Schaapjes tellen in Drenthe: zes tips voor een goede nachtrust

Schaapjes tellen is een bekende manier om in slaap te vallen als dat niet lukt. Ongeveer een derde van alle volwassenen heeft last van slapeloosheid. Maar je kunt er wat aan doen, vooral in Drenthe. Ontspan in de buitenlucht en ga even offline. We geven je zes tips om beter te slapen en uitgerust aan je dag te beginnen.

Even offline

Wanneer het leven draait om overvolle agenda’s en continue bereikbaarheid, is het soms tijd om de wereld om je heen even op pauze te zetten. In stilte te zijn. Dat kun je letterlijk doen door je beeldschermen uit te doen, zeker in de uren voor het slapen gaan. Beeldschermen geven blauw licht, wat het lichaam associeert met daglicht: ‘tijd om wakker te worden’. Je biologische klok raakt dus in de war. Pak daarom liever een boek of tijdschrift.

Buitenlucht en daglicht

Zorg voor veel daglicht, al bij het opstaan. Met voldoende daglicht geef je je lichaam namelijk steeds weer een seintje dat het tijd is om wakker te worden. Ga dus dagelijks een aantal keer naar buiten, voor minimaal tien minuten. Kom fietsen door oerbossen of wandelen over eindeloze zandvlaktes. Ga schaapjes tellen of onze Nationale Parken in. Met buitenlucht en daglicht gaat je biologische klok synchroon lopen met die van het daglicht. En dat is weer goed voor de nachtrust.

Beweeg buiten

Fietsen, wandelen, paardrijden, yoga of juist heel intensief bewegen: beweging bevordert de slaap. ‘Een ommetje maken voor het slapen gaan’, een paar keer diep ademhalen en nog even de stilte en rust voelen van onze natuur. Pas wel op met al te intensief bewegen voor het slapen gaan: met teveel adrenaline in je bloed kun je niet in slaap vallen.

Ontspan

Spanningen, stress en piekeren zijn allemaal redenen voor het niet kunnen slapen ’s avonds. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen wanneer je gaat slapen.

Dat kan door beweging, maar ook bijvoorbeeld door ontspannen muziek, slaapmeditatie en een douche. Ontspan en probeer je te concentreren op de kleine mooie dingen van de dag, de basis die je bent en waar je bent. Denk aan de paarse ruige heidevelden die je hebt gezien, het samen zijn, een uitzicht vanaf een uitkijktoren. Je zult zien dat het helpt.

Sterren kijken

Wat je doet in de uren voordat je naar bed gaat heeft veel invloed op hoe snel je in slaap valt. Je zintuigen vangen veel op, wat weer effect heeft op de nachtrust. In het donker en in de stilte komen je zintuigen tot rust. Drenthe heeft het donkerste plekje van het vaste land, het Drents-Friese Wold. In de stad zie je maar een stuk of 50 sterren, in het Drents-Friese Wold schijnen er 2.900! Maar overal in schitterend Drenthe lig je onder een dak vol heldere sterren.

Eten en drinken

Wat je eet en drinkt heeft effect op je nachtrust. Alcohol drinken is niet handig. Je slaapt er lichter door en wordt ’s nachts sneller wakker. Na 15.00 uur kun je ook beter geen cafeïne-houdende dranken meer nemen. Cafeïne blijft namelijk wel zes uur actief in je lichaam. Door het eten van koolhydraten en suikers vlak voor het naar bed gaan kom je ook moeilijk in slaap. Klinkt dit allemaal ongezellig? Niet nodig, want bij ons kun je juist heel gezellig eten en drinken. We willen alleen dat je daarna ook lekker slaapt.

Uitgerust, of juist niet? Kom in beweging, kom naar Drenthe. We wensen je een goede nachtrust.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!