Tien mooie zwemplassen in Drenthe

Zwemplassen en natuurbaden zijn er in Drenthe bijna net zoveel als bossen en heide. Je kunt er heerlijk in zwemmen, want het water in Drenthe is net zo schoon als de overige natuur. En het is natuurlijk heel verfrissend op een warme dag of tijdens je fiets- of wandeltocht. Maar wat je ook komt doen: zorg dat je je zwemkleding bij je hebt. We geven je onze tien mooiste zwemplassen en natuurbaden.

't Nije Hemelriek | 't Gasselterveld

't Nije Hemelriek (het Nieuwe Hemelrijk) is een zwemplas in de buurt van Gasselte. 't Nije Hemelriek staat al jaren bekend als de perfecte plek om ’s zomers je handdoek op het zand neer te leggen en te genieten van zon, water en strand. Door het tropisch gekleurde water, de haast ondoordringbare bosjes om de plas heen en het witte strand zoeken veel mensen hier verkoeling. Er zijn ook speeltoestellen, een kiosk en toiletten. Kom je met de auto? Dan moet je betalen om te mogen parkeren.

Ieberenplas

In boswachterij Grolloo ligt de Ieberenplas. Deze besloten zwemplas ligt aan de weg van Schoonloo naar Westerbork. Zo'n 300 meter ten zuiden van de plas ligt de provinciale weg 374. Er is een zandstrandje dat geleidelijk schuin afloopt, de maximale diepte in het meer is nog geen twee meter. Hierdoor is de plas ook geschikt als speelvijver voor kinderen. Er zijn ook een picknickgelegenheid, toiletten en een kiosk die op zomerse dagen geopend is.

Ronostrand

Het Ronostrand is een natuurbad met een groot zandstrand. Het ligt aan de rand van de Drentse bossen in het dorpje Een, tussen Roden en Norg. Behalve het strand is er aan de bosrand ook een ligweide. Kinderen kunnen veilig spelen in het ondiepe deel van de zwemplas. Ook staan er speeltoestellen en zijn er toiletten, een kiosk en strandpaviljoen. Voor de mensen die aan een dag niet genoeg hebben: er is ook een camping. Toegang tot het strand (inclusief ligbed) kost overigens 10 euro, voor personen vanaf 13 jaar. Reserveren is noodzakelijk. 

Kibbelkoele

In boswachterij Sleenerzand ligt Kibbelkoele, een heerlijke, schone zwemplas met een ruim zandstrand waar ook de allerkleinsten spetterplezier kunnen beleven. Bij de kiosk kun je terecht voor eten en drinken en er is volop picknickgelegenheid. Er zijn ook toiletten (waarvan één voor gehandicapten) aanwezig. Kibbelkoele ligt aan de weg van Schoonoord naar Sleen.

Ermerstrand

In een natuur- en recreatiegebied aan de rand van Erm, een klein dorp bij Emmen, ligt Ermerstrand. Het park heeft een oppervlakte van 80 hectare waarvan ongeveer de helft water is. Ermerstrand staat bekend om de mooie stranden, verschillende eilandjes en uitgestrekte zonneweiden. Op het terrein zijn verschillende outdoor- en creatieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld waterskiën. Ook kun je er overnachten in een chaletpark of op een camping.

Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is een zandgat en ligt ten zuidoosten van het dorp Hoogersmilde. Het meer ligt in een bosgebied. Aan de oostzijde van de zwemplas bevindt zich een groot strand. In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het natuurbad. Bij de ingang bevindt zich een kleine horecagelegenheid. Voor de zwemplas moet je entree betalen, namelijk €4,00 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen. Er kan alleen gepind worden. 

Baggelhuizerplas

De Baggelhuizerplas is een plas en recreatiegebied met stranden, grasvelden en bossen. Het gebied is zo’n 125 hectare groot en ligt ten noorden van Witten en ten zuidwesten van Assen. De zwemplas, zo’n 2,5 meter diep, is ontstaan uit een zandafgraving en dankt zijn naam aan de Asser woonwijk Baggelhuizen. Het recreatiegebied grenst aan de snelweg A28.

Recreatieplas Schoonhoven

Enkele kilometers buiten het dorp Hollandscheveld ligt het recreatieplas Schoonhoven. De zwemplas heeft een veilige diepte op stahoogte. Ook heeft het een mooi zandstrand en zijn er diverse speelattributen. Aan het strand ligt ook een strandpaviljoen met een groot terras. Ook zijn er een grote visvijver, een dagcamping, een zalencentrum, een restaurant en toiletgebouwen.

Grote Rietplas

Dit is een groot (400 hectare) recreatiegebied in de buurt van Emmen met een surf- en zeilmeer. Rond het 135 hectare grote meer liggen onder meer stranden, ligweiden, haventjes, een camping, parkeerplaatsen, wandel- en fietspaden en een kanobaan. Aan de Grote Rietplas ligt de woonwijk Parc Sandur met een eigen winkelcentrum, zwembad en golfbaan. Op een kunstmatig eiland ligt het vakantiepark Center Parcs Sandur. Aan de zuidkant van de Rietplas is een naaktstrand, genaamd Bargerhoek.

Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer heeft een oppervlakte van maar liefst 671 hectare, ten noorden van Zuidlaren en ten zuidwesten van Hoogezand. Er is volop gelegenheid om te zwemmen, zeilen/varen, kanoën, windsurfen en vissen. Ook zijn er een zandstrand en een camping. Het is een zeer vogelrijk gebied met een uniek vloedmoeras (Leinwijk) en stukken grasland met vele weidevogels. Soms kun je er de zeldzame witwangstern (een vogel), bever of otter zien.

Nog meer water

Je ziet het: er is voor iedereen wel iets aantrekkelijks te vinden bij onze zwemplassen en natuurbaden. Maar er is nog veel meer. Kijk daarom ook eens naar onze andere zwemplassen en natuurbaden en ontdek dat Drenthe ook prachtige en stille wateren heeft.

De provincie Drenthe zorgt samen met vier waterschappen en diverse beheerders voor de kwaliteit van de officieel aangewezen zwemplassen. Actuele informatie over deze zwemplassen en de zwemwaterkwaliteit staat op de landelijke website www.zwemwater.nl en is ook beschikbaar via de zwemwater-app.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!