MTB Emmen

1 uur 20 minuten (20.0 km)

 • Download
 • Deze route bestaat uit twee lussen: De Emmerdennenroute van 6 kilometer en de Valtherbosroute van 14 kilometer. Beide routes zijn aaneengesloten te rijden en geschikt voor de beginnende MTB'er.

  Parkeren

  Parkeren kan op parkeerplaats Emmerdennen, nabij hunnebed D45 aan de Boermarkeweg. 

  Bewegwijzering

  De route wordt bewegwijzerd aan de hand van witte bordjes met groene opdruk van het internationale MTB-teken (driehoek met twee rondjes).

   Verbindingsroutes

  Verbindingsroutes naar andere MTB-routes worden veelal met een zwarte opdruk aangegeven en soms met een twee kleuren opdruk. Klik hier voor alle informatie over MTB routes. 

  • MTB Emmen routebordje

  • Verbindings routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Boermarkeweg
  Emmen
  1

  Net buiten Emmen ligt op een heuvel het grote hunebed D45 in het bos. Het hunebed is 18 meter lang en bezit nog veel kransstenen, wat toch wel vrij bijzonder is. Het steengraf ligt boven op een flinke heuvel.

  Hunebed D45
  2

  Haantjeduin

  Haantjeduin
  3

  Het Appeltje

  Het Appeltje
  4

  Onderduikershol Valtherbos

  Onderduikershol Valtherbos
  5

  Hunebed D35 ligt vlakbij Hunebed D34 aan de noordrand van het Valtherbos. Dit hunebed is niet heel bijzonder, er ontbreken veel stenen en er is weinig structuur in te ontdekken. Desondanks is het wel heel bijzonder om naar de plaats te gaan.

  Hunebed D35
  6

  Dit is één van de twee plekken in Drenthe waar u nog drie hunebedden bij elkaar kunt vinden. De hunebedden D39 en D40 zijn vrij klein en liggen nog voor een deel in de heuvel die er oorspronkelijk overheen lag. Hunebed D38 is de grootste van de drie.

  Hunebed D38, D39 en D40
  7

  Valtherbos

  Valtherbos Zonnestralen schijnen tussen de bomen door in het dichtbegroeide Valtherbos.
  Eindpunt: Boermarkeweg
  Emmen

  Beschrijving

  Startpunt: Boermarkeweg
  Emmen
  • Als je start vanaf de parkeerplaats Emmerdennen, is het slim om eerst de korte lus van 6 kilometer te fietsen.
  • Het is een korte route die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die het terrein te bieden heeft. De route gaat over bochtige singletracks en je wordt diverse malen verrast door leuke korte technische klimmetjes en afdalinkjes. Het is een route die wel erg nat kan zijn. Dit maakte het rijden niet gemakkelijker, tenzij je niet bang bent voor een nat pak natuurlijk.
  • Het eindpunt van de route staat niet aangegeven dus let goed op waar je gestart bent. 
  • Als je de 14 kilometer langer route door het Valtherbos wilt fietsen, moet je eerst weer een stukje van de korte route fietsen. Na ongeveer een kilometer vanaf de start kom je op een wat breder bospad rechts (de korte route), maar als je goed oplet zie je ook een bordje rechtdoor. Vanaf hier zit op je op het verbindingsstuk naar de route in het Valtherbos.
  • Na een aantal kilometers steek je een verharde weg over. Hier zie je gelijk links een grasveldje. Direct na het grasveldje kun je rechtsaf de route vervolgen. De route door het Valtherbos kent een stuk minder uitdaging dan die door de Emmerdennen maar is wel langer. De route gaat meestal over lange, rechte, brede karrensporen en loopt in het eerste gedeelte vooral langs de rand van het bos. In het laatste deel zitten nog wat technische paadjes.
  •  Ook het eindpunt van deze route staat niet aangegeven dus je moet goed opletten dat je op het juiste moment de verbindingsroute weer oppikt.
  Eindpunt: Boermarkeweg
  Emmen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!