Doldersum - Noordwolde

(18.1 km)

 • Download
 • Deze route Doldersum - Noordwolde is een niet-bewegwijzerde route van 18,1 km door en om Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door Oosterstreek, Boijl & Boschoord naar Noordwolde en weer terug. Boschoord heeft een bijzondere geschiedenis uit de Koloniën van Weldadigheid. Je loopt o.a. langs het oude schooltje van Boschoord, het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde en molen Windlust Noordwolde. De route is niet overal verhard. 

  o.a. langs de Brink en…

  Deze route Doldersum - Noordwolde is een niet-bewegwijzerde route van 18,1 km door en om Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door Oosterstreek, Boijl & Boschoord naar Noordwolde en weer terug. Boschoord heeft een bijzondere geschiedenis uit de Koloniën van Weldadigheid. Je loopt o.a. langs het oude schooltje van Boschoord, het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde en molen Windlust Noordwolde. De route is niet overal verhard. 

  o.a. langs de Brink en een 'hol'; een verstopplek waar 4 jongens zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen hebben. In totaal waren er 4 van dit soort ondergrondse schuilplaatsen in de buurt van Doldersum. Over het randje van het Drents-Friese Wold loop je terug naar het startpunt. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum; het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken. Hier is ook parkeergelegenheid. Het is niet zo goed met het OV te bereiken. 

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd, download hem met de rode knop hierboven.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij andere horecagelegenheden in Doldersum.

  Dit ga je zien

  1

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
  2

  Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

  Doldersum
  3

  Jachtopzienerswoning

  Jachtopzienerswoning
  4

  Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden.

  Landgoed Boschoord
  5

  Tot 1844 was Meester Jan Hessels van Wolda verantwoordelijk voor het onderwijs in de Koloniën van Weldadigheid. Daarna kwamen in 1866 de scholen onder de verantwoording van het rijk.

  Schooltje Boschoord
  6

  Op 30 juni 1942 stort hier aan de Dwarsvaartweg een Canadese Halifax-bommenwerper in een enorme vuurzee neer. De acht inzittenden komen daarbij om het leven. Hun laatste rustplaats vinden ze op de begraafplaats in Noordwolde. Ze gaven hun leven.

  Monument aan de Dwarsvaartweg
  7

  Noordwolde is een gastvrij dorp dat bekend staat als het rotandorp. Even buiten Noordwolde komen Friesland, Drenthe en Overijssel samen in het drieprovinciënpunt. Een deel van het buitengebied van Noordwolde behoorde tot de Koloniën van Weldadigheid.

  Noordwolde
  8

  Nationaal Vlechtmuseum

  Nationaal Vlechtmuseum
  9

  Noordwolde bezit een bijzonder mooie en sterk getailleerde molen. Door deze taille steekt de kap wat ver uit. Deze moet immers genoeg ruimte bevatten voor bovenwiel en vang. De ontwerper van deze molen was Anne Piers Fabriek. Hij is voltooid in 1859.

  Windlust Noordwolde
  10

  Oosterstreek is een dorp in de gemeente Weststellingwerf. Het ligt ten noordoosten van Noordwolde aan de weg naar Boijl en op steenworp afstand van Drenthe. Het dorp begon als buurtschap, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandig dorp.

  Oosterstreek
  11

  Boijl is een streekdorp van vermoedelijk laatmiddeleeuwse oorsprong. Het dorp ligt aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het gebied wordt ten noorden ervan begrensd door het riviertje de Linde.

  Boijl
  12

  Boijl behoort tot de Protestantse Kerk in zuidoost-Friesland. Deze kerk vormt samen met Makkinga en Elsloo de streekgemeente Frieslands End. Het kerkgebouw zonder toren is opgetrokken in 1641. Later is ontdekt dat het uit de 13e eeuw komt.

  Dorpskerk Boijl
  13

  Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij

  Boschoord
  14

  De naam Jodenkerkhof komt voor bij een klein ongeveer 1,25 m hoger gelegen perceel aan de weg van Doldersum naar Boijl. In 1833 heeft de archeoloog C.J.C. Reuvens naar deze plek gezocht en hij noemde het toen “Smousenkerkhof.”

  Jodenkerkhof
  15

  Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

  Brink Doldersum
  16

  Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

  Huenderweg met het monument van dhr. Huender
  17

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Beschrijving

  1

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

  Extra info

  Deze route is perfect voor de wandelaars die een mooie wandeltocht willen lopen maar die niet te lang is. De tocht begint in Doldersum en loopt naar het dorp Noordwolde en weer terug naar Doldersum. Ondertussen kom je nog door Oosterstreek, Boijl & Boschoord.

  Als je liefhebber bent van dorpen bezoeken en door kleine dorpjes wandelen dan is deze route perfect voor jou. Je komt door verschillende dorpen met allemaal een lange geschiedenis. Dus ook voor de geschiedenisliefhebbers is deze route interessant. 

  De route Doldersum - Noordwolde, begint bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum.
  Jullie gaan linksaf, landgoed Boschoord betreden jullie. Aan de Oostvierdeparten vind je het Schooltje.  Via de boschoordweg gaat u naar het monument dwarsvaartweg. Om uiteindelijk in Noordwolde aan te komen.  Een toeristische trekpleister is Vlechtmuseum Noordwolde. 
  Maar ook de Molen Windlust is een aanrader om even bij te kijken. Via het dorp Oosterstreek wandelen jullie naar Boijl.  O.a. de Kerk en de Klokkenstoel komen jullie tegen.  Jullie wandelen langs Boschoord (Trajectum) Vervolgens ga je weer terug naar het startpunt Doldersum. U kunt eventueel in bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum  te gaan. Jullie komen het Jodenkerkhof en het jachtopzienershuisje, de Brink en de naald van dhr. Huender tegen.   Een wandeling met veel bekijks dus! 

  17

  We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

  Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!