De leukste gratis uitjes in Drenthe

In Drenthe is er voor ieder wat wils, ook voor elke portemonee. De leukste tips voor gratis uitjes hebben we op een rijtje gezet. Spullen pakken en gaan!

Bezoek een schaapskooi

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan schapen! Maak kennis met onze natuurlijke begrazers. In elk heidegebied zie je ze lopen. Een bezoek aan één van de vele schaapskooien is dan ook zeker een aanrader. Superleuk, met veel activiteiten voor de kinderen, maar we weten zeker dat ook jij van de lammetjes geniet. Wie niet!

Duurzaamheidscentrum Assen

Laagdrempelig, actief, speels, verrassend, uitdagend, leerzaam, gratis en vooral leuk: dát is een bezoek aan het Duurzaamheidscentrum Assen. Hier is er altijd wel wat te doen. Zo zijn er wisselende exposities en allerlei activiteiten. Je kunt het prachtig vormgegeven gebouw met diverse duurzame oplossingen bekijken. Daarnaast kun je één van de vele routes in het Asserbos lopen of spelenderwijs leren over de duurzame toepassingen in het gebouw met de wist-je-dat-route.

 

Monumentaal dorp Orvelte

Een wandeling door dit monumentale dorp geeft je het gevoel terug te gaan in de tijd. Zo krijg je een indruk van de manier waarop mensen in de negentiende eeuw in de Drentse dorpen woonden en werkten. Bekijk de prachtige boerderijen en monumentale panden. 

Zwemmen in een zwemplas

Zwemplassen in Drenthe zijn er bijna net zoveel als bossen en heide. Je kunt hier heerlijk zwemmen midden in de natuur. Bij sommige zwemplassen dien je entree te betalen, daarom hebben wij 10 gratis zwemplassen voor je op een rijtje gezet:

1. De Ieberenplas                     
2. De Kibbelkoele                           
3. Natuurbad de Zandpol               
4. Zuidlaardermeer                       
5. Tussenboerslanden         
6. Hoornse plas - Paterswoldsmeer  
7. 't Loomeer
8. Ter Horsterzand
9. Baggelhuizerplas
10. 't Nije Hemelriek
  

Melkwegpad Hooghalen

Het Melkwegpad is een mooie wandelroute waarin de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa centraal staan. Spelenderwijs leert jong en oud over de werking van de enorme schotels. Het melkwegpad loopt langs de grootste zandbak van Drenthe, een speelplaats zo groot als een voetbalveld.

Klimmen en klauteren in de natuur

De Drentse natuur is één grote speeltuin. De verschillende belevingspaden en speelbossen in Drenthe zorgen voor nog meer beleving. Hier kan je klimmen over boomstronken, slingeren aan een touw over het water of lopen over een keienpad. 

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld bevindt zich een permanente tentoonstelling met informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Daarnaast zijn er vaak wisselende exposities en leuke activiteiten, zodat een regelmatig bezoek zeker lonend is. Het bezoekerscentrum is een ideaal startpunt om het Dwingelderveld te gaan verkennen.
 

Bezoek het Griendtsveenpark

Met een groot hart voor de natuur is Griendtsveenpark opgezet met allerlei dieren. Zo zijn er schapen, kippen, herten, konijnen, pony’s, ganzen, pauwen, kalkoenen en nog vele andere dieren. Er is bewust gekozen voor een opzet waarbij contact tussen mens en dier centraal staat, met de dieren als uitgangspunt.

Picknicken in de natuur

De mooiste natuur en dus mooiste picknickplekjes vind je in Drenthe. Picknicken is het perfect uitje voor iedereen. Neem tijdens het fietsen of wandelen een goed gevulde picknickmand mee en stop onderweg om het ultieme zomergevoel te ervaren! 

Fietsen en wandelen

Fiets of wandel door de ongerepte natuur van Drenthe en er trekt allerlei moois aan je voorbij. Je komt door Nationale Parken, prachtige natuurgebieden, gezellige dorpjes en je ontdekt de mooiste historische plekjes. En met ruim 2100 kilometer fietspad en vele wandelpaden kun je in Drenthe alle kanten op.

Nog meer leuke uitjes

Er is nog zoveel meer te doen in Drenthe. Of je nu actief wilt genieten van de prachtige natuur, cultuur komt snuiven, er een gezellig dagje op uit wilt met je kinderen of één van de vele evenementen wilt bezoeken: in Drenthe is van alles te beleven. Klik hier voor nog meer leuke uitjes! Tot snel?

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!