5x bloeiende heide in Drenthe

Elk jaar kleurt de heide in augustus weer prachtig paars. Dé tijd om een paar van de mooiste heidevelden van Drenthe te ontdekken. Maar wees er snel bij, want begin september vlakt de intense kleur alweer af. Wij hebben vijf mooie heidevelden met wandelroutes voor je op een rij gezet, zodat je optimaal kunt genieten van de paarse pracht. Vergeet je camera niet mee te nemen!

1. Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa en is dus zeker een bezoek waard als de heide in bloei staat. Zo ver je kunt kijken, strekt de paarse vlakte voor je uit. In het Dwingelderveld wordt de heide door maar liefst twee schaapskuddes onderhouden. De schapen grazen de struiken en grassen tussen de heide weg, zodat de heidevelden niet in een bos veranderen. Ook wordt er ieder jaar een stuk vergraste heide geplagd. Op deze stukken geplagde grond komen de dop- en struikheide massaal weer terug, net als andere bijzondere plantensoorten. Op deze manier blijft de heide behouden.

2. Noordsche Veld

Dit unieke bos- en heidegebied is in 2017 uitgeroepen tot Archeologisch Monument. Je vindt hier uitgestrekte vlaktes met prachtige heidevelden. Maar ook sporen uit de prehistorie. Grafheuvels, een hunebed, sporen van oude nederzettingen en celtic fields (prehistorische akkers). Het diverse gebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders en Nederlandse landgeiten. Alles bij elkaar een gebied dat zeker een bezoek waard is!

3. Mantingerveld

Natuurmonumenten is al 25 jaar bezig om verschillende kleine natuurgebieden weer samen te voegen tot één aaneengesloten gebied, het Mantingerveld. Dit natuurgebied kenmerkt zich door stuifzand, heide en jeneverbesstruiken. Wandel over de mulle zandpaadjes en ontdek de rust van dit gebied met op de achtergrond enkel een concert van de vogels die in het gebied leven. Onderweg kom je misschien de unieke heidekoeien, de schapen of shetlandpony’s tegen die ervoor zorgen dat de heide goed onderhouden blijft.

4. Gasterse Duinen

De Gasterse Duinen is één van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe. Stuifduinen en heide strekken zich in een golvend landschap voor je uit. In augustus is dit extra mooi als de heide paars kleurt. Ook vind je twee grote vennen in het gebied. De vennen maakten ooit deel uit van de loop van de Drentsche Aa, maar zijn deels dicht gestoven waardoor er twee vennen over zijn gebleven. Je kunt hier heerlijk wandelen, maar trek in regenachtige periodes wel je laarzen aan.

5. Het Groote Zand

Het gebied dankt zijn naam aan de uitgestrekte zandwoestenij waar het ooit deel van uitmaakte. Maar naast stuifzand is het ook een afwisselend heidelandschap. Je vindt hier veel struikhei, maar ook grote vlakken met dophei met veenbies. Kraaiheide vind je vooral op plekken waar ooit bos heeft gestaan. Om ruimte te maken voor heide is in de loop der jaren veel bosaanplant opgeruimd. Om dit te onderhouden grazen er Schotse Hooglanders en Drentse Heideschapen in het gebied.

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

Door de lens van Karin Broekhuijsen

Door de lens van Karin Broekhuijsen Hunebed D10 met een Schotse Hooglander.

Fotograaf Karin Broekhuijsen is een trotse Drent en deelt graag haar drie meest bijzondere plekken van haar geliefde provincie!

Tips voor fotograferen met je telefoon

Tips voor fotograferen met je telefoon In het bos een foto maken van de natuur met een smartphone.

De natuur in Drenthe is onvergetelijk. Zeker als je er foto’s van maakt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, maar natuurfotografie is nog best ingewikkeld. We geven je wat tips om de natuur in Drenthe zo goed mogelijk vast te leggen.

7x eetbare planten in Drenthe

7x eetbare planten in Drenthe Mand met kruiden op een houten tafel met notitiebriefje

Wildplukken is één grote culinaire natuurbeleving. In de Drentse natuur vind je verschillende soorten planten die je kunt eten en kan gebruiken voor heerlijke maaltijden. We geven je alvast een voorproefje van onze favoriete eetbare wilde planten.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!