Rondje Urnenveld

(6.5 km)

 • Download
 • Dit is de kortere route van Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld. De route is 6,5 km en niet-bewegwijzerd. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Je wandelt om het urnenveld heen; een van de grootste van Noordwest-Europa en weer terug naar Doldersum. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start bij Bezoe…

  Dit is de kortere route van Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld. De route is 6,5 km en niet-bewegwijzerd. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Je wandelt om het urnenveld heen; een van de grootste van Noordwest-Europa en weer terug naar Doldersum. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum; het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken. Hier is ook parkeergelegenheid. Het is niet zo goed met het OV te bereiken. 

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd, download hem met de rode knop hierboven.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij andere horecagelegenheden in Doldersum.

  Dit ga je zien

  1

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
  2

  Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

  Doldersum
  3

  Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

  Huenderweg met het monument van dhr. Huender
  4

  In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.

  Grafheuvels de Generaal & Majoor
  5

  De naam van deze straat komt waarschijnlijk van de ooievaar. In het Drents is een ooievaar een störk of stork. In het verleden zaten er meerdere ooievaarsnesten in de bomen langs de weg.

  Storklaan
  6

  Aan de Solweg van Vledder naar Doldersum was er, vanaf ongeveer 1930, een woonwagenkamp. Het kamp was uiterst sober ingericht, er was nauwelijks bestrating, geen elektriciteit, geen verlichting en geen toiletvoorziening.

  Woonwagenkamp Doldersum
  7

  Waar de naam vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. De naam Solweg zou verklaard kunnen worden doordat het uitkomt op de sollen: ronde vennen met ondiep water. De Solweg was vroeger een klinker-weg, vol kuilen en gaten. Later is de weg geasfalteerd

  Solweg
  8

  Tussen de Vledderesch (bos richting Vledder) en de bossen van Boschoord ligt het Landgoed Vledderhof. Het is een van de mooiste voorbeelden van een ontginningslandgoed, zoals ze in Drenthe aan het eind van de 19de eeuw op allerlei plaatsen vorm kregen.

  Vledderhof
  9

  Deze weg tussen Madeweg en Huenderweg werd vroeger de Holleweg genoemd. In de raadsvergaderingen van 1975 en 1978 werd gevraagd de weg om te benoemen naar Neijjaorsweg. Op de straatnaam borden staat Neijoarsweg. Dus nog een andere schrijfwijze.

  Nijejoarsweg
  10

  In de jaren half 50 waren er veel meeuwen te vinden bij het addergat (ven verderop). Te vinden op het Bouwersveld en Koelingsveld. Op een gegeven moment zijn ze naar andere ven gegaan. Deze ven wordt daarom meeuwenkolonie genoemd.

  Meeuwenkolonie
  11

  Het Koelingsveld en Bouwersveld vormen een aaneengesloten natuurterrein. Hier ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa uit de late brons- en ijzertijd. Het terrein is in 1937 volledig afgegraven en zijn er meer dan 340 urnen gevonden.

  Urnenveld Koelingsveld/Bouwersveld
  12

  Deze weg loopt langs en door de “Maden”, “Maten” of weilanden. In 1965 wordt de weg aangelegd (als gevolg van de ruilverkaveling). Hierin bevindt zich het eerste Onderduikershol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Er hebben ooit 4 jongens gezeten.

  Madeweg, hol aan de madeweg
  13

  Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

  Brink Doldersum
  14

  Jachtopzienerswoning

  Jachtopzienerswoning
  15

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Beschrijving

  1

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

  Extra info

  Dit is de kortere route van Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld. Deze route gaat alleen om het Urnenveld heen als u snel een rondje wilt lopen en iets wil zien van de omgeving.

  U start bij het bezoekerscentrum, om vervolgens rechtsaf te slaan en met de bocht mee naar rechts, richting Vledder. 
  Aan jullie linkerhand komen jullie de grafheuvels tegen en aan jullie rechterhand passeren jullie het urnenveld. 

  Via de Madeweg gaan jullie naar de Nijjaorsweg om vervolgens via de Huenderweg naar de Brink te gaan. Uiteindelijk zijn jullie weer bij Grenzeloos. 

  In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden Er liggen twee grafheuvels (in de volksmond de Majoor en de Generaal genoemd) in Doldersum. Aangenomen wordt dat deze in de Bronstijd zijn gemaakt en dan spreken we over 1000-500 jaar voor Christus. In het koelingsveld tussen Vledder en Doldersum ligt ook een urnenveld. Nederzettingen die zo’n 500 jaar voor Christus leefden in o.a.. Doldersum cremeerden hun doden en begroeven die in een asbus op een urnenveld.

  In het Koelingsveld ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa met grafheuvels uit de late bronstijd en ijzertijd. Het grafveld is vanaf de late bronstijd, 1100 voor Christus, in gebruik genomen toen men voor het eerst overging op lijkverbranding. De crematieresten werden soms in een urn begraven. In het midden van het urnenveld werden de restanten van verschillende bouwwerken aangetroffen. Het veld is volledig opgegraven in 1937.

  15

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!