48 uur de boer op

Boer (de; m,v; meervoud: boeren)
1.iem. die een agrarisch bedrijf leidt; = agrariër

Een boer woont en werkt op de boerderij en leidt daar een agrarisch bedrijf. Dat is in Drenthe niet anders. In Drenthe maakt de boer daarnaast alleen ook nog eens de lekkerste ijsjes. Heeft zijn erf vol staan met speeltoestellen. Leent zijn trekker uit voor stoere ritjes door het landschap of biedt je de mogelijkheid in zijn weiland te kamperen. Op visite gaan bij de boer is één grote belevenis voor jong en oud. En aangezien we in Drenthe genoeg boeren en boerderijen hebben, kan je hier met gemak 48 uur 'de boer op'.

Vrijdag 

Op een rustige en fijne plek midden in de weilanden van Drenthe kan je bijzonder overnachten in ruime Ackerlodges. Geniet van het schitterende uitzicht over de weilanden met een eindeloze horizon. Aldus de tekst op de website van de Ackerlodges. Hoe tof is dat! Overnachten in een Ackerlodge is dé perfecte uitvalsbasis voor een weekend lang 'op de boer wonen', waarbij je de drukte en hectiek van de stad of het dagelijks leven achter je laat en je onderdompeld in de rust van de Drentse weilanden. 

Vrijdagmiddag is het zover. De spullen zijn gepakt en de kinderen van school gehaald. Op naar de Ackerlodges! Drenthe, het klinkt ver weg. Toch blijkt het altijd dichterbij te zijn dan je denkt. Voor je het weet, zijn jullie in Ruinerwold en kunnen jullie je intrek nemen in de lodge. 

De buitenlucht maakt hongerig. Waarschijnlijk willen de kinderen nog helemaal niet weg, maar voor een lekkere pannenkoek zijn ze vast wel te porren. Die pannenkoek wordt natuurlijk in stijl gegeten in een echte pannenkoekenboerderij. In dit geval bij pannenkoekenboerderij 't Achterhuus in brinkdorp Ruinen. In het zonnetje op het terras is het hier heerlijk vertoeven. Terwijl de kinderen zich vermaken in de boomhut, volgt dan toch totaal onverwachts een klein stressmomentje. Maar liefst 22 soorten speciaalbier staan er op de kaart! Welke moeten jullie kiezen? 

Zaterdag 

Wanneer jullie 's ochtends opstaan, zijn de buren waarschijnlijk al enige tijd wakker. Vrolijk en uitgelaten staan ze rondom de lodge om jullie te begroeten! Schrik niet, privacy genoeg hier in het weiland! Maar om de schapen en lammetjes kunnen (en willen jullie) echt niet heen. 

Het is tijd voor ontbijt. Onder andere aardbeien, Schoonvelder boerenkaas en echte boerenyoghurt. Een bezoekje aan 't Vershuus in Ruinen zorgt voor een goed gevulde ontbijttafel met (h)eerlijke streekproducten. Tip! Vergeet bij 't Vershuus niet een flesje wijn van Wijngoed Havelte mee te nemen. Lekker voor vanavond bij de borrel! 

Zo'n uitgebreid ontbijt is een goed moment om de dag door te nemen. Wat gaan jullie vandaag doen? Wandelen met alpaca's bij Alpaca Boerderij Zonneveld. Met boerin Elvira op Koeiensafari of op pad met een oldtimer tractor? 

De keuze is uiteindelijk gevallen op Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe. Lekker dichtbij en als die donkere wolken vanmiddag niet verdwijnen, is er hier ook binnen genoeg te doen. Het blijkt een goede keus. Dwalen door het maisdoolhof. Klimmen boven de koeien. Racen over de pumptrackbaan en dansen op de discomat. Het echte boerenijsje als afsluiting, maakt dit een middag om nooit te vergeten. 

Wat de boer niet kent..
Tip: Sluit de dag af bij Rickies Boer'n Bistro. Hier is de gastheer ook de kok en de boer ook de restaurateur! 

Zondag

Vandaag staat een feed & greet met Kees, Dirk en Kennie op het programma. Daarvoor reizen jullie aan het einde van de middag af naar de Alpaca Boerderij in Tiendeveen. Een leuke verrassing voor de kinderen. Maar voor het zover is, gaan jullie het boerenleven van vroeger ontdekken in Museumdorp Orvelte

De paardentram die al staat te wachten, brengt jullie langs boerenerven, prachtige monumentale panden en saksische boerderijen met rieten daken. Wat is hier veel te zien en te doen! Het terras bij dorpscafé Wamolts is een ideale plek voor het maken van een plan de campagne. Eerst het snoepwinkeltje en dan een rondleiding in het Ottenhoes, waar de familie Ottens in de 19e eeuw leefden en werkten. De klompenfabriek, Zoo Bizar, de smederij en de houtzagerij komen op het to do lijstje voor een volgend bezoek aan Orvelte en Drenthe. Kees, Dirk en Kennie hebben honger. Dus hup, naar Tiendeveen! 

Bij aankomst klinkt er gejuich vanaf de achterbank. De kinderen zijn door dolle heen! Ze mogen de alpaca's voeren. Er wordt volop geknuffeld en een heel hoop selfies gemaakt. En dan is het, met pijn in het hart, toch echt tijd afscheid te nemen. Van de alpaca's en van Drenthe! 

 

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

48 uur de boom in

48 uur de boom in
Blog

Hoog in de bomen ligt de wereld aan je voeten. Lijkt de hectiek van alle dag mijlenver weg en komt de avonturier in je tot leven. Dus hup, met z'n allen de boom in! 

5x kriebels in je buik

5x kriebels in je buik
Tips

Vijf tips waarbij je gegarandeerd kriebels in je buik krijgt. Sjees van een waterschans en laat jezelf lanceren, maak eeen wilde rit in de achtbaan of sta oog in oog met een ijsbeer! 

5x De leukste kinderroutes

5x De leukste kinderroutes Jongetje met puntmuts en knapzak op het kabouterpad
Tips

Ga op zoek naar kabouters. Slinger over heuvels. Struin door ongerepte natuur. Volg het spoor van de Sabeltandtijger of speel een magische tabletgame. In Drenthe vind je achter elke boom een nieuw avontuur.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!