatieplas Het Blauwe Meer
  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Extra info

  Leggelderveld
  Het verste punt is het Leggelderveld, onderdeel van een Natura-2000 gebied. Misschien niet zo bekend, maar zeker heel mooi. In dit natuurgebied tref je een mix van bos, zowel droge als natte heide en schrale graslanden.

  Blauwe Meer
  Je loopt een stukje langs het Blauwe Meer, dat ontstaan is door zandwinning van een steenfabriek.

  De Brink
  Door de landerijen en kleine buurtschappen loop je terug naar Dwingeloo. Tijd voor hapje en een drankje op een van de terrassen op de brink.

  Eindpunt: Tourist Info Dwingeloo
  Brink 4 a
  7991 CG Dwingeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!