De tien van Tynaarlo: Hunze en Veen


  • Download
2 uur (10,7 km)

Het gebied ten oosten van de Oostermoersevaart (of Hunze) is een veenkoloniaal gebied en slu…

Het gebied ten oosten van de Oostermoersevaart (of Hunze) is een veenkoloniaal gebied en sluit meer aan bij het Groninger landschap, terwijl de rest van de gemeente vooral een Drents karakter heeft. In de 13e eeuw werd in dit gebied turf afgegraven door de monniken van het klooster van Aduard. In de 16e en 17e eeuw werd de turfwinning grootschalig aangepakt door de Stad Groningen, destijds eigenaar van het gebied. Het dorp Everswoude verplaatste zich met de turfwinning mee. Het dorp Zuidlaarderveen heeft hieraan zijn ontstaan te danken. De ligging van het dorp De Groeven aan de Hunze en het Zuidlaardermeer maakt dat water en recreatie een belangrijke plaats innemen. Het begin van de route voert door de wijk ‘De Zuidoevers’ en langs het gelijknamige natuurgebied. Een unieke locatie die een maximum aan woongenot belooft te geven. Het laatste deel van de wandeling voert je langs de rivier De Hunze. Deze laaglandrivier, later gekanaliseerd, was in de vorige eeuwen de waterweg die Drenthe met de Stad Groningen en de Waddenzee verbond.

Startpunt
Chinees Restaurant De Kersenbloesem 
Hunzeweg 26
9473 TE De Groeve 

Er is parkeergelegenheid bij het startpunt.

Deze route is vooral goed begaanbaar in de winter, in het vroege voorjaar en nadat er is gemaaid. Tussendoor kan er hoog onkruid staan.

Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan. 

Deze route kent geen bewegwijzering

Dit ga je zien

Startpunt: Hunzeweg 26
9473 TE De Groeve
1
Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (bij Hoogezand) en er is veel te doen: zonnebaden, zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Speeltoestellen, horeca, toiletten en douches zijn aanwezig. Goede parkeergelegenheid.

2
De Groeve

De Groeve is een plaats in de gemeente Tynaarlo. Het dorp heeft 475 inwoners.

3
Tusschenwater

Tusschenwater is een speciaal gebied in het Hunzendal. Dit gebied is een uniek deel van de Hunze, omdat het winnen van drinkwater uit grondwater altijd door kan gaan. Zelfs in extreme situaties waarbij het gebied ingezet dient te worden voor waterberging.

4
Het hooge holtje de Groeve

Een hoogholtje is een hoge vaste voetbrug. Zo hoog, dat schepen er onderdoor kunnen varen. Aan beide kanten bevindt zich een steile trap.

5
Hunzedal

Het stroomdal van de Hunze, gelegen aan de voet van de Hondsrug, aan de oostgrens van Drenthe, is in het verre verleden gevormd door het krachtenspel van wind, water en ijs.

Eindpunt: Hunzeweg 26
9473 TE De Groeve

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!