Rondje Urnenveld


  • Download
(6,5 km)

Dit is de kortere route van Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld. Deze route gaat alleen om het Urnenveld heen als u snel een rondje wilt lopen en iets wil zien van de omgeving.

U start bij het bezoekerscentrum, om vervolgens rechtsaf te slaan en met de bocht mee naar rechts, richting Vledder. 
Aan jullie linkerhand komen jullie de grafheuvels tegen en aan jullie rechterhand passeren jullie het urnenveld. 

Via de Madeweg gaan jullie naar de Nijjaorsweg om vervolgens via de Huenderweg naar de Brink te gaan. Uiteindelijk zijn jullie weer bij Grenzeloos. …

Dit is de kortere route van Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld. Deze route gaat alleen om het Urnenveld heen als u snel een rondje wilt lopen en iets wil zien van de omgeving.

U start bij het bezoekerscentrum, om vervolgens rechtsaf te slaan en met de bocht mee naar rechts, richting Vledder. 
Aan jullie linkerhand komen jullie de grafheuvels tegen en aan jullie rechterhand passeren jullie het urnenveld. 

Via de Madeweg gaan jullie naar de Nijjaorsweg om vervolgens via de Huenderweg naar de Brink te gaan. Uiteindelijk zijn jullie weer bij Grenzeloos. 

In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden Er liggen twee grafheuvels (in de volksmond de Majoor en de Generaal genoemd) in Doldersum. Aangenomen wordt dat deze in de Bronstijd zijn gemaakt en dan spreken we over 1000-500 jaar voor Christus. In het koelingsveld tussen Vledder en Doldersum ligt ook een urnenveld. Nederzettingen die zo’n 500 jaar voor Christus leefden in o.a.. Doldersum cremeerden hun doden en begroeven die in een asbus op een urnenveld.

In het Koelingsveld ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa met grafheuvels uit de late bronstijd en ijzertijd. Het grafveld is vanaf de late bronstijd, 1100 voor Christus, in gebruik genomen toen men voor het eerst overging op lijkverbranding. De crematieresten werden soms in een urn begraven. In het midden van het urnenveld werden de restanten van verschillende bouwwerken aangetroffen. Het veld is volledig opgegraven in 1937.

Dit ga je zien

1
Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat u aan uw wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. U kunt gratis parkeren op het parkeerterrein, recht van het gebouw.

2
Doldersum

Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

3
Huenderweg met het monument van dhr. Huender

Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

4
Grafheuvels de Generaal & Majoor

In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.

5
Storklaan

De naam van deze straat komt waarschijnlijk van de ooievaar. In het Drents is een ooievaar een störk of stork. In het verleden zaten er meerdere ooievaarsnesten in de bomen langs de weg.

6
Woonwagenkamp Doldersum

Aan de Solweg van Vledder naar Doldersum was er, vanaf ongeveer 1930, een woonwagenkamp. Het kamp was uiterst sober ingericht, er was nauwelijks bestrating, geen elektriciteit, geen verlichting en geen toiletvoorziening.

7
Solweg

Waar de naam vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. De naam Solweg zou verklaard kunnen worden doordat het uitkomt op de sollen: ronde vennen met ondiep water. De Solweg was vroeger een klinker-weg, vol kuilen en gaten. Later is de weg geasfalteerd

8
Vledderhof

Tussen de Vledderesch (bos richting Vledder) en de bossen van Boschoord ligt het Landgoed Vledderhof. Het is een van de mooiste voorbeelden van een ontginningslandgoed, zoals ze in Drenthe aan het eind van de 19de eeuw op allerlei plaatsen vorm kregen.

9
Nijejoarsweg

Deze weg tussen Madeweg en Huenderweg werd vroeger de Holleweg genoemd. In de raadsvergaderingen van 1975 en 1978 werd gevraagd de weg om te benoemen naar Neijjaorsweg. Op de straatnaam borden staat Neijoarsweg. Dus nog een andere schrijfwijze.

10
Meeuwenkolonie

In de jaren half 50 waren er veel meeuwen te vinden bij het addergat (ven verderop). Te vinden op het Bouwersveld en Koelingsveld. Op een gegeven moment zijn ze naar andere ven gegaan. Deze ven wordt daarom meeuwenkolonie genoemd.

11
Urnenveld Koelingsveld/Bouwersveld

Het Koelingsveld en Bouwersveld vormen een aaneengesloten natuurterrein. Hier ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa uit de late brons- en ijzertijd. Het terrein is in 1937 volledig afgegraven en zijn er meer dan 340 urnen gevonden.

12
Madeweg, hol aan de madeweg

Deze weg loopt langs en door de “Maden”, “Maten” of weilanden. In 1965 wordt de weg aangelegd (als gevolg van de ruilverkaveling). Hierin bevindt zich het eerste Onderduikershol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Er hebben ooit 4 jongens gezeten.

13
Brink Doldersum

Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld. De brink van Doldersum werd gerekend tot een van de mooiste.

14
Boijlerstraat met het huis van de Jachtopziener

De eigenaar van een groot deel van de grond rondom Vledder, baron T.E.J van der Feltz, liet dit huisje bouwen voor de toenmalige jachtopziener Kramer uit Nijensleek. De woning werd gebouwd in een gebied dat met name gebruikt werd voor de jacht.

15
Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

We hopen dat u heerlijk heeft kunnen genieten van de omgeving, nog even een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos. U bent welkom. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!