Randje Drenthe Route 9 Roden

(56.0 km)

 • Download
 • Randje Drenthe Route 9 Roden start en eindigt bij de Brink in Roden. De route heeft een lengte van 56 km en gaat via Steenbergen, Norg, Zeijen, Tynaarlo, Vries, Donderen, De Punt, Eelde en Peize terug naar Roden.

  Parkeren
  Parkeren kan op parkeerplaats Albertsbaan aan de Albertsbaan, 9301 AD Roden.

  Bewegwijzering
  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in onder andere Roden, Steenbergen, Norg, Vries of Yde.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Brink
  9301 Roden
  1

  In speelgoedmuseum Kinderwereld is veel te zien voor kinderen en volwassenen. Van antiek speelgoed als poppen, treinen, auto’s, LEGO tot aan oude speelautomaten. Naast het bekijken van speelgoed zijn er ook veel mogelijkheden om echt te spelen. Zo i..

  Speelgoedmuseum Kinderwereld
  2

  Havezate Mensinge in Roden is een uniek museum. Het is de meest authentiek ingerichte havezate in Nederland. Dit komt door de ouderdom van het gebouw, de rijke en unieke inventaris die bewaard is gebleven en de historische gebeurtenissen op de havezate.

  Museum Havezate Mensinge
  3

  Steenbergen is een dorp in de gemeente Noordenveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het ligt ongeveer 4 km ten zuidzuidwesten van Roden. De naam van het dorp is afgeleid van het vlak bij het dorp gelegen hunebed.

  Steenbergen
  4

  Hunebed D1 is het noordelijkste hunebed van Drenthe gelegen in het plaatsje Steenbergen. Steenbergen was vroeger een gebruikelijke Drentse benaming voor een hunebed en de plaatsnaam Steenbergen zal dan ook afgeleid zijn van het hunebed dat daar ligt.

  Hunebed D1
  5

  Een ontginningsboerderij van het krimpentype, genaamd 'Ceres Hoeve'. De boerderij is volgens een gevelsteen gebouwd in 1937. De boerderij heeft een kenmerkende erfaanleg compleet met oprijlaan en voorerf, uitgevoerd als diepe siertuin met fors centra...

  Krimpenboerderij Een
  6

  De duinen van Norg

  De duinen van Norg
  7

  Noordenveld

  Noordenveld
  8

  -

  Norg Centrum weekmarkt
  9

  De Sint-Margaretakerk is een deels romaanse, deels romanogotische kerk in de Drentse plaats Norg. De kerk werd gebouwd halverwege de 13e eeuw en werd gewijd aan de heilige Margaretha van Antiochië.

  Margarethakerk norg
  10

  Tegenover het natuurgebied de Zeijer Strubben ligt 100 meter rechts van de weg Zeijen-Peest het kleine hunebed D5 (Drenthe 5). Het hunebed is vanaf de weg niet te zien want het ligt in een kuil waarin vrijwel alleen de vier dekstenen goed zichtbaar zijn.

  Hunebed D5
  11

  Van oorsprong een eikenhakhoutbos voor het dorp Zeijen. Het is nu jaren met rust gelaten waardoor je er een grillig opgaand eikenbos treft met metershoge hulstbomen.

  Zeijerstrubben
  12

  Een hallenhuisboerderij met stookhok, gebouwd in een ambachtelijk-tradtionele bouwstijl. De boerderij is omstreeks 1785 gebouwd.

  Hallenhuisboerderij Zeijen
  13

  Het dorp Vries ligt te midden van schitterende natuurgebieden in de kop van Noord-Drenthe. In het hart van het dorp staat aan de Brink de 11de-eeuwse Dorpskerk, samen met die van Anloo de oudste kerk van de provincie. Op deze plaats staan volgens de ...

  Dorpskerk Vries
  14

  Vries is een fraai esdorp in het noorden van de provincie Drenthe tussen de steden Assen en Groningen.  De dorpskerk van Vries is ongetwijfeld het meest markante historische gebouw,  met daarbij...

  Tourist Info Vries/Tynaarlo
  15

  Donderen is een drop in de gemeente Tynaarlo.

  Donderen
  16

  Een hallenhuisboerderij, die haar oorsprong vind in de zeventiende eeuw. De boerderij is lange tijd in het bezit geweest van de familie Hardenberg, een lokaal belangrijke grondbezitter.

  Hallenhuisboerderij Yde
  17

  Yde is een dorp in de gemeente Tynaarlo. Het dorp heeft 850 inwoners ligt rond een brink. Het dorp vormt een geheel met De Punt.

  Yde
  18

  Groningen Airport Eelde of simpelweg vliegveld Eelde, is een luchthaven voor burgerluchtvaart vlakbij Eelde in de gemeente Tynaarlo. Het vliegveld ligt zo'n 10 km ten zuiden van de stad Groningen.

  Groningen Airport Eelde
  19

  Het Paterswoldsemeer is wel de geluksverbinding tussen Drenthe en Groningen. Als je in Eelde-Paterswolde woont, heb je alles! Je hebt de stad Groningen om de hoek, prachtige bossen, heide en het Paterswoldsemeer.

