Lentenroute


 • Download
2 uur 30 minuten (42,0 km)

De Hondsrug en de Hunzevallei nodigen uit tot urenlang fietsen. Een eeuwenoud landschap trekt aan je voorbij. Duizenden jaren geleden woonden hier al mensen die hun sporen hebben achtergelaten. Ontdek de grafheuvels, oeroude zandpaden en de middeleeuwse brinken.

In Zuidlaren maak je kennis met ‘Berend Botje’. Het oude esdorp is gelegen op De Hondsrug. Deze heuvelrug is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het schuivende landijs boetseerde de lijnrechte rug van Groningen tot Coevorden. Het Hondsruggebied is erkend als UNESCO Geopark. 

Op de hoge z…

De Hondsrug en de Hunzevallei nodigen uit tot urenlang fietsen. Een eeuwenoud landschap trekt aan je voorbij. Duizenden jaren geleden woonden hier al mensen die hun sporen hebben achtergelaten. Ontdek de grafheuvels, oeroude zandpaden en de middeleeuwse brinken.

In Zuidlaren maak je kennis met ‘Berend Botje’. Het oude esdorp is gelegen op De Hondsrug. Deze heuvelrug is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het schuivende landijs boetseerde de lijnrechte rug van Groningen tot Coevorden. Het Hondsruggebied is erkend als UNESCO Geopark. 

Op de hoge zandrug met esdorpen en bossen pak je een terrasje. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Hunzevallei. Fietsend in de vallei wisselt het weidse veenkoloniale landschap zich af met langgerekte lintdorpen en drassige beekdalen. In de slingerende Hunze ontwaar je plots een bever. Lenten, de naamgever van deze route, waren een onderdeel van de vervening. Een lent was de met stenen verstevigde laad- en losplaats voor turf en hooi. Restanten hiervan zijn gevonden bij de Hunze.

Parkeren
De route start aan de Stationsweg in Zuidlaren. Hier kun je parkeren langs de weg. Een handig adres voor de navigatie is Stationsweg 8, 9471 GR Zuidlaren.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

60
60
1
Herenhuis Zuidlaren

Herenhuis Zuidlaren

2
Winkel Zuidlaren

Een omstreeks 1900 gebouwde winkel (voormalig onderdeel van een herberg) op rechthoekige plattegrond. Het pand dat beeldbepalend is gelegen in het centrum van Zuidlaren vormt een ensemble met het naastgelegen pand Kerkbrink 2, waarbij de indeling van...

3
Dorpskerk Zuidlaren

Dorpskerk Zuidlaren

4
Havezate Laarwoud

Havezate Laarwoud

63
5
Attractiepark Sprookjeshof

Welkom jongens en meisjes, dames en heren. Zijn jullie opzoek naar een dag vol spanning en plezier? Kom dan gezellig een dag bij het Sprookjeshof op bezoek, dat is genieten voor jong en oud. Ieder jaar hebben vele bezoekers een onvergetelijke dag n ...

6
Hunebed D3 en D4

Verscholen tussen twee oude boerderijtjes liggen er twee hunebedden in Midlaren. Hunebedden D3 (Drenthe 3) en D4 (Drenthe 4) zijn erg groot en ogen rommelig. Ze worden samen ook wel de ‘Hunenborg’ genoemd.

64
55
7
Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (bij Hoogezand) en er is veel te doen: zonnebaden, zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Speeltoestellen, horeca, toiletten en douches zijn aanwezig. Goede parkeergelegenheid.

51
8
Gemaal Oostermoer

Het gemaal Oostermoer is in 1955 gesticht in opdracht van het toenmalige waterschap De Oostermoerse Vaart. De huidige installatie bestaat uit drie, door de Fa. Pannevis gefabriceerde, verticale schroefpompen. Oorspronkelijk bestond de installatie uit...

