De tien van Tynaarlo: Hunze en Veen

2 uur (10.7 km)

 • Download
 • De route De tien van Tynaarlo: Hunze en Veen is een niet-bewegwijzerde wandelroute van bijna 11 km. De naam van de route verklapt wat je tegenkomt. Je start in De Groeve, een klein dorp in Tynaarlo en steekt de Hunze over. Het gebied ten oosten hiervan is een veenkoloniaal gebied en sluit meer aan bij het Groninger landschap, terwijl de rest van de gemeente vooral een Drents karakter heeft. Je wandelt door prachtig natuurgebied en langs de Hunze. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De rou…

  De route De tien van Tynaarlo: Hunze en Veen is een niet-bewegwijzerde wandelroute van bijna 11 km. De naam van de route verklapt wat je tegenkomt. Je start in De Groeve, een klein dorp in Tynaarlo en steekt de Hunze over. Het gebied ten oosten hiervan is een veenkoloniaal gebied en sluit meer aan bij het Groninger landschap, terwijl de rest van de gemeente vooral een Drents karakter heeft. Je wandelt door prachtig natuurgebied en langs de Hunze. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Hunzeweg 26 in De Groeve, dit is een restaurant. Hier kun je ook parkeren. Het is niet zo goed met het OV bereikbaar.

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download'.  

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan het beste na afloop in Zuidlaren.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hunzeweg 26
  9473 TE De Groeve
  1

  Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (bij Hoogezand) en er is veel te doen: zonnebaden, zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Speeltoestellen, horeca, toiletten en douches zijn aanwezig. Goede parkeergelegenheid.

  Zuidlaardermeer
  2

  De Groeve is een plaats in de gemeente Tynaarlo. Het dorp heeft 475 inwoners.

  De Groeve
  3

  Tusschenwater is een speciaal gebied in het Hunzendal. Dit gebied is een uniek deel van de Hunze, omdat het winnen van drinkwater uit grondwater altijd door kan gaan. Zelfs in extreme situaties waarbij het gebied ingezet dient te worden voor waterberging.

  Tusschenwater
  4

  Naast de molen Boezemvriend ligt een hoge brug over het havenkanaal. Dit hoge bruggetje is een typisch Gronings Hoogholtje

  Het hooge holtje de Groeve
  5

  Het stroomdal van de Hunze, gelegen aan de voet van de Hondsrug, aan de oostgrens van Drenthe, is in het verre verleden gevormd door het krachtenspel van wind, water en ijs.

  Hunzedal
  Eindpunt: Hunzeweg 26
  9473 TE De Groeve

  Beschrijving

  Startpunt: Hunzeweg 26
  9473 TE De Groeve

  Extra info

  Het gebied ten oosten van de Oostermoersevaart (of Hunze) is een veenkoloniaal gebied en sluit meer aan bij het Groninger landschap, terwijl de rest van de gemeente vooral een Drents karakter heeft. In de 13e eeuw werd in dit gebied turf afgegraven door de monniken van het klooster van Aduard. In de 16e en 17e eeuw werd de turfwinning grootschalig aangepakt door de Stad Groningen, destijds eigenaar van het gebied. Het dorp Everswoude verplaatste zich met de turfwinning mee. Het dorp Zuidlaarderveen heeft hieraan zijn ontstaan te danken. De ligging van het dorp De Groeven aan de Hunze en het Zuidlaardermeer maakt dat water en recreatie een belangrijke plaats innemen. Het begin van de route voert door de wijk ‘De Zuidoevers’ en langs het gelijknamige natuurgebied. Een unieke locatie die een maximum aan woongenot belooft te geven. Het laatste deel van de wandeling voert je langs de rivier De Hunze. Deze laaglandrivier, later gekanaliseerd, was in de vorige eeuwen de waterweg die Drenthe met de Stad Groningen en de Waddenzee verbond.

  Eindpunt: Hunzeweg 26
  9473 TE De Groeve

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!