Doldersum - Zorgvlied - Boschoord

(16.8 km)

 • Download
 • Deze route Doldersum - Zorgvlied - Boschoord is een niet-bewegwijzerde route van 16,8 km door en rondom Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en tevens het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Onderweg kom je ook langs uitkijktoren Doldersummerveld. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start bij Bezoekersce…

  Deze route Doldersum - Zorgvlied - Boschoord is een niet-bewegwijzerde route van 16,8 km door en rondom Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en tevens het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Onderweg kom je ook langs uitkijktoren Doldersummerveld. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum; het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken. Hier is ook parkeergelegenheid. Het is niet zo goed met het OV te bereiken. 

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd, download hem met de rode knop hierboven.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij andere horecagelegenheden in Doldersum.

  Dit ga je zien

  1

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
  2

  Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

  Doldersum
  3

  Jachtopzienerswoning

  Jachtopzienerswoning
  4

  Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden.

  Landgoed Boschoord
  5

  Tot 1844 was Meester Jan Hessels van Wolda verantwoordelijk voor het onderwijs in de Koloniën van Weldadigheid. Daarna kwamen in 1866 de scholen onder de verantwoording van het rijk.

  Schooltje Boschoord
  6

  Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij

  Boschoord
  7

  In de bossen van Boschoord ligt de vrouwenlaan. Hier draagt ook het voormalige heideveld de bijzondere naam Vrouwenveld. Uiteraard leidt er een Vrouwenlaan vanuit Boschoord naar het Vrouwenveld.

  Vrouwenveld
  8

  In 1859 werden de gronden en de school verkocht aan J.F.de Ruyter de Wildt, een ver familielid van de beroemde admiraal. De Ruyter de Wildt bouwde onder meer de villa ‘Castera Vetera’, die voltooid werd in 1862.

  Ruyter de Wildtlaan
  9

  Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In ergere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.

  Zorgvlied
  10

  In afgelopen decennium zijn op de heidevelden in Drenthe patronen van oude routes tussen verschillende steden ontdekt. Vanaf de vroege middeleeuwen tot in de 18e eeuw volgend een karren, koetsen en rijtuigen deze routes.

  Sporen in het veld
  11

  Het Drentse Doldersummerveld is door De Vlinderstichting uitgeroepen tot vlinderreservaat. In het gebied komen zeldzame vlinders voor en de beheerder, Stichting Het Drentse landschap.

  Vlinderreservaat
  12

  De naam Jodenkerkhof komt voor bij een klein ongeveer 1,25 m hoger gelegen perceel aan de weg van Doldersum naar Boijl. In 1833 heeft de archeoloog C.J.C. Reuvens naar deze plek gezocht en hij noemde het toen “Smousenkerkhof.”

  Jodenkerkhof
  13

  Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

  Brink Doldersum
  14

  Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

  Huenderweg met het monument van dhr. Huender
  15

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Beschrijving

  1

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

  Extra info

  Als u van de natuur houdt is dit een perfecte wandelroute. De route gaat door het nationaal park Drents-Friese Wold. Ondertussen kom je ook langs de uitkijktoren Doldersummerveld. Hier heeft je een prachtig uitzicht over het veld.

  Het Drents Friese Wold is namelijk een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van ons land. Je dwaalt hier van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. En je ziet hier nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. In het kletsnatte moerasgebied Aekingerbroek sta je aan de oorsprong van de Vledder Aa, die weer vrijuit mag stromen. En in het stuivende Aekingerzand is het makkelijk voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit hebben gezien. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.

  Jullie gaan linksaf bij het bezoekerscentrum.
  Het landgoed Boschoord gebied wandelen jullie nu in. 
  Aan je linkerhand komen jullie het jodenkerkhof tegen. Er is niks meer van te zien, maar daar heeft wel iets plaatsgevonden.
  Via het vrouwenveld gaan jullie naar Ruyter de Wildtlaan naar het dorp Zorgvlied. En uiteraard komen jullie langs het bankje van the incredible dr. Poll.  Via het Doldersummerveld, langs het karrespoor, op naar de uitkijktorenDe uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende beenbreek. In het najaar zie je vooral de struikheide, waardoor de vlakte veelal paars kleurt. 

  En ja hoor Doldersum is al weer in beeld, met bijna 17 km in de benen, is het leuk om nog even stil te staan bij het jachtopzienershuisje. Rond de Brink en via de naald van dhr. Huender op naar jullie startpunt. 

  15

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!