Ontspannen op vakantie en je vakantiegevoel vasthouden

Ontspannen op vakantie gaan is een hele kunst, net als je werk loslaten en je vakantiegevoel vasthouden. Maar hoe doe je dat? Relax, geen stress, wij helpen je. Dit zijn onze tips.

Vóór je vakantie

- Schrijf je problemen en zorgen van je af
Iedereen wil ontspannen op vakantie gaan, maar de stress van je werk kan je daarvan weerhouden. Om geen stress te krijgen is het slim om, een paar dagen voordat je vertrekt, even op te schrijven waar je allemaal mee zit. Je hersenen krijgen het gevoel dat ze het werk kunnen loslaten, omdat ze erop vertrouwen dat alle informatie opgeslagen is op papier. Daarnaast orden je je gedachten waardoor je inzichten krijgt.

- Laat de boel netjes achter
Ontspannen op vakantie gaan, kan door niet te vertrekken vanuit een chaos. Leeg je mailbox, lees je post, laat instructies achter voor collega’s zodat ze je niet lastig hoeven te vallen. Zet je out-of-office (al een dag eerder) aan en pas je voicemailboodschap aan. Bereid je ook bijtijds voor op je vakantie, zodat je geen stress krijgt van je vakantievoorbereidingen.

- Gun jezelf een proeftijd
Als je gestresst bent, is het slim om eerder vrij te nemen en jezelf een proeftijd te gunnen. Neem even de tijd om te wennen aan het werk loslaten, zo kom je tot rust.

Tijdens je vakantie

Om te kunnen genieten, mag je echt niet piekeren over werk of werken tijdens je vakantie. Wil je je werk loslaten, maar kruipen er toch zorgen omhoog? 

- Pak dan een notitieboekje en schrijf je zorgen direct weer van je af.
Lees een boek.
- Spreek tijden af waarop je bereikbaar bent
Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn en hebben je collega’s je af en toe toch nodig? Spreek dan niet alleen met je collega’s tijden af waarop je bereikbaar bent, maar ook met jezelf en je


reisgenoten. Zo is het voor iedereen duidelijk wanneer je even met werk bezig bent en wanneer niet. Daarmee voorkom je eventuele irritaties. 

- Leg je schermpjes weg.
Het voortdurend checken van berichten op verschillende devices is één van de grootste obstakels om echt te ontspannen. Besteed liever tijd aan de mensen waarmee je op vakantie bent.

Na je vakantie

Uit onderzoek blijkt dat het vakantiegevoel vasthouden voor 60% van de Nederlanders al na een dag onmogelijk is. Dat voorkom je door:

- Herinneringen opwekken
Zet bijvoorbeeld foto’s of voorwerpen neer die je herinneren aan de vakantie. Een andere manier is neurolinguïstisch programmeren of mediteren. Ook kun je (proberen) die lekkere vakantiegerechten thuis zelf klaar te maken. Of wat denk je van de muziek die je er vaak hoorde?

- Vermijd drukte
Plan na je vakantie alvast tijd in om de binnengekomen mails en ander werk te verwerken. Zo minimaliseer je de kans op onrust en krijg je geen stress. Laat je ook niet verleiden om bij terugkomst gelijk op allerlei verzoeken van collega’s en klanten in te gaan.

- Ga niet teveel verplichtingen aan
De magie van een vakantie is dat je niet zoveel verplichtingen hebt. Breng die magie ook thuis of op het werk. Moet je ieder half uur je e-mail controleren? Zet je telefoon af en toe eens uit. Geef je grenzen aan, wil je je vakantiegevoel vasthouden.

Klaar met lezen? Ga dan nu maar eens op je gemak nadenken over je vólgende reis, want ook daarmee kun je je werk loslaten. Prettige vakantie!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!