48 uur op en rond het Drenthepad

Drenthe is groots als het gaat om wandelmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld het Drenthepad. Deze lange afstandswandeling van ruim 340 kilometer doorkruist heel Drenthe en bestaat uit 18 etappes. Wil je het complete Drenthepad lopen? Dan heb je aan 48 uur zeker niet genoeg, maar wel een hele goede reden om snel weer eens terug te komen!

 

Vrijdag - Aankomst in Borger

Wandelschoenen? Check! Rugzak? Check! Waterfles en de camera ingepakt? Check! De tassen kunnen in de auto en de reis naar Drenthe kan beginnen. Het zonnetje schijnt en het belooft perfect wandelweer te worden. Op de planning voor dit weekend staan twee trajecten van het Drenthepad. Traject 11 tussen Gieten en Borger en traject 12 van Borger naar Valthe. In totaal wordt er dit weekend al wandelend zo'n 37 kilometer afgelegd. 

Jullie uitvalsbasis dit weekend is Hotel Bieze in Borger. Na het inchecken en een wandeling door het dorp is het tijd om wat te eten. Op het terras bij Restaurant Vlint 21 is een plekje in het avondzonnetje voor jullie gereserveerd. Na een heerlijk diner en een afzakkertje aan de bar is het tijd om de hotelkamer op te zoeken. Morgen is het weer vroeg dag. 

Zaterdag - Traject 11: Gieten - Borger

Zaterdagochtend. Ondanks dat de wekker al vroeg gaat, worden jullie uitgerust wakker. Jullie hebben al heel wat kilometers van het Drenthepad afgelegd, toch blijft het elke keer weer een verrassing wat jullie tegenkomen op jullie route. Na het ontbijt is het tijd om te vertrekken. Met de wandelschoenen aan en gewapend met het routeboekje kan de tocht beginnen. Eerste stop: de bushalte. Na een kwartiertje in de bus komen jullie aan in Gieten. Na een klein ommetje door het dorp, met zijn mooie lommerlijke brink met prachtige oude huizen, kan de tocht kan beginnen. 

Als jullie het dorp achter jullie laten, volgt al snel een schitterend uitzicht op het uitgestrekte Hunzedal. Even later lopen jullie over het historische Brummelpad. Een mooi groen wandelpad dat het tracé van de voormalige spoorverbinding Stadskanaal - Assen volgt. Het pad loodst jullie dwars door het 'Ravijn'. In Gasselte is het tijd voor koffie. Op het terras van Restaurant 't Maotie krijgen de benen even rust. Voor een uitgebreide lunch is het nog te vroeg, maar een lekker appeltaartje gaat er zeker in! 

De wandeling gaat verder over het Drouwenerzand, een schitterend gebied waarin bossen, heide, stuifzand en vele jeneverbessen een steeds wisselend decor vormen. Bij het verlaten van het Drouwenerzand volgt een glooiend akkerlandschap. Al snel duiken de eerste hunebedden op. Indrukwekkend en mysterieus. Nieuwsgierig naar het verhaal achter de Hunebedden en het grootste hunebed van Nederland, volgen jullie het laatste stuk van de wandeling richting het Hunebedcentrum in Borger. Wanneer de officiële wandeling er op zit, besluiten jullie later deze middag toch nog een klein stukje te wandelen. 

Zondag - Traject 12: Borger - Valthe

Eerlijk is eerlijk. Het is later dan gepland, maar dat maakt niet uit. Jullie hebben de tijd aan jezelf en uitgebreid en in alle rust genoten van het ontbijt. Nog even uitchecken, de koffers alvast in de auto zetten en dan is het tijd om aan de wandeling te beginnen. 

Vanaf het startpunt wandelen jullie Boswachterij Exloo in. In het glooiende landschap wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. De natuur is schitterend, de sporen uit het verleden indrukwekkend: hunebedden, grafheuvels en zelfs een pingo-ruïne. Bij aankomst in Exloo mag een bezoek aan de schaapskooi, die midden in het dorp staat, uiteraard niet ontbreken. Jammer, de herder is nergens te bekennen en waarschijnlijk al enige tijd op stap met de 'dames'. Wie weet treffen jullie de kudde straks nog op het Molenveld. 

Na het Molenveld struinen jullie verder over het Odoornerzand, over kleine paadjes die voeren langs stuifduinen, heide en door bos. Voor de lunch schuiven jullie aan bij Hotel De Hunzebergen. Buiten staan een aantal elektrische wagentjes van Eko-Tours geparkeerd. Navraag maakt duidelijk dat je met deze wagentjes op excursie kan. Onder leiding van een gids, weg van de gebaande paden en zelf achter het stuur de Hondsrug ontdekken. Dat klinkt goed! Weer een extra reden om snel nog eens terug te komen. 

Het laatste deel van de route brengt jullie naar Valthe, het eindpunt. Hier pakken jullie de bus terug naar Borger. De rit duurt drie kwartier, precies lang genoeg om plannen te maken voor het volgende traject van het Drenthepad dat jullie gaan lopen. 

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe:

5x Onontdekte natuurgebieden

5x Onontdekte natuurgebieden

In Drenthe valt nog zoveel natuur te ontdekken. Naast onze 3 Nationale Parken hebben we namelijk ook prachtige natuurgebieden! Onontdekte pareltjes waar je veilig en in alle ruimte kunt ronddwalen.

Fotograferen met je Smartphone

Fotograferen met je Smartphone

De natuur in Drenthe is onvergetelijk. Zeker als je er foto’s van maakt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, maar natuurfotografie is nog best ingewikkeld. We geven je wat tips om de natuur in Drenthe zo goed mogelijk vast te leggen.

Van Gogh wandelroutes

Van Gogh wandelroutes Een man en een vrouw lopen over het pad naar de ingang van het kerkje van Zweeloo.

Trek er net als Vincent te voet op uit in Drenthe. Er zijn vier speciale wandelroutes ontwikkeld. Ze brengen je naar de plekken waar Vincent 140 jaar geleden ook zijn voetsporen heeft achtergelaten. 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!