Wandelspoor Oost

(21.0 km)

 • Download
 • Deze prachtige wandeling start in het dorp Gieten. En neemt je mee door de geschiedenis. Je wandelt door het dorp naar het Zwanemeerbos. Over hobbelige klinkerweggetjes, en langs grote monumentale boerderijen, Hunebedden en nog veel meer. De route neemt je mee over de voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal. De spoorlijn heeft tussen 1905 en 1947 dienst gedaan voor het vervoer van reizigers, tot half 1967 is de spoorlijn nog in gebruik gebleven voor goederenvervoer, zoals Phillips Stadskanaal, Exportslachterij Udema in Gieten en voor het transport van mijnhout uit de Drentse bossen. 

  Parkeren

  Par…

  Deze prachtige wandeling start in het dorp Gieten. En neemt je mee door de geschiedenis. Je wandelt door het dorp naar het Zwanemeerbos. Over hobbelige klinkerweggetjes, en langs grote monumentale boerderijen, Hunebedden en nog veel meer. De route neemt je mee over de voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal. De spoorlijn heeft tussen 1905 en 1947 dienst gedaan voor het vervoer van reizigers, tot half 1967 is de spoorlijn nog in gebruik gebleven voor goederenvervoer, zoals Phillips Stadskanaal, Exportslachterij Udema in Gieten en voor het transport van mijnhout uit de Drentse bossen. 

  Parkeren

  Parkeren kan op transferium P+R Gieten. (9461 BG Gieten), dit is ook goed met het OV te bereiken.

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Gieten.

  • Wandelspoor routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Eexterweg
  9461 Gieten
  1

  Molen Hazewind, het actiefste monument van Gieten, is gelegen aan de Naweg aldaar. Hazewind draait elke zaterdag en is dan open voor publiek. Entree is gratis. Kom langs en kijk eens binnen! De molenaars vertellen graag over hun vak. Wilt u lekker ...

  Molen Hazewind
  2

  Op zondagmorgen bieden we een uur van bezinning in een prachtige, lichte kerk. Aan de hand van verhalen uit de Bijbel zoeken we naar betekenis voor het leven van vandaag. We doen dat in begrijpelijke taal, dichtbij de mensen van nu. In onze kerk ...

  Dorpskerk Gieten
  3

  De Dorpssmid

  De Dorpssmid
  4

  Dit bijzondere hunebed is uniek omdat het gedeeltelijk nog onder zijn zandheuvel verborgen ligt. Ook kunt u het hunebed betreden met een trapje vanuit de top van de heuvel, inmiddels gedeeltelijk onder het zand gelegen.

  Hunebed D13
  5

  Terrein met een grafheuvel te Eext

  Terrein met een grafheuvel
  6

  Boerderij met schaapskooi Anderen

  Boerderij met schaapskooi Anderen
  7

  Terrein met twee grafheuvels te Eext

  Terrein met twee grafheuvels
  Eindpunt: Eexterweg
  9461 Gieten

  Beschrijving

  Startpunt: Eexterweg
  9461 Gieten

  Langzaam daal je de Hondsrug af en komt in het stroomdal van de Drentsche Aa en kom je op het Eexterveld, waar je van bijzondere flora en de prachtige vennetjes, Schotse hooglanders en weidse uitzichten kan genieten. Onderweg wordt je getrakteerd op schitterende esdorpjes en verschillende landschappen. Uiteindelijk kom je in Anderen. Kort na Anderen kom je bij de route verkorting waar je via het tracé van de voormalige spoorlijn weer uitkomt in Gieten, of doorloopt naar Assen. Tussen Assen en Gieten is goed openbaar vervoer.

  Het grotere ‘Wandelspoor’ bestaat uit een westelijke- en oostelijke lus die gecombineerd kunnen worden tot één groter wandeling van maar liefst 45 Km. Met de routeverkorting bij Anderen ontstaan er twee etappe-lussen die afzonderlijk te wandelen zijn. 
  Zie de link hieronder voor wandelspoor West.
  https://www.drenthe.nl/fietsen-wandelen/routes/391611149/wandelspoor-west 

  Eindpunt: Eexterweg
  9461 Gieten

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!