53
52
11
30
31
32
9
Hunzedal

Het stroomdal van de Hunze, gelegen aan de voet van de Hondsrug, aan de oostgrens van Drenthe, is in het verre verleden gevormd door het krachtenspel van wind, water en ijs.

10
Hunze

Hunze

47
59
11
Terrein met vier grafheuvels Eext

Terrein met vier grafheuvels te Eext

59
12
Rijk der Kabouters

Al wandelend over de kronkelpaadjes van het Rijk der Kabouters ontmoet je ruim tweehonderd kabouters. Nee, deze dwergjes bestaan niet alleen in sprookjes. In het Drentse Eext hebben de kabouters een echt thuis gevonden. Hier wachten ze op jeugdige be...

27
90
13
Hunebed D9

Dit hunebed kunt u midden in de bebouwde kom van Annen vinden. Het is een klein hunebed en het ligt pal langs de drukke weg die midden door Annen loopt.

98
14
Terrein met twee grafheuvels

Terrein met twee grafheuvels en hunebed D8 te anloo

15
Terrein met grafheuvel

Terrein met grafheuvel te Anloo

92
16
Kruiskerk Zuidlaren

Het huidige kerkgebouw vindt haar oorsprong in de Stichtingskerk, die in 1897 in gebruik werd genomen voor patiënten en personeel van gereformeerde gezindte.

17
Synagoge Zuidlaren

Het bestuur van de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren beijvert zich om de synagoge ook voor andere doelen te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van de organisatie van exposities, lezingen, concerten e.d.

18
Berend Botje

Er is veel gespeculeerd over wie Berend Botje geweest zou kunnen zijn. Het verhaal wordt het meest gekoppeld aan de persoon Lodewijk van Heiden. Hij komt uit een familie die vroeger woonde op havezathe Laarwoud te Zuidlaren.

