Wapse rond

(42.0 km)

  • Download
  • De route Wapse rond gaat langs Boschoord, Zorgvlied, Diever en Wapse. Ook gaat deze route langs het nationaal park Drents-Friese Wold. Je dwaalt tijdens de route van zandverstuiving naar vennetjes, van heide naar moeras. En je ziet nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen.

    Parkeren
    Parkeren kan bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum. Binnen in het bezoekerscentrum vind je nog meer informatie over de nabije omgeving.

    Bewegwijzering
    Deze route is ni…

    De route Wapse rond gaat langs Boschoord, Zorgvlied, Diever en Wapse. Ook gaat deze route langs het nationaal park Drents-Friese Wold. Je dwaalt tijdens de route van zandverstuiving naar vennetjes, van heide naar moeras. En je ziet nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen.

    Parkeren
    Parkeren kan bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum. Binnen in het bezoekerscentrum vind je nog meer informatie over de nabije omgeving.

    Bewegwijzering
    Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Boschoord, Zorgvlied, Diever en Wapse.

    Dit ga je zien

    Startpunt: Grenzeloos Drenthe
    Boijlerstraat 12
    Doldersum
    1

    Jachtopzienerswoning

    Jachtopzienerswoning
    2

    Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende...

    Uitkijktoren Doldersummerveld
    3

    Het grootste gedeelte van het Doldersummerveld is afgesloten voor het publiek om de dieren rust te geven en de vegetatie te sparen. Vanaf dit pad krijg je een goede indruk van dat deel van het terrein.  

    Hoog en Laag
    4

    De weg waar je langs loopt, heet de Elsloseweg. Het is de oudste route van Doldersum naar het Stellingwerver dorp Elsloo. Verderop heet hij de Reeweg. De naam wijst erop dat de weg ooit gebruikt moet...

    Elsloseweg
    5

    In 1859 werden de gronden en de school verkocht aan J.F.de Ruyter de Wildt, een ver familielid van de beroemde admiraal. De Ruyter de Wildt bouwde onder meer de villa ‘Castera Vetera’, die voltooid werd in 1862.

    Ruyter de Wildtlaan
    6

    Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In ergere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.

    Zorgvlied
    7

    De Sint-Andreaskerk in Zorgvlied in de Nederlandse provincie Drenthe is een katholieke kerk gebouwd in 1924. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W. Bijl in een traditionalistische stijl.

    Sint-Andreaskerk
    8

    Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelsch en Wateren. De zwemplas heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand,...

    Natuurplas Canadameer
    9

    In 1929 door Van Giffen onderzocht grafmonument bij Diever.

    Steenkist Diever
    10

    Diever bezit over een middelgroot hunebed die veel restauratie heeft ondergaan. Het ligt er nu weer vrijwel compleet bij en goed verzorgd.

    Hunebed D52
    11

    Op particulier Landgoed De Heezeberg te Diever in Drenthe staan twee vakantiehuizen. Het landgoed is bekend om haar fraaie natuurschoon, de bijzondere fauna en archeologische vondsten. Het bezit is...

    Landgoed Heezeberghuis
    12

    Shakespearetheater en Globetheater

    Shakespearetheater en Globetheater
    13

    Het toeristisch informatie punt van de gemeente Westerveld. In onze vestigingen kunt u toeristische informatie over de omgeving vinden.

    Tourist Info Punt Diever
    14

    De gereformeerde kerk van Diever is gesticht op 31 oktober 1836. De Gereformeerde "Kruiskerk" aan de Kruisstraat vervangt sinds 1980 het oude gebouw, dat op dezelfde plek stond en dateerde uit 1841....

    Kruiskerk Diever
    15

    Diever, aan de rand van het Drents-Friese Wold, staat bekend als het dorp van Shakespeare. Het esdorp, gelegen in het westen van Drenthe ten noordwesten van Dwingeloo, telt ongeveer 2.650 inwoners (2019)...

    Diever
    16

    Het Oermuseum richt zich op de prehistorie in het gebied West-Drenthe.

    OERmuseum
    17

    Kalteren is een buurtschap in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het ligt aan de gelijknamige weg ten westen van Diever. Het behoorde tot en met 1997 tot de gemeente Diever.

    Kalteren
    18

    Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

    Brink Doldersum
    19

    Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

    Doldersum
    Eindpunt: Grenzeloos Drenthe
    Boijlerstraat 12
    Doldersum

    Beschrijving

    Startpunt: Grenzeloos Drenthe
    Boijlerstraat 12
    Doldersum

    Voor de geschiedenis zit je bij deze route ook goed. De dorpen waar je langs of doorheen komt hebben allemaal een eigen rijke historie! Ideaal dus voor de geschiedenis en natuurliefhebbers.  

    • De route Wapse rond, start bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. Je kan je auto op de parkeerplaats zetten en vanaf hier de route starten. Binnen in het bezoekerscentrum vind je nog meer informatie over de nabije omgeving, meer  fiets-en wandelroutes en kan je eventuele vragen stellen.
    • Het start punt ligt in het dorp Doldersum. Doldersum is een esdorp in de gemeente Westerveld, in de provincie Drenthe. Het dorp telt circa 120 inwoners. Doldersum is gelegen ten noordwesten van Dwingeloo en ten noordoosten van Vledder. Doldersum grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Vledder Aa, de beek bij Doldersum en het Doldersummerveld, een heideterrein in beheer bij de stichting Het Drentse Landschap, maken deel uit van dat park. De bovenloop van de Vledder Aa is in de jaren 2002 en 2003 opnieuw ingericht. De in het begin van de jaren zestig gekanaliseerde beek heeft zijn oude loop weer teruggekregen. De rijke bovengrond is afgeplagd. Nu moet de natuur in het terrein tussen Doldersum en Wateren zich weer ontwikkelen.
    • Als eerste kom je door Boschoord. Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Boschoord was de laatste van de 7 door de Maatschappij van Weldadigheid gestichte werkkoloniën. Deze maatschappij werd op initiatief van Johannes van de bosch, onder bescherming van Willem I en medewerking van prins Frederik, in 1818 opgericht met het doel paupers, bedelaars, landlopers, vondelingen en wezen op te voeden tot 'zedelijkheid en eerlijk zelfbestaan', door hen onder te brengen op landbouwkolonies op te ontginnen gronden (de andere kolonies waren Frederiksoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wilhelminaoord en Willemsoord. De landbouwkolonie in 'Kolonie nr. 7', zoals het plaatsje oorspronjkelijk heette, kwam niet goed van de grond als gevolg van de beperkte mogelikjheden op de ontvruchtbare grond. Uiteindelijk is dit gebied met bos ingeplant en kreeg de nederzetting de naam Boschoord.
    • In Boschoord staat Hoeve Boschoord, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, die om diverse redenen zijn vastgelopen in de maatschappij. Hoeve Boschoord is waarschijnlijk ontstaan uit een ontginningsschuur voor het Doldersummerveld. In 1896 is het voor het eerst benoemd als 'Boerderij Kolonie VII'. Het gebouw werd onder het bewind van de Maatschappij van Weldadigheid in gebruik genomen als verpleeginrichting voor 'jeugdige en asociale debielen'. Hoeve boschoord is inmiddels uitgegroeid tot een uniek en vooraanstaand behandelcentrum.
    • Daarna kom je door Zorgvlied. Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In engere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.
    • De plaats ontleent haar naam aan het verdwenen pand Huize Zorgvlied. Zorgvlied ligt in het werkgebied van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht in 1818. Ook in dat jaar werd hier het Landbouwkundig Instituut van deze organisatie gebouwd. Hier werden ambtenaren opgeleid voor leidinggevende functies binnen de Maatschappij om de armen uit de steden in de koloniën om te vormen tot kleine boeren. in 1859 werd de school opgeheven en verkocht aan De Ruyter de Wildt, een nazaat van Michiel Adriaanszoon de Ruyter. Het pand kwam later in gebruik als gasthuis. Na een grondige verbouwing in 1978 bestaat het thans uit vier bejaardenwoningen, naast de huidige katholieke kerk.
      Tegenwoordig is Zorgvlied vooral een recreatiedorp, met enkele campings in de omgeving. 
    • In het kletsnatte moerasgebied Aekingerbroek sta je aan de oorsprong van de Vledder Aa, die weer vrijuit mag stromen. En in het stuivende Aekingerzand is het makkelijk voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit hebben gezien.
    • Ook kom je door Diever. Aan de rand van het Drents-Friese Wold ligt Diever. Dit esdorp staat bekend als het dorp van Shakespeare. Diever ligt in het westen van Drenthe, ten noordwesten van Dwingeloo. In 2019 woonden er in Diever en de directe omgeving ongeveer 2.650 mensen. Het dorp is gesticht in de vroege middeleeuwen. Het gebied wordt echter al veel langer bewoond; dat zie je aan Hunebed D52. Dat werd al meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk.
    • Ook voor natuurliefhebbers is Diever een trekpleister. Het Drents-Friese Wold is niet voor niets een Nationaal Park: met zijn 6.000 hectare is dit na de Veluwe het grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland. Hier kun je lekker ontspannen, eindeloos fietsen, wandelen, mountainbiken of paardrijden. Diever is een goed startpunt voor het verkennen van het Drents-Friese Wold.
    • Als laatste kom je tijdens je fietsroute door Wapse. Wapse is een esdorp in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. In 2021 had het dorp 655 inwoners. Wapse ligt circa 21 kilometer ten noordwesten van Hoogeveen, tussen Vledder en Diever, aan de rand van het Nationaal park Drents Friese-Wold. Het dorp maakte tot 1998 deel uit van de gemeente Diever. De buurtschap Veldhuizen valt onder Wapse.
      Eind 14e eeuw was er sprake van Johannem (ook Johanni en Johanne) de/van Wapse. Ook in 1447 werd Wapse genoemd. De betekenis van de naam is onbekend. Vanuit Wapse ontstond tijdens de middeleeuwse ontginning het lintdorp Wapserveen, dat eind 14e eeuw werd vermeld als Wasperveen.
    • De oorsprong van het wapen van Wapse is, dat de kleuren rood zwart en wit staan voor de kleuren uit de vlag van de provincie Drenthe. De ring staat voor het dorp zelf, het is namelijk een zogenaamd kring-esdorp. De vierpuntige ster staat voor de vier windstreken en de vier jaargetijden. Bovendien staan de punten voor de vier dorpsdelen, Soerte, Ten Have, Veenhuizen en Veldhuizen. De overige symbolen geven het landbouwkarakter van het dorp aan. De urn in het midden van het wapen geeft de zeer lange bewoning van de streek weer, die uit archeologische opgravingen is gebleken.
    • Daarna kom je weer terug bij Grenzeloos en kan je nog kijkje nemen in het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum voor nog meer informatie.
    Eindpunt: Grenzeloos Drenthe
    Boijlerstraat 12
    Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!