Roldertorenroute

(49,0 km)

 • Download
 • Deze fietstocht van 49 kilometer lang, leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd. De Roldertorenroute gaat dwars door het gebied de ‘Drentsche Aa’. Hunebedden kunnen tijdens deze route niet ontbreken.

  Parkeren
  De route start in Rolde. In het centrum van Rolde zijn diverse parkeerplaatsen. Een handig adres voor de navigatie is Hoofdstraat 22, 9451 BB Rolde.

  Bewegwijzering
  Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken. De route is te verkorten bij de volgende fietsknooppunten: 65, 55, 61, 86, 83, 84, 53.

  Dit ga je zien

  1

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  Voormalig gemeentehuis Rolde
  2

  De Boerhoornblazer

  De Boerhoornblazer
  3

  In Rolde staat een bijzondere grondzeiler op een molenberg in het centrum aan de Brink, de 'Molen van Rolde'. Molen van Rolde draait elke zaterdag en is dan open voor publiek. Entree is gratis. Kom langs en kijk eens binnen! De molenaars vertellen ..

  Molen Van Rolde
  4

  Een boerderijcomplex bestaande uit een dwarshuis met negentiende-eeuws voorkomen en een schuur waarvan het uiterlijk van het woongedeelte rond 1915 stamt.

  Boerderijencomplex Rolde 1915
  5

  Achter de fraaie middeleeuwse kerk in Rolde zijn de twee, hoogstwaarschijnlijk, bekendste hunebedden te vinden van Drenthe. Het gaat om hunebed D17 en D18.

  Hunebed D17 en D18
  73
  71
  6

  De voorm. zuivelfabriek (Nijend 6) is een eenlaags dwars pand dat in 1898 werd gebouwd als handkracht-zuivelfabriek. Rond 1915 aangebouwd is het schuurgedeelte met opvallend, fronton-achtig overstek. In 1950 volgde de aanbouw van een tweede schuurdee...

  Boerderij met 'zuivelfabriek Anderen
  65
  7

  Boswachterij Gieten-Borger

  Boswachterij Gieten-Borger
  55
  8

  Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger ligt zwemvijver ’t Nije Hemelriek. Het zandstrand en de speelweide biedt veilig speel- en spartelplezier voor kinderen. Neem je eigen eten en drinken mee voor de picknickplek, of kom langs in het restaurant.

  Recreatieplas 't Nije Hemelriek
  61
  02
  9

  Het Witte Kerkje is stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de 13e eeuw. De kerk is een dochterkerk van Borger.

  Het witte kerkje van Gasselte
  10

  Deze twee hunebedden liggen netjes in een rustig park in Drouwen omgeven door gras. Als u met uw rug naar de weg staat is hunebed D19 het rechter hunebed. Beide hunebedden zijn vrij compleet, even groot en liggen dicht bij elkaar.

  Hunebed D19 en D20
  42
  11

  Dit hunebed is een van de pronkstukken van Drenthe. Het is het allergrootste hunebed van Nederland met een lengte van 22,5 meter.

  Hunebed D27
  12

  Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten.

  Hunebedcentrum Borger
  13

  Ooit hebben in Drenthe mammoeten rondgelopen. Opgegraven botten vormen daarvoor de nog tastbare overblijfselen. In Borger is door de gemeente Borger-Odoorn een speciaal fiets-/wandelpad ontworpen die de naam Mammoetpad heeft gekregen.

  Mammoetpad
  14

  De schaapskooi in Borger is mogelijk oorspronkelijk in de 18e eeuw gebouwd.

  Schaapskooi Borger
  15

  Hervormde Willibrordkerk

  Hervormde Willibrordkerk
  94
  86
  16

  In bomen klauteren, hutten bouwen, met takken sjouwen. Het kan allemaal in het Lorkenspeelbos in de boswachterij Gieten-Borger. Leef je uit en ontdek spelenderwijs de geheimen van de natuur.