  Paterswoldse Meer
  20

  Landgoed De Braak met Doolhof

  Landgoed De Braak met Doolhof
  21

  -

  Peize Weekmarkt
  22

  Voormalig gemeentehuis

  Voormalig gemeentehuis
  Eindpunt: Brink
  9301 Roden

  Beschrijving

  Startpunt: Brink
  9301 Roden

  Extra Info

  • Brinkdorpen
   Tijdens deze route kom je door maar liefst 5 brinkdorpen: Roden, Norg, Zeijen, Tynaarlo en Vries.
   Brinkdorpen zijn gebouwd in de middeleeuwen, vaak op een zandrug om droog te blijven. Elk dorp had 1 of meerdere pleinen, de brink. Dit was de centrale plek van het dorp en eromheen werden huizen en boerderijen gebouwd. 
  • Op de brink gebeurde van alles: vaak vond je er een ‘dobbe’; een diepe kuil vol water. Dit water werd gebruikt als drinkwater voor het vee, maar ook om kleren mee te wassen of om mee te blussen. ’s Ochtends werd het vee op de brink verzameld om daarna te grazen buiten het dorp, ’s avonds kwam het vee weer terug en haalden de boeren hun eigen dieren daar weer op.
  • Direct naast het dorp lag een groot stuk land; 'de es’. Elke boer had op deze es zijn eigen akkertje waarop hij rogge, gerst, haver of aardappelen verbouwde. Rondom de es stonden houtwallen. Die zorgden ervoor dat de herten, wilde zwijnen en konijnen de gewassen niet konden vertrappen of opeten. Achter de houtwallen vond je het bos. Hier hakten de boeren het hout dat ze gebruikten als brandstof of waarmee ze hun huizen of gereedschappen repareerden. In de brinkdorpen zijn vaak nog resten uit het verleden te vinden: oude boerderijen, zandpaden, de brink, de es en soms een dobbe. 
  • Onderdeel van 'Randje Drenthe - 255 km
   Deze route is onderdeel van de route ‘Randje Drenthe 255 km’, die langs de grens van de provincie Drenthe loopt. Binnen deze lange route is het ook mogelijk te kiezen uit 10 kleinere routes, variërend van 55 tot 67 km. Of voor 2 routes van 135 en 170 km.
  • Start: De Brink in Roden Vanaf de Brink ri. Norg (Brink) - Na 2 km ri. Roderesch 

  • Roderesch
   RDV ri. Steenbergen (Hoofdweg) 

  • Steenbergen 
   Splitsing RAH ri. Een 

  • Een 
   Rot LA ri. Norg (Eenerstraat) 

  • Norg 
   Einde weg RA ri. Assen (Westeind) - 2e weg LA ri. Vries (Brink) - 3e weg RA ri. Peest (Peesterstraat) 

  • Peest 
   RDV ri. Zeijen (Hoofdweg / Peesterweg) 

  • Zeijen 
   Splitsing LA ri. Ubbena (Ubbenaseweg / Zeijerstroeten) - KR RD ri. Taarloo (Oudemolenseweg) - Na tunnel 1e weg RA (Taarlooseweg) - Brug Noord Willemskanaal - Na brug 1e weg LA ri. Zeegse (Buitenstrengen) - KR RD (Eisenbroeken) 

  • Tynaarlo
   Einde weg LA (Schoolstraat) - Einde weg LA (Dorpsstraat) - RDV ri Vries - 3x ROT RD (Vriezerweg) - Na brug (Tynaarloseweg) 

  • Vries 
   Einde weg RA ( Nieuwe Rijksweg) - 1e weg LA (Oude Rijksweg) - Splitsing RA (Schultestraat) - RDV (Molenstraat / Eswal / Noordenveldweg) 

  • Donderen 
   RDV (Vriezerweg) - Einde weg RA (Norgerweg) - ROT RD ri. Yde (Norgerweg) 

  • Yde 
   RDV ri. De Punt 

  • De Punt 
   Einde weg LA ( Groninger Straatweg) - ROT LA ri Eelde 

  • Eelde 
  • Paterswolde 
   Na ROT Meerweg LA ri. Peize (Boterdijk) - RDV ri. Peize ( Verlengde Boterdijk / Noorddijk) 

  • Peize 
   1e weg RA (Brusselseweg) - 1e weg LA (Boerakkerweg / De Woert) - Einde weg RA (Hoofdstraat) - Einde weg LA ri. Roden (Roderweg) - Bij VKL oversteken en LA ri. Roden - Bij VKL LA ri. Roden (Oosteinde) 

  • Roden 
   ROT LA ri. Norg 

  • Finish: De Brink in Roden 

  Legenda routebeschrijving:

  KR = kruispunt
  LA = linksaf
  LAH = links aanhouden
  ri. = richting
  TKR = T-kruising
  RA = rechtsaf
  RAH = rechts aanhouden
  li. = links
  ROT = rotonde
  RD = rechtdoor
  RDV = rechtdoor vervolgen
  re. = rechts
  VKL = verkeerslicht

  Eindpunt: Brink
  9301 Roden

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!