Zes tips voor een goede nachtrust

Schaapjes tellen in Drenthe!

Ongeveer een derde van alle volwassenen heeft last van slapeloosheid. Maar je kunt er wat aan doen, vooral in Drenthe. We geven je zes tips om beter te slapen, zodat je uitgerust en met veel energie aan je dag kunt beginnen.

1. Daglicht

Blootstelling aan veel daglicht zorgt ervoor dat je 's avonds sneller slaapt en beter doorslaapt. Zonlicht stimuleert nl. de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. En die serotonine wordt ’s avonds omgezet naar het slaaphormoon melatonine. Een hele goede reden om een zonnig terrasje te pakken dus ;P. Maar trek er vooral ook lekker op uit. Onze natuur is eindeloos.

Het Drentse landschap van boven in de ochtendmist bij zonsopkomst.

2. Even offline

Soms is het tijd om de wereld om je heen even op pauze te zetten. In stilte te zijn. Dat kun je letterlijk doen door je beeldschermen uit te doen, zeker in de uren voor het slapen gaan. Beeldschermen geven blauw licht. En dit blauwe licht remt juist weer de productie van het slaaphormoon melatonine. Pak dus liever een boek of tijdschrift.

Een man en een vrouw zitten lachend op hun stoel voor een vakantiehuisje.

3. Beweging

Fietsen, wandelen, yoga: beweging bevordert de slaap. Tijdens het sporten maak je je hoofd even helemaal leeg, zodat je meer ontspannen onder de dekens kruipt. Maar het heeft ook te maken me je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur. Die stijgen tijdens het sporten. Dat zorgt voor meer energie. Wanneer je lichaam 's avonds tot rust komt, dalen die waarden weer en wordt je moe. Pas dus wel op met al te intensief bewegen voor het slapen gaan: met teveel adrenaline in je bloed kun je niet in slaap vallen.

Een vrouw wandelt met een rugzak op door de Drentse bossen.

4. Sterrenkijken

Je activiteiten in de uren voordat je gaat slapen hebben veel invloed op hoe snel je in slaap valt. Je zintuigen vangen veel op. In het donker en in de stilte komen die tot rust. Drenthe heeft één van de donkerste plekje van het vaste land, het Drents-Friese Wold. In de stad zie je maar een stuk of 50 sterren, in het Drents-Friese Wold schijnen er 2.900! Maar niet alleen daar, op elke willekeurige plek in Drenthe slaap je onder een dak vol sterren.

Weerspiegeling van bomen in het water, met drie boten op de voorgrond.

5. Eten en drinken

Wat je eet en drinkt heeft effect op je nachtrust. Alcohol drinken is niet handig. Je slaapt er lichter door en wordt ’s nachts sneller wakker. Na 15.00 uur kun je ook beter geen cafeïne-houdende dranken meer nemen. Het blijft wel zes uur actief in je lichaam. En van koolhydraten en suikers vlak voor het naar bed gaan kom je ook moeilijk in slaap. Klinkt ongezellig allemaal? Niet nodig, want bij ons kun je juist heel lekker eten en drinken. We willen alleen dat je daarna ook lekker slaapt :)

Een stel zit op het terras een biertje te drinken.

6. Ontspan

Drukte, stress, gepieker: allemaal redenen waarom slapen niet goed lukt. De uitknop is niet altijd makkelijk te vinden. Wat helpt om te ontspannen zijn ademhalingsoefeningen, luisteren naar rustgevende muziek, slaapmeditatie en een douche. Probeer je te concentreren op de kleine mooie dingen van de dag, mooie vooruitzichten of mooie herinneringen. Denk aan de die korte weekendtrip in Drenthe, aan de paarse, ruige heidevelden die je hebt gezien, het samen zijn, het uitzicht vanaf een uitkijktoren. Je zult zien dat het helpt. 

Een man staat in een korenveld met een lantaarn in zijn hand.

Dit vind je vast ook interessant

Slapen in de Drentse natuur

Slapen in de Drentse natuur Een vrouw zit bij een kampvuur naast een vakantiehuisje in het bos.

Donkere, stille nachten en uitgerust wakker worden van tjilpende vogeltjes. Boek een huisje midden in de Drentse natuur.

Wandelen met je zintuigen

Wandelen met je zintuigen Een grote waterplas met bomen op de achtergrond.

Ontdek hoe een wandeling in de Drentse natuur ervoor zorgt dat je ontspant en al je zintuigen worden gevoed.

Sterrenkijken voor beginners

Sterrenkijken voor beginners De sterrenwacht in Drenthe met sterrenhemel op achtergrond.

In het donkere Drenthe kun je prachtig sterren kijken. Een beginnende kijker? Wij helpen je op weg.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!