Over het Turf van Vrouwenveld

(13.0 km)

 • Download
 • Deze 13 km lange wandelroute brengt u over het Doldersummerveld, het Vrouwenveld en het Landgoed Boschoord naar de Drentse dorpen Zorgvlied en Doldersum.

  Zo’n 200 jaar geleden werkten hier de vrouwen in het hoogveen van Vr…

  Deze 13 km lange wandelroute brengt u over het Doldersummerveld, het Vrouwenveld en het Landgoed Boschoord naar de Drentse dorpen Zorgvlied en Doldersum.

  Zo’n 200 jaar geleden werkten hier de vrouwen in het hoogveen van Vrouwenveld om turf, dat hier gestoken werd, te keren om te drogen. Een prachtige route door de bossen, over de heide, langs plateauduinen en vennen. Tijdens uw wandeltocht komt u karresporen tegen. Deze sporen liepen van Olderberkoop in Friesland naar Diever. Dit was destijds een belangrijke verbinding in de Noord-Zuid infrastructuur. Op verschillende plaatsen hebben Tjaskers gestaan. Dit waren verplaatsbare molens die nodig waren om het te vervenen gebied te ontwateren. De cirkelvormige geulen zijn nog altijd zichtbaar in het bos. Naast Camping Zonnekamp ligt nog een mooi restant. 

  De wandelkaart 'Ontdek de Koloniën van Weldadigheid' is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum Grenzeloos in Doldersum. Op deze kaart vind je ook de route 'Over het Turf van Vrouwenveld'.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Restaurant en B&B Grenzeloos
  Boijlerstraat 12
  Doldersum
  1

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
  2

  Hotel restaurant Villa Nova is een sfeervol familiebedrijf op een prachtige locatie aan de rand van nationaal park het Drents Friese Wold. . Bijzonder is het naastgelegen paardenhotel.

  Hotel Restaurant Villa Nova
  3

  Natuurlijk alle tijd, dat is wat u vindt op Park Drentheland. Het park ligt aan de rand van het Drents-Friese Wold waar de natuur het ritme bepaald.

  Meer informatie

  Park Drentheland
  4

  Camping Zonnekamp is een rustige camping, gelegen op de grens tussen Drenthe en Friesland. Aan de rand van het Drents Friese Wold. De camping is onderverdeeld in jaar-,seizoen en toeristische kampeerplaatsen. Ook hebben we enkele chalets voor de verhuur.

  Klik hier voor meer informatie

  Camping Zonnekamp
  5

  B&B Hoeve Morgenster ligt op een schitterende locatie nabij het Drents Friese Wold en de bossen van

  Hoeve Morgenster
  Eindpunt: Restaurant en B&B Grenzeloos
  Boijlerstraat 12
  Doldersum

  Beschrijving

  Startpunt: Restaurant en B&B Grenzeloos
  Boijlerstraat 12
  Doldersum

  U kunt starten waar u wilt. Volg de blauwe routebordjes met de tekst ‘Over het Turf van Vrouwenveld’ en geniet van al het moois dat u onderweg ontdekt.

  Eindpunt: Restaurant en B&B Grenzeloos
  Boijlerstraat 12
  Doldersum

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!