Zuider Kluft

(24.5 km)

  • Download
  • Wandelroute Zuider Kluft is een bewegwijzerde route van 24,5 km van Beilen, door Terhorsterzand en boswachterij Dwingeloo en terug. In het Terhorsterzand is een verkorting van de route opgenomen. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start vanaf station Beilen. Hier is ook parkeergelegenheid (Stationslaan, 9411 PS Beilen). Wil je met het openbaar vervoer komen? Plan hier je OV-reis

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk. 

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat …

    Wandelroute Zuider Kluft is een bewegwijzerde route van 24,5 km van Beilen, door Terhorsterzand en boswachterij Dwingeloo en terug. In het Terhorsterzand is een verkorting van de route opgenomen. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start vanaf station Beilen. Hier is ook parkeergelegenheid (Stationslaan, 9411 PS Beilen). Wil je met het openbaar vervoer komen? Plan hier je OV-reis

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk. 

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Beilen en onderweg in Spier.

    • Zuider Kluft routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Stationslaan 9
    9411 PS Beilen
    1

    Het Terhorsterzand is circa 181 ha groot en ligt ten zuiden van Beilen. Het is een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is "vastgelegd", doordat er in 1900 dennen zijn aangeplant. Het Terhorsterzand bestaat uit een aantal gedeelten.

    Terhorsterzand
    2

    Recreatieplas Ter Horsterzand ligt in een bosrijk gebied tussen Beilen en Spier en heeft een zandstrand van ongeveer 20m breed. Het water is ondiep (max. 1m) en daarom zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Er zijn geen toiletten en horeca.

    Recreatieplas Ter Horsterzand
    3

    Makkumerplas | de grootste plas op het Terhorsterzand.

    Makkumerplas
    4

    Smalbroek

    Smalbroek
    5

    De boswachterij Dwingeloo is een onderdeel van het 3692 hectare grote Nationaal Park Dwingelderveld. De kern van het Nationaal Park is natte heidegebied tussen Dwingeloo en Ruinen; het grootste van...

    Boswachterij Dwingeloo
    6

    In het Nationaal Park zijn op verschillende plaatsen voorzieningen te vinden waar bezoekers van het gebied worden geïnformeerd. Zo ook in het informatiecentrum in Spier.

    Informatiecentrum Spier
    7

    In het begin van de 13e eeuw wordt het esdorp Spier voor het eerst genoemd. Tot 1688 maakte Spier, samen met de dorpen Drijber en Wijster deel uit van de Zuider Kluft van het kerspel Beile. Na 1688...

    Spier
    8

    De Beilerstroom heeft zijn oorsprong op het Drents Plateau tussen Orvelte en Westerbork en stroomt door Beilen

    Beilerstroom
    9

    De Stefanuskerk is één van de zes Dingspilkerken in Drenthe, de oudste kerkelijke stichtingen in de provincie.

    Stefanuskerk Beilen
    Eindpunt: Stationslaan 9
    9411 PS Beilen

    Beschrijving

    Startpunt: Stationslaan 9
    9411 PS Beilen

    Extra info

    • Voor het eerst wordt Beilen genoemd in 1139. Het Hof van Beilen behoorde in 1331 aan de heer van Borculo. In de Middeleeuwen groeide Beilen uit tot de hoofdplaats van het Beiler Dingspel, één van de zes dingspelen, die dienden als een soort ‘arrondissementen’ waar binnen recht werd gesproken. In deze tijd werd ook de huidige gotische kerk (Stefanuskerk) gebouwd voor de bisschop van Utrecht. Dankzij de aanleg van de spoorlijn Groningen-Zwolle in 1870 groeide Beilen sterk. In het begin van de 20e eeuw werd de psychiatrische inrichting ‘Beileroord’ gesticht en wat later de Drentse Ondermelk Organisatie (DOMO). Na de Tweede Wereldoorlog groeide de DOMO uit tot één van de grootste coöperatieve zuivelorganisaties in Nederland.
    • Je start de wandeling bij het NS-station. Het eerste stuk loop je door Beilen richting het Terhorsterzand. Het Terhorsterzand maakte vroeger deel uit van het uitgestrekte heide en stuifzandgebied ten oosten van Dwingeloo. Door de aanleg van de A28 werd het hiervan afgesneden. Op een kleine oppervlakte tref je een gevarieerd droog en nat gebied aan: bos, heide, zandverstuivingen, vennen en veen. Even verderop loop je langs de Makkumerplas.
    • Je passeert de snelweg A28 en wandelt boswachterij Dwingeloo binnen. Deze boswachterij is een onderdeel van het 3692 hectare grote Nationaal Park Dwingelderveld. De kern van het Nationaal Park is nat heidegebied tussen Dwingeloo en Ruinen; het grootste van Europa. Het gebied wordt omsloten door bossen, beekdalen en esgronden. De heidevelden en bossen vormen elk ongeveer 45% van de totale oppervlakte; de restanten zijn landbouwgronden.
    • De belangrijkste voorwaarde voor de natte heide is het landbouwsysteem van voor 1900 geweest en de aanwezigheid van keileem in de bodem. Deze keileem is afgezet in de voorlaatste ijstijd, 120000-150000 jaar geleden. Door beheer, plaggen en begrazen blijft de heide instant. In dieper gelegen plekken zijn vennen en plassen ontstaan. Een aantal hiervan is de zogenaamde pingoruïnes, die zijn ontstaan in de laatste ijstijd door het smelten van een ijslens in de grond. Hierdoor ontstond er een kom met een walletje er omheen.
    • De voedselarme heide- en veengebieden zijn rijk aan allerlei bedreigde planten onder andere beenbreek, gevlekte orchis en klokjesgentiaan en dieren als veenbesparelmoervlinder, gentiaanblauwtje, adder, roodborsttapuit en geoorde fuut. Bijzonder zijn de jeneverbesstruwelen in het Lheebroekerzand met zijn vele paddenstoelen. De schaapskuddes in het Dwingelderveld zorgen ervoor dat het gras niet de overhand dreigt te krijgen.
    • Na informatiecentrum Spier passeer je opnieuw snelweg A28 en wandel je Spier binnen. In het begin van de 13e eeuw wordt er al gesproken over het esdorp Spier. Samen met de dorpen Drijber en Wijster vormde Spier tot 1688 de Zuider Kluft van het kerspel Beilen. Na 1688 viel de Zuider Kluft in drie marken uiteen. De eerste boerderijen kwamen rond 1750.
    • Je wandelt verder richting Beilen en komt langs het buurtschap Makkum dat voor het eerst in de 14e eeuw wordt genoemd. De opvallende korenmolen is hier geplaatst in 1906, maar stond hiervoor als poldermolen in De Groeve, een plaats net buiten Zuidlaren aan de rand van het Zuidlaardermeer.
    • Je wandelt door het buurtschap Lieving en passeert de Beilerstroom. Dit is een gekanaliseerd Nederlands riviertje dat ontspringt op het Drents Plateau Plateau tussen Orvelte en Westerbork en dat in Meppel uitmondt in het Meppelerdiep. Bij Westerbork heet het riviertje de Westerborker stroom en vervolgens krijgt het voor Beilen de naam Beilerstroom. In de buurt van Dwingeloo wordt de naam de Dwingelerstroom gebruikt. Het riviertje buigt ten zuiden van Dieverbrug naar het zuiden en heeft dan als naam de Oude Vaart of de Oude Smildervaart.
    • De wandeling ‘Zuider Kluft’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
    Eindpunt: Stationslaan 9
    9411 PS Beilen

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!