60

Beschrijving

60
 • Zuidlaren is een esdorp dat voor het eerst in oude geschriften van 1160 genoemd wordt. Het heeft een krans van een tiental eeuwenoude brinken. Sommigen met honderden jaren oude eikenbomen. Je start de route aan een boomrijke brink. Hier wordt al 800 jaar de Zuidlaardermarkt gehouden op de derde dinsdag van oktober. Met Europa's grootste paardenmarkt, een grote kermis en een vier kilometer lange warenmarkt, is een bezoek aan deze markt een ware belevenis. Ook kent Zuidlaren een 13e -eeuwse kerk en grote landhuizen. De havezate Laarwoud is de bekendste. Het gebouw dateert uit het begin van de 17 e eeuw en is heden ten dage particulier bezit. Breng een bezoek aan museummolen De Wachter. De stoommachines werken nog en er is een smederij, ambachtelijke bakkerij, een klompenmakerij en een museumwinkel.
 • Zuidlaren is gelegen op de Hondsrug, geologisch gezien een bijzonder gebied. Grote gletsjers uit de voorlaatste ijstijd hebben hier het landschap gevormd. Het schuivende landijs boetseerde de lijnrechte heuvelrug De Hondsrug van Groningen tot Coevorden. Vanaf september 2013 heeft het Hondsruggebied van UNESCO de status van Europees Geopark gekregen. Het is hiermee het eerste UNESCO Global Geopark van Nederland.
 • Vanuit Zuidlaren fiets je via Midlaren langs het Zuidlaardermeer. Het Zuidlaardermeer is een 540 ha groot meer dat voor recreatie gebruikt wordt. Het heeft een natuurlijke oorsprong. Het ligt voor ongeveer een kwart in Drenthe en driekwart in Groningen.
 • Je fietst nu het dal van de rivier de Hunze in. Langs de Hunze en het Zuidlaardermeer zijn door Het Groninger Landschap en Het Drentse Landschap sinds 2008 bevers uitgezet. In het gebied leven ondertussen meerdere beverfamilies.
 • Het dorp De Groeve is gelegen aan de plek waar de Hunze uitmondt in het Zuidlaardermeer. Groeve is afgeleid van ‘graven’. En is een verwijzing naar het gegraven Havenkanaal dat net buiten het dorp uitmondt in de rivier. Dit kanaal is de vaarverbinding van het meer met het dorp Zuidlaren.
 • De fietstocht voert verder door een gebied dat gekenmerkt wordt door een ruimte en weidsheid die ongekend is. Maar tegelijkertijd ligt de Hunzevallei besloten. Tussen De Hondsrug en rivierduinen in. Het is een dal vol slingerende beekjes. Het moerassige veenlandschap werd hier vanaf de 18e eeuw ontgonnen. Afgestorven planten hadden na honderden jaren een metersdikke veenlaag gevormd. Weggestoken en gedroogd werd het veen turf genoemd en als brandstof gebruikt. Ten behoeve van de vervening werden wijken en vaarten aangelegd en hier ontstonden de dorpen van de veenarbeiders.
 • Veel namen van de zanddorpen komen in het veen weer terug. Zo ook Zuidlaarderveen, een voorbeeld van een typisch veendorp. Zuidlaarderveen is een langgerekt dorp met aangesloten bebouwing dat lintbebouwing of lintdorp wordt genoemd.
 • Na Zuidlaarderveen schamp je de Drents-Groningse grens die hier de Semslinie wordt genoemd. De Groningers en Drenten zijn in dit grensgebied nog een tijdje in een grensoorlog verwikkeld geweest. In 1615 heeft de Friese landmeter, Johan Sems, de grens bepaald om het conflict op te lossen.
 • In Spijkerboor stap je even van de fiets af. De plaatsnaam van dit dorp is ontleend aan de kronkelende loop van de Hunze, die langs het dorp stroomt. Deze heeft hier de vorm van een spijkerboor, een ouderwetse timmermansboor met zwengelgreep. Heb je de bever al gezien?
 • Stap weer op de fiets richting Gieten. Geniet van het weidse uitzicht. Ook hier wisselen het veenkoloniale landschap en de drassige beekdalen elkaar af. Aan de rand van de Anner Groenlanden zie je een paar opvallende bulten. Dit zijn rivierduinen ontstaan door opgestoven zand.
 • Het Zwanemeerbos ten noorden van Gieten herbergt de sporen van eeuwenoude bewoning. In het natuurgebied liggen een veertigtal grafheuvels uit de IJzertijd. De door het bos lopende zandweg van noord naar zuid, is van oorsprong de oude middeleeuwse verbindingsweg die Groningen met Coevorden verbond. Let eens op de aparte vorm van de eiken in dit bos. Door het voortdurend afknabbelen van de eikentwijgen door schapen, werd de groei van de bomen onmogelijk gemaakt. Dit resulteerde in struikvormige eikenbosjes: de strubben.
 • Pak nog een stukje mee van de Boswachterij Anloo om dan uit te komen in Annen. Dit esdorp heeft de grootste grasbrink van Europa. In Annen ligt hunebed D9 dat wordt omringd door bebouwing. Deze kleine, incomplete stenen grafkamer stamt uit de Nieuwe Steentijd.
 • Zuidlaren komt weer in zicht. Rest alleen nog persoonlijk kennis te maken met (het beeld van) ‘Berend Botje’. Bekend van het negentiende-eeuws kinderliedje: ‘Berend Botje ging uit varen’. De oorsprong van het liedje ligt waarschijnlijk op opvoedkundig gebied om te waarschuwen tegen nietsnutterij. Nu is het tijd om de inwendige mens te versterken. Dat kan bij de gezellige eetgelegenheden of op een van de terrassen die Zuidlaren rijk is.
60
 • 60
 • 60
 • 63
 • 64
 • 55
 • 51
 • 53
 • 52
 • 11
 • 30
 • 31
 • 32
 • 47
 • 59
 • 59
 • 27
 • 90
 • 98
 • 92
 • 60

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!