Doldersum - Berkenheuvelgebied - Wapserveld

(19.4 km)

  • Download
  • Deze route 'Doldersum - Berkenheuvelgebied - Wapserveld' is een niet-bewegwijzerde, afwisselende route van 19,4 km door en om Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt o.a. door Doldersum zelf, het Wapserveld en buurtschap Wateren. Je passeert het Drents-Friese Wold en komt in de buurt van verschillende ondergrondse schuilplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start bij Bezoeker…

    Deze route 'Doldersum - Berkenheuvelgebied - Wapserveld' is een niet-bewegwijzerde, afwisselende route van 19,4 km door en om Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt o.a. door Doldersum zelf, het Wapserveld en buurtschap Wateren. Je passeert het Drents-Friese Wold en komt in de buurt van verschillende ondergrondse schuilplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum; het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken. Hier is ook parkeergelegenheid. Het Bezoekerscentrum is niet zo goed met het OV te bereiken. 

    Bewegwijzering

    De route is niet bewegwijzerd, download hem met de rode knop hierboven.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij andere horecagelegenheden in Doldersum.

    Dit ga je zien

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    2

    Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

    Doldersum
    3

    Jachtopzienerswoning

    Jachtopzienerswoning
    4

    Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

    Huenderweg met het monument van dhr. Huender
    5

    Vanaf 1910 koopt de Maatschappij van Weldadigheid grote hoeveelheden grond. De eerste boerderij die de Maatschappij van Weldadigheid bouwde werd vernoemd naar Van der Feltz' dochter Sophie. Zij legde in 1927 de eerste steen. Nu is het een boerderij.

    Sophiahoeve
    6

    Tussen huisje 81 en huisje 79 loopt een wal in het bos. Daar bevond zich het tweede hol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Bij het tweede hol bleven 5 mensen achter. Het hol is herkenbaar aan het gele bordje.

    Tweede hol, tussen huis 81 & 79
    7

    Aan de linkerkant van huisje 68 is het derde hol te vinden. Ook hier zijn geen resten van te vinden. Bij het derde hol bleven 3 mensen achter. Ze hebben er 2 dagen en 3 nachten ingezeten. Het hol is herkenbaar aan het gele bordje.

    Derde hol, aan de linkerkant van huisje 68
    8

    Informatiecentrum Huenderhoeve bevindt zich in een voormalige schaapskooi en is geopend van april t/m oktober, vlakbij het Doldersummerveld.

    Informatiecentrum Huenderhoeve
    9

    De schaapskudde begraast de heideterreinen van het Doldersummerveld en het Wapserveld. In 2003 werd Catrinus Homan gevraagd om de kudde te gaan hoeden. De kudde bestaat uit raszuivere Schoonebeker heideschapen, het zeldzaamste ras van Nederland.

    Schaapskudde Drents- Friese Wold
    10

    Het monument in het Wapserveld te Doldersum (gemeente Westerveld) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven jongens die hier op 8 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. Van het zevental overleefde één de fusillade.

    Monument executie gevluchte arbeiders
    11

    Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. Het hoorde tot en met 1997 tot de gemeente Diever. De buurtschap valt onder het dorp Zorgvlied. Wateren is zeer landelijk gelegen, midden in en omringd door de bossen.

    Wateren
    12

    Oude Willem is een buurtschap in de gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincies Drenthe en Friesland. Het ligt tussen Diever en Appelscha in. De plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij "Het Oude Willemsveld".

    Oude Willem
    13

    Berkenheuvel is een bosgebied ten noorden van de plaats Diever in de Nederlandse provincie Drenthe. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Opvallend zijn de uitgestrekte begroeiingen met kraaiheide in het gebied.

    Berkenheuvelgebied
    14

    Diever, aan de rand van het Drents-Friese Wold, staat bekend als het dorp van Shakespeare. Het esdorp, gelegen in het westen van Drenthe ten noordwesten van Dwingeloo, telt ongeveer 2.650 inwoners (2019)...

    Diever
    15

    Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op landgoed Berkenheuvel, bevindt zich het Onderduikershol Diever. Deze ondergrondse boshut van beton wordt gestut door palen en heeft een stenen gedenksteen...

    Onderduikershol De Wigwam - Diever
    16

    Deze weg loopt langs en door de “Maden”, “Maten” of weilanden. In 1965 wordt de weg aangelegd (als gevolg van de ruilverkaveling). Hierin bevindt zich het eerste Onderduikershol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Er hebben ooit 4 jongens gezeten.

    Madeweg, hol aan de madeweg
    17

    Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

    Brink Doldersum
    18

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Beschrijving

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

    Extra info

    Deze route is ideaal voor de natuurliefhebbers. De route gaat namelijk door het Berkenheuvelgebied en het Wapserveld.
    Het berkenheuvel gebied en het Wapserveld is in bezit bij Natuurmonumenten. Het bestaat uit uitgestrekte grovedennenbossen, het vochtige heideterrein Wapserveld en een afwisselend landschap van heideveldjes, graslandpercelen, houtwallen en opgaand loofhout waar de Vledder A en de Tilgrup doorheen stromen. Het reservaat maakt onderdeel uit van het Nationaal park Drents-Friese Wold. Het bosgedeelte bestaat overwegend uit door stuifduinen geaccidenteerd oud grovedennenbos met uitgestrekte kraaiheidetapijten. Het Wapserveld herbergt in de lage delen een goed ontwikkelde dopheidevegetatie, met plaatselijk massaal Klokjesgentiaan. Ook Eenarig wollegras, Beenbreek, Witte en Bruine snavelbies, Moeraswolfsklauw, Kleine veenbes, Lavendelheide, Veenpluis en Kleine en Ronde zonnedauw komen voor. Het gehele reservaat is ook rijk aan broedvogels, zoogdieren (o.a. Boommarter), amfibieën en reptielen, dagvlinders, krekels en libellen.

    De route Doldersum - Berkenheuvelgebied - Wapserveld start in Doldersum bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. 

    We gaan via  het jachtopzienershuisje via de Brink, richting de Sofiahoeve.
    Aan je rechterhand heb je evt. de mogelijkheid om de holen van de tweede wereldoorlog.
    Aan je rechterhand heb je het informatiecentrum Huenderhoeve met de schaapskudde van Doldersum.
    U kijkt op het Doldersummerveld. En het is natuurlijk de moeite waar om naar het indrukwekkende monument te gaan. 
    Op naar Wateren, het geboortedorp van the Incredible dr. Pol. Rechts van Wateren is Oude Willem. Je kunt evt. even uitwijken, om daar even van de natuur te genieten. 
    U wandelt nu het Berkenheuvelgebied in. Als je 2 km afwijkt van de route zouden jullie naar Hunebed 52 in Diever kunnen gaan. 
    Ook het onderduikershol in Diever is vlakbij. 
    Via de Dieverseweg (de weg die Doldersum met Diever verbind) gaat u weer richting Doldersum.
    Aan de madeweg ligt een hol, wat behoort bij het monument van Doldersum. 
    Jullie zijn inmiddels op de Huenderweg, waar je via de naald van dhr. Huender richting jullie locatie wandelen, waar jullie gestart zijn. 
    Op naar Grenzeloos! 

    18

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!