Drents-Friese Wold

(59,0 km)

  • Download
  • Deze routekomt langs prachtige natuurgebieden genaamd het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Nationaal Park Dwingelderveld. Perfecte route voor de natuurliefhebbers dus. 

    Parkeren
    Parkeren kan bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum. Binnen in het bezoekerscentrum vind je nog meer informatie over de nabije omgeving.

    Bewegwijzering
    Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Doldersum, Zorgvlied en Diever.

    Dit ga je zien

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat u aan uw wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. U kunt gratis parkeren op het parkeerterrein, recht van het gebouw.

    Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    2

    De eigenaar van een groot deel van de grond rondom Vledder, baron T.E.J van der Feltz, liet dit huisje bouwen voor de toenmalige jachtopziener Kramer uit Nijensleek. De woning werd gebouwd in een gebied dat met name gebruikt werd voor de jacht.

    Boijlerstraat met het huis van de Jachtopziener
    3

    Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende...

    Uitkijktoren Doldersummerveld
    4

    Het zal je meteen opvallen dat het Doldersummerveld geen vlak terrein is, maar dat zandruggen en laagtes elkaar afwisselen. Door flink wat naaldbos te verwijderen op de hogere gedeelten ontstond een heideveld met bijzondere overgangen ertussen.

    Hoog en Laag
    5

    De weg waar je langs loopt, heet de Elsloseweg. Het is de oudste route van Doldersum naar Elsloo. Verderop heet hij de Reeweg. De naam wijst erop dat de weg ooit gebruikt moet zijn om overledenen naar het kerkhof in Elsloo te dragen (ree = lijk).

    Elsloseweg
    6

    In 1859 werden de gronden en de school verkocht aan J.F.de Ruyter de Wildt, een ver familielid van de beroemde admiraal. De Ruyter de Wildt bouwde onder meer de villa ‘Castera Vetera’, die voltooid werd in 1862.

    Ruyter de Wildtlaan
    7

    Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In ergere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.

    Zorgvlied
    8

    De Sint-Andreaskerk in Zorgvlied in de Nederlandse provincie Drenthe is een katholieke kerk gebouwd in 1924. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W. Bijl in een traditionalistische stijl.

    Sint-Andreaskerk
    9

    De op Woater’n geboren Jan Haarm Pol, meer bekend van de tillevisie als ‘the incredible dr. Pol’ (‘de ongelooflijke dr. Pol’), heeft bij Obadja an de Dorpsstroate op Zorgvlied, an de aandere kaante van de bos, een eigen zitbankje aangeboden gekregen.

    Bankje van Dr. Pol
    10

    GROOT VAKANTIEHUIS DRENTHE TOT 24 PERSONEN IN NATIONAAL PARK HET DRENTS FRIESE WOLD De Oude Meester’ – met 9 slaapkamers en 4 badkamers – biedt onderdak aan een uniek vakantiehuis en biedt gezelschappen tot 24 gasten een ruim en comfortabel onderkomen.

    De Oude Meester
    11

    Sfeervolle vakantiewoning in authentieke boerderij uit 1862 in het Drents-Friese Wold. Direct aan de wandel-fiets- en ruiterpaden. Honden en paarden ook welkom. Geniet van de comfort van de woning in een natuurlijke omgeving.

    Hoeve Heide en Wold
    12

    De uitkijktoren in het Aekingerzand ligt centraal in het gebied 'De Kale duinen', dat onderdeel is van het Drents-Friese wold. Vanuit de toren heeft u een prachtig uitzicht op een groot deel van het prachtige stuifzandgebied.

    Uitkijktoren Aekingerzand
    13

    Wessel Bezemer - beeldhouwer in brons, steen en hout.

    Galerie en beeldentuin - Wessel Bezemer
    14

    Landhuisje Leda is een vrijstaande vakantiewoning aan de rand van het nationaal park Dwingelderveld in Drenthe.

    Landhuisje Leda
    15

    ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy is het Nederlands instituut voor radioastronomie, een organisatie die zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling op astronomisch gebied.

    ASTRON
    16

    De Dwingeloo Radiotelescoop - geopend in 1956 en sinds 2009 rijksmonument - is een van de oudste en beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije zone bij de ASTRON/JIVE gebouwen midden in het Dwingelderveld.

    CAMRAS - Dwingeloo Radiotelescoop
    17

    De Schaapskudde Ruinen is een van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe). Het Dwingelderveld is een prachtig nat heidegebied van bijna 4000 hectare groot.

    Schaapskooi Ruinen
    18

    De havezate en omringende landen zijn na enige toewijzingen thans in onverdeeld eigendom van vier dochters van wijlen mevrouw I.E.C. Willinge-Westra van Holthe. Het huis en de tuinen zijn in 2004 in het geheel aangewezen tot Rijksmonument.

    Havezate Oldengaerde
    19

    Dorpshuis Hart van Diever is de ontmoetingsplek voor inwoners en bezoekers van Diever.

    Dorpshuis Hart van Diever Horeca, sport, groepsactiviteiten en (feest) zaal verhuur
    20

    Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

    Huenderweg met het monument van dhr. Huender
    21

    We hopen dat u heerlijk heeft kunnen genieten van de omgeving, nog even een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos. U bent welkom. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Beschrijving

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat u aan uw wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. U kunt gratis parkeren op het parkeerterrein, recht van het gebouw.

    Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

    Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Natte laagtes slenken genoemd  en hoge zandruggen wisselen elkaar af in het uitgestrekte Dwingelderveld. Je vindt er heide, bos, jeneverbesbosjes, stuifzand en ruim veertig vennen. Een deel van die vennen is ontstaan in de ijstijd, andere zijn het resultaat van veenafgravingen. 

    • De route Drents-Friese Wold start bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. Je kan je auto op de parkeerplaats zetten en vanaf hier de route starten. Binnen in het bezoekerscentrum kun je nog meer informatie over de nabije omgeving, meer fiets-en wandelroutes vinden en kan je eventuele vragen stellen.
    • Het start punt ligt in het dorp Doldersum. Doldersum is een esdorp in de gemeente Westerveld, in de provincie Drenthe. Het dorp telt circa 120 inwoners. Doldersum is gelegen ten noordwesten van Dwingeloo en ten noordoosten van Vledder. Doldersum grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Vledder Aa, de beek bij Doldersum en het Doldersummerveld, een heideterrein in beheer bij de stichting Het Drentse Landschap, maken deel uit van dat park. De bovenloop van de Vledder Aa is in de jaren 2002 en 2003 opnieuw ingericht. De in het begin van de jaren zestig gekanaliseerde beek heeft zijn oude loop weer teruggekregen. De rijke bovengrond is afgeplagd. Nu moet de natuur in het terrein tussen Doldersum en Wateren zich weer ontwikkelen.
    • Daarna kom je aan in Boschoord. Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum.
      Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Boschoord was de laatste van de 7 door de Maatschappij van Weldadigheid gestichte werkkoloniën. Deze maatschappij werd op initiatief van Johannes van de bosch, onder bescherming van Willem I en medewerking van prins Frederik, in 1818 opgericht met het doel paupers, bedelaars, landlopers, vondelingen en wezen op te voeden tot 'zedelijkheid en eerlijk zelfbestaan', door hen onder te brengen op landbouwkolonies op te ontginnen gronden (de andere kolonies waren Frederiksoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wilhelminaoord en Willemsoord.
      De landbouwkolonie in 'Kolonie nr. 7', zoals het plaatsje oorspronkelijk heette, kwam niet goed van de grond als gevolg van de beperkte mogelikjheden op de ontvruchtbare grond. Uiteindelijk is dit gebied met bos ingeplant en kreeg de nederzetting de naam Boschoord.
    • In Boschoord staat Hoeve Boschoord, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, die om diverse redenen zijn vastgelopen in de maatschappij. Hoeve Boschoord is waarschijnlijk ontstaan uit een ontginningsschuur voor het Doldersummerveld. In 1896 is het voor het eerst benoemd als 'Boerderij Kolonie VII'. Het gebouw werd onder het bewind van de Maatschappij van Weldadigheid in gebruik genomen als verpleeginrichting voor 'jeugdige en asociale debielen'. Hoeve boschoord is inmiddels uitgegroeid tot een uniek en vooraanstaand behandelcentrum.
    • Ook komen we door Zorgvlied. Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In engere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.
    • De plaats ontleent haar naam aan het verdwenen pand Huize Zorgvlied. Zorgvlied ligt in het werkgebied van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht in 1818. Ook in dat jaar werd hier het Landbouwkundig Instituut van deze organisatie gebouwd. Hier werden ambtenaren opgeleid voor leidinggevende functies binnen de Maatschappij om de armen uit de steden in de koloniën om te vormen tot kleine boeren. in 1859 werd de school opgeheven en verkocht aan De Ruyter de Wildt, een nazaat van Michiel Adriaanszoon de Ruyter. Het pand kwam later in gebruik als gasthuis. Na een grondige verbouwing in 1978 bestaat het thans uit vier bejaardenwoningen, naast de huidige katholieke kerk.
      Tegenwoordig is Zorgvlied vooral een recreatiedorp, met enkele campings in de omgeving.
    • De fietsroute komt langs het Canadameer. Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren, in een boomrijke omgeving. De plas is vrij diep, in het midden ongeveer 4 meter. Er is geen drijflijn aanwezig, maar kinderen kunnen dichtbij de rand prima in het water spelen. Het heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand, maar er zijn geen toiletten en douches aanwezig.
    • Het gebied rondom het zwemstrand is vooral in gebruik als natuur- en recreatiegebied. Op ongeveer 150 meter afstand liggen twee campings. Tussen 1 mei en 1 oktober zijn honden niet toegestaan bij de speelvijver.
    • Als laatste dorp kom je door Diever. Aan de rand van het Drents-Friese Wold ligt Diever. Dit esdorp staat bekend als het dorp van Shakespeare. Diever ligt in het westen van Drenthe, ten noordwesten van Dwingeloo. In 2019 woonden er in Diever en de directe omgeving ongeveer 2.650 mensen. Het dorp is gesticht in de vroege middeleeuwen. Het gebied wordt echter al veel langer bewoond; dat zie je aan Hunebed D52. Dat werd al meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk.
    • Ook voor natuurliefhebbers is Diever een trekpleister. Het Drents-Friese Wold is niet voor niets een Nationaal Park: met zijn 6.000 hectare is dit na de Veluwe het grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland. Hier kun je lekker ontspannen, eindeloos fietsen, wandelen, mountainbiken of paardrijden. Diever is een goed startpunt voor het verkennen van het Drents-Friese Wold.
    • Daarna kom je weer terug bij Grenzeloos en kan je nog kijkje nemen in het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum voor nog meer informatie.
    21

    We hopen dat u heerlijk heeft kunnen genieten van de omgeving, nog even een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos. U bent welkom. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

    Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

    Ik doe mee