  Speelbos Lorken
  83
  80
  17

  In deze vakantiewoning in het centrum van het pittoreske Grolloo kunt u ongestoord genieten van een heerlijke vakantie of een weekendje eruit met zijn tweetjes of het hele gezin tot ca 5 personen. In het hart van Drenthe, tussen de bossen en de velde...

  Het Voorhuis
  96
  95
  37
  79
  53
  18

  Grote, in aanleg mogelijk nog 18e eeuwse, voormalige boerderij met zij- en achterbaander onder aan voor- en achterzijde afgewolfd rieten schilddak met toef en uilebord; drie schoorstenen; windveren; staafankers. Het woongedeelte uitgerust met opgekla...

  Voorm. boerderij met zij- en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak
  09
  23
  19

  Deurzerdiep

  Deurzerdiep
  20

  Kampsheide

  Kampsheide
  21

  Tumulibos

  Tumulibos
  69
  22

  Logies bij de Boerderij De boerderij heeft kamers voor Logies en Bed & Breakfast. Op het erf van de boerderij staat ook het huis Kamps waar u kunt overnachten. Het huis wordt ook als vakantiehuis verhuurd. Prachtig gelegen!

  Boerderij Kamps
  23

  Ballooërkuil

  Balloeërkuil
  70
  24

  Voormalig station Rolde

  Voormalig station Rolde
  25

  Vanwaar je ook komt, de Rolder toren zie je van verre. In vroegere tijden was het een baken voor reizigers die te voet of te paard naar Rolde kwamen. Als je uit het noorden kwam en over het Ballooërveld naderde, dan kon je vrijwel recht op de kerk af...

  Jacobuskerk Rolde
  26

  Dwarshuisboerderij gelegen naast de monumentale kerk aan de cultuurhistorisch waardevolle Kerkbrink van Rolde. Op enkele kleine aanpassingen na verkeert de boerderij nog in authentieke staat. De boerderij is gebouwd in 1900.

  Dwarshuisboerderij Rolde
  27

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  Beschrijving

  1

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  De Roldertoren fietsroute voert letterlijk langs grote hoogtes. Zo leidt deze route langs het bekende Boomkroonpad waarbij je tot 22 meter boven de grond kunt genieten van een prachtige omgeving. De route loopt grotendeels door de bossen bij de mooie plaatsjes Grolloo, Drouwen en Borger.

