Wandelspoor West

(24.0 km)

 • Download
 • De wandelroute ‘Wandelspoor’ neemt je mee over de voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal. De spoorlijn heeft tussen 1905 en 1947 dienst gedaan voor het vervoer van reizigers, later heeft de spoorlijn nog in dienst gedaan voor het vervoeren van goederen. Verder wandel je door het Tumulibos, waar je prehistorische grafheuvels tegenkomt.

  Parkeren

  Parkeren kan op station Assen P+R Stationsplein. (Stationsplein 2, 9401 LA Assen).

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je w…

  De wandelroute ‘Wandelspoor’ neemt je mee over de voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal. De spoorlijn heeft tussen 1905 en 1947 dienst gedaan voor het vervoer van reizigers, later heeft de spoorlijn nog in dienst gedaan voor het vervoeren van goederen. Verder wandel je door het Tumulibos, waar je prehistorische grafheuvels tegenkomt.

  Parkeren

  Parkeren kan op station Assen P+R Stationsplein. (Stationsplein 2, 9401 LA Assen).

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Assen en Rolde.

  • Wandelspoor routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Stationsplein
  9404 RT Assen
  1

  Station Assen is het enige station in Assen. Het station werd op 1870 geopend. Het originele gebouw werd gebouwd in 1868.

  Station Assen
  2

  Deurzerdiep

  Deurzerdiep
  3

  Tumulibos

  Tumulibos
  4

  Ballooërkuil

  Balloeërkuil
  5

  De ‘hunebeddentweeling’ van Rolde hoort tot de bekendste Drentse hunebedden. Reeds in het jaar 1547 werd erover geschreven. Kanunnik Antonius Schoonhovius meende in de stapels stenen bij het dorp ‘Roelden’ het werk van demonen te zien.

  Reuzenstenen op de es - Knapzakroute
  6

  Deze hunebedden zijn meer dan 5000 jaar oud. Dichtbij en op loopasftand is het gratis parkeren. Er zijn meedere hunebedden te vinden in de omgeving.

  Hunebedden Rolde
  7

  Achter de fraaie middeleeuwse kerk in Rolde zijn de twee, hoogstwaarschijnlijk, bekendste hunebedden te vinden van Drenthe. Het gaat om hunebed D17 en D18.

  Hunebed D17 en D18
  8

  De Boerhoornblazer

  De Boerhoornblazer
  9

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  Voormalig gemeentehuis Rolde
  10

  Oud-Amelte is een historische locatie in de stad Assen, Nederland. Het verwijst naar een voormalig dorp dat teruggaat tot de middeleeuwen. Ooit een zelfstandige nederzetting, is Oud-Amelte nu een archeologische...

  Oud Amelte
  Eindpunt: Stationsplein
  9404 RT Assen

  Beschrijving

  Startpunt: Stationsplein
  9404 RT Assen

  Extra info

  • De wandeling start in Assen. Tijdens de wandeling kom je door het stroomdal van het Deurzerdiep in de Drentsche Aa kom je door het Tumulibos, waar je langs prehistorische grafheuvels wandelt.
  • Verder wandel je door Rolde met de gotische Jacobus kerk uit de 14e eeuw. Rolde is een van de etappeplaatsen van het Pieterpad. Aan de rand van het dorp liggen twee hunebedden (D17 en D18) op slechts 200 meter afstand van elkaar.
  • Uiteindelijk kom je vlak voor Anderen bij de route verkorting ‘Retour Assen’ of je kiest er voor om door te wandelen naar Gieten. Tussen Gieten en Assen is goed openbaar vervoer.
  • Ook kom je tijdens de wandeling langs het voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal. Deze spoorlijn heeft tussen 1905 en 1947 dienst gedaan voor het vervoer van reizigers, tot half 1967 is de spoorlijn nog in gebruik gebleven voor goederenvervoer, zoals Phillips Stadskanaal, Exportslachterij Udema in Gieten en voor het transport van mijnhout uit de Drentse bossen. 

  Het grotere ‘Wandelspoor’ bestaat uit een westelijke- en oostelijke lus die gecombineerd kunnen worden tot één groter wandeling van maar liefst 45 Km. Met de routeverkorting bij Anderen ontstaan er twee etappe-lussen die afzonderlijk te wandelen zijn. 
  Zie de link hieronder voor wandelspoor Oost.
  https://www.drenthe.nl/fietsen-wandelen/routes/1776746416/wandelspoor-oost 

  Eindpunt: Stationsplein
  9404 RT Assen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!