  • Hunebedden, kerk, molen, weide, akkers, essen, brinken, boerderijen en nog enkel minder voorspelbare elementen: Rolde heeft het allemaal. Rolde heeft tevens een mooi horeca-aanbod. Een prima startlocatie voor de fietsroute ‘Roldertoren’. Wanneer je in de geschiedenis van Rolde duikt stuit je op 1232. Samen met Balloo speelde Rolde in de Middeleeuwen een belangrijke rol in Drenthe. Rolde was de ‘hoofdstad’ van Drenthe en tot 1688 behoorde het tot één van de drie vergaderplaatsen van de Etstoel, het hoogste rechtscollege van Drenthe dat jaarlijks bijeenkwam. De huidige kerk met imposante toren is gebouwd in de 15e eeuw. Naast de kerk liggen waarschijnlijk de twee bekendste hunebedden van Drenthe. Leuk weetje: bijna een eeuw geleden in 1925 liep het TT circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Westdorp naar Schoonloo en van daaruit via Grolloo terug naar Rolde. 
  • Op de es van het karakteristieke dorp Rolde kom je hunebed D17 en D18 tegen. Hunebed D18 is één van de grootste exemplaren.
  • Start de route met een kop koffie en iets lekkers in Rolde en vertrek daarna richting Anderen.
  • Anderen is bij on-Nederlands rustig met haar grote, gave boerderijen in een groene setting. In Anderen staat ‘De Eenheid’, een oude zuivelfabriek welke sinds 1908 niet meer wordt gebruikt. In veel dorpen stonden vroeger melkfabrieken. Door de verharde wegen en het gemotoriseerde vervoer kwam een einde aan de productie in tientallen melkfabriekjes in Drenthe. Dit kon veel beter centraal gebeuren, bijvoorbeeld bij de Domo in Beilen.
  • Het gebied tussen Rolde en Grolloo is een mooi ‘boerenland’. Er zijn akkers met aardappelen en bieten. Velden met graan en zonnebloemen. Kwekerijen met tuinplanten en bessen en prachtige boomgaarden. En natuurlijk ontbreken weilanden met koeien en schapen niet. Daartussen liggen fraaie heidevelden, stille bossen en natte beekdallen in Boswachterij Gieten-Borger.
  • De route gaat verder richting Gasselte, dit dorp is ontstaan omstreeks 1309. De witgeverfde hervormde kerk in het dorp dateert uit de veertiende eeuw.
  • De prachtige natuur tussen Drouwen en Borger biedt een grote variatie aan landschapen: zand, heide, akkers, weiden, een kanaal met bruggen en stuwen, bossen, vlak en golvend land en een stevige partij hunebedden. Het Drouwenerzand is een restant woeste grond tussen ontginningsgebieden.
  • Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad dat je vindt nabij het dorp Drouwen. Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen. Ook vind je bij het buitencentrum het Speelbos Lorken.
  • Ten westen van Bronneger zijn vlakbij elkaar vijf hunebedden te vinden, sommige gaaf, van andere slechts enkele stenen. Er zijn aanwijzingen dat dat hunebedden, behalve graven, ook dienden als territoriale markeringen. Met de bouw van een hunebed zei een stam tegen de rest van de wereld: ‘hier wonen wij, deze landbouwgronden zijn van ons. Dus afblijven.
  • Aan de rand van Borger ligt het ‘Hunebedcentrum’ dat gebouwd is naast het grootste hunebed van Nederland, met een lengte van wel 25 meter. Het Hunebedcentrum in Borger biedt een mooie permanente en informatieve expositie over de Nederlandse hunebedden en de ‘trechterbekercultuur’.
  • Via het Drouwenerveld fiets je naar Grolloo. De blueszanger Harry Muskee woonde jarenlang in een boerderijtje in Grolloo, dat zijn band Cuby & the Blizzards als oefenruimte gebruikte. Deze boerderij is sinds juni 2011 een museum en daarmee ingericht als museum voor Cuby & the Blizzards. De naam Grollo (met enkele "o") werd onder andere gebruikt in de titel van een album (lp) van Cuby & the Blizzards: Groeten uit Grollo. In het centrum van het dorp vindt men een borstbeeld van Muskee. Vlakbij Grolloo vind je ook één van de eerste klimparken van Nederland. Door middel van verschillende parcoursen met hindernissen en kabelbanen manoeuvreer je door bos en boven de waterplas de Kleine Moeren.
  • Het kleine esdorp Amen wordt al in 944. De naam heeft geen christelijke achtergrond, maar verwijst waarschijnlijk naar een nederzetting aan het niet meer bestaande riviertje de Aam.
  • Via Ekehaar, Nijlande en het Deurzerdiep fiets je weer terug richting Rolde.
  • Onderweg kom je nog het Tumulibosch met ruim 35 brandheuvels uit de IJzertijd. Het laatste hoogtepunt op deze fietsroute is de Balloerkuil. In deze mystieke kuil zou in een ver verleden de rechtspraak hebben plaatsgevonden. Archeologisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet de oorspronkelijke kuil was.
  • Je fietst weer terug naar de startlocatie in Rolde
  27

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  Voormalig gemeentehuis Rolde
  • 73
  • 71
  • 65
  • 55
  • 61
  • 02
  • 42
  • 94
  • 86
  • 83
  • 80
  • 96
  • 95
  • 37
  • 79
  • 53
  • 09
  • 23
  • 69
  • 